Šodienas redaktors:
Gatis Kreceris

Video Kas jauns futbolā? Runā Kreipāns: Intrigas atdzimst un intrigas rodas

"Valmiera FC" un FK "Liepāja" futbolisti Foto: Valmiera FC/Facebook

Latvijas "Tonybet" futbola virslīgā komandām ir atlicis aizvadīt pa trim spēlēm. Jelgavas komanda vēl var neizkrist no virslīgas, RFS vēl nav nodrošinājis titulu, ne Valmieras komandai, ne FK "Auda" vēl nav rokā "bronza", vēl nav zināms, kas tiks un kas netiks tā sauktajā Eiropas kausu zonā, nav zināms, kura komanda piedalīsies spēlēs par vietas saglabāšanu virslīgā. Nav zināms arī pirmais trijnieks, kas likās jau skaidrs pirms kāda laika – Valmieras komandai noņemto punktu dēļ. Cik intrigu paliks pirms pēdējās spēļu kārtas – rādīs nākamās divas spēļu kārtas un ne tikai tās.

Kārtas spēle

"Valmiera FC" pret FK "Liepāja". Tā būtu kārtas spēle arī tad, ja Valmieras komandai nebūtu atņemti vēl 6 punkti (pavisam atņemti jau 9 punkti), kaut vai tāpēc, ka liepājnieki Valmierā nebija zaudējuši jau četrās spēlēs pēc kārtas. Nezaudēja arī piektajā. Vēl vairāk – pēdējās piecās spēlēs Valmierā liepājniekiem tagad ir četras uzvaras ar 1:0 un viens neizšķirts 1:1. Tieši Valmieras komandai atņemtie punkti un brīdinājums atņemt vēl 25 punktus, ja līdz 1. novembrim netiks nokārtotas pārādsaistības, lika uz šo spēli palūkoties citādāk – proti, kā laukuma saimnieki morāli būs gatavi spēlei? Novēlu valmieriešiem tikt galā ar problēmām, taču vismaz teorētiski viņi var noslīdēt arī uz 9. vietu...

Skaidrs, ka noskaņojums komandā nav spēlēt iedvesmojošs, skaidrs, ka spēlētāji un treneri apzinās situāciju, taču centības trūkumu laukumā nevienam no valmieriešiem pārmest nevar. Cita lieta, ka netika izmantots 11 m soda sitiens, cita lieta, ka netika ieskaitīti gūti vārti, un cita lieta, ka kopumā pārāk maz tika izveidots reālu iespēju gūt vārtus. Divas vislabākās no tām bija pēdējo 30 sekunžu laikā, kad likās, ka bumbai vairs nav kur palikt, kā tikai vārtos, taču divreiz liepājniekus glāba vārtsargs Danijels Petkovičs (viņš pirmajā puslaikā atvairīja arī 11 m soda sitienu), bet vienreiz bumba trāpīja kādam no laukuma spēlētājiem. Liepājas futbolisti prasmīgi organizēja aizsardzību un neļāva valmieriešiem izvērsties.

Otrajā puslaikā viesi atsevišķos spēles posmos pat pārņēma iniciatīvu, taču tik un tā uzsvaru lika uz savu vārtu nosargāšanu. Tas arī izdevās un īpaši jau pēc tam, kad ar neatvairāmu sitienu vārtu apakšējā stūrī vārtus bija guvis Marins Laušičs. Tas notika 54. minūtē, valmieriešiem atlika vēl daudz laika, taču pārāk maz reālu iespēju gūt vārtus šajā laikā tika izveidots (plus neieskaitīti vārti, kad tika konstatēta aizmugure spēlētājam, kurš Maksima Toņiševa sitiena brīdī parādījās vārtsarga priekšā jeb sitiena līnijā – cik lielā mērā tas ietekmēja un apgrūtināja Petkoviča darbību un vai viņš vispār būtu bumbu atvairījis, tas jau lai paliek kā temats strīdiem un diskusijām; nebūtu VAR – nebūtu šajā spēlē ne 11 m soda sitiena uz Liepājas vārtiem, ne tiktu atcelti valmieriešu gūtie vārti, tā ka šajā ziņā – neizšķirts...).

Bez atlikušajām trim spēlēm – ar Jelgavas komandu mājās, Daugavpilī un ar Tukuma komandu mājās – valmieriešus ne mazāk un varbūt pat krietni vairāk uztrauc iespēja zaudēt vēl 25 punktus. Kāpēc tieši 25, nevis 20 vai 30? Un kāpēc tagad tika noņemti 6 nevis, piemēram, 9 vai 12 punkti? Kas to lai zina. Par to, ka par parādiem, turklāt parādiem jau ilgākā laika posmā, ir jābūt sodam, nav diskusiju, taču varbūt vajadzētu (uztveriet to kā draudzīgu ieteikumu) turpmāk paredzēt, par cik lielu parādu un cik ilgā laikā nesamaksātu, cik liels sods pienākas. Citādi šodien mums ir slikts noskaņojums un mēs piespriežam lielu sodu, bet kādā saulainā dienā samierināmies ar nelielu sodu. Kā jau minēju iepriekšējā reizē – Valmieras komanda nav pirmā un nav vienīgā, kurai ir vai bija parādi, atšķirība ir tikai to lielumā un nenokārtošanas termiņos. Neskaidrība ir arī laba augsme sazvērestības teorijām. Laika valmieriešiem vairs nav daudz, un jācer, ka viņu "naudas maks" no Šveices arī to saprot un apzinās.

Visnepateicīgākajā situācijā pašreiz ir "Valmiera FC" pašmāju vadītāji, jo viņi neko daudz ietekmēt nemaz nevar. FK "Auda" pēc uzvaras ar 3:0 pār Jelgavas komandu Valmieras futbolistus turnīra tabulā jau ir panākusi, tai vēl jāspēlē Daugavpilī un Tukumā, kā arī savā laukumā ar "Mettu". Ja abas komandas finišēs ar vienādu punktu skaitu, tad pārsvars būs "Audai" - abas komandas savstarpējās spēlēs guva pa divām uzvarām, taču vārtu starpība tajās ir labāka "Audai" (3:1 un 3:2 uzvaras pret valmieriešu 2:1 un 1:0 uzvarām). Ja vien pārmaiņas neieviesīs kārtējais sods...

FK "Auda" un RFS – šī spēle bija iecerēta par 28. kārtas galveno spēli, taču tā tika pārcelta uz vēlāku laiku. Ja būtu tāda nominācija, tad tā būtu pagājušās nedēļas centrālā spēle. Gan tāpēc, ka FK "Auda" pirmo reizi virslīgā uzvarēja RFS (turklāt vēl pirms tam 6 zaudējumi pēc kārtas!), gan tāpēc, ka tā atjaunoja nelielu, bet tomēr intrigu cīņā par titulu, kā arī spēles sižeta un emociju dēļ. Nekā no tā visa nebūtu, ja RFS futbolisti pirmajā puslaikā būtu guvuši vēl vismaz vienus vārtus (iespēju netrūka). Tā nenotika. Pēc Dmitrija Zeļenkova sitiena bumba no vārtu pārliktņa atlēca pret zemi un izlēca laukumā. Bija aiz vārtu līnijas vai tomēr nebija? Strīdi nerimās, viedokļi bija krasi pretēji, un varbūt vajadzētu publiskot kadru no VAR kameras – pat ja nevar saskatīt, ka bumba pilnībā šķērsoja vārtu līniju, tad taču tik un tā ir skaidrs, ka vārti nav jāskaita. Divi "Audas" futbolistu gūtie vārti netika ieskaitīti - aizmugure un tad pārkāpums apmēram pusminūti pirms vārtu gūšanas. "Audas" spēlētājs atņēma labajā malā bumbu RFS futbolistam, sekoja piespēle laukuma vidū netālu no RFS soda laukuma, neliela pauze, tad piespēle uz kreiso malu, un tikai tad piespēle vārtu priekšā, kur naskākais bija "Audas" futbolists. Skaisti vārti, bet... Iejaucās VAR, un izrādījās, ka "Audas" spēlētājs atņēma bumbu ar pārkāpumu. Tā arī izskatījās, taču tad VAR "pameta zem tanka" vienu no tiesneša asistentiem laukumā, jo tas atradās blakus epizodei un pārkāpumu nefiksēja... "Audas" futbolistus neietekmēja ne šāds pavērsiens, ne treneru un fizioterapeita noraidījums (ja vien var ticēt "Audas" galvenā trenera Zorana Žeļkoviča teiktajam pēcspēles preses konferencē, tad varbūt tik bargam sodam arī nevajadzēja būt), viņi nodemonstrēja īstu cīnītāju raksturu un izrāva uzvaru – 2:1. Abas komandas tagad 30. oktobrī tiksies Latvijas kausa izcīņas finālā...

"Auda", kā jau minēju, ar 3:0 pārspēja FS "Jelgava" (vairs tikai teorētiskas izredzes palikt virslīgā), bet RFS ar 4:1 uzvarēja FK "Tukums 2000/TELMS" komandu. Vicelīderis "Riga FC" viesos ar 5:0 pieveica BFC "Daugavpils", kas palikusi bez centra aizsarga Rinalda Aizupa – autoavārijā gūtā savainojuma dēļ sezona beigusies un vēl nav zināms, kad vispār atgriezīsies laukumā. Tas daugavpiliešiem vēl vairāk sarežģīs spēkošanos par 5. vietu. Ļoti svarīgu uzvaru, lai izvairītos no 9. vietas, guva FK "Metta" - 2:1 savā laukumā pār tiešo konkurentu Grobiņas SC/LFS. Viesi neizmantoja vairākas iespējas gūt vārtus un trīs spēles pirms finiša nonāca 9. vietā. Nākamā spēle – ar FK "Liepāja", kas tagad būs vēl principiālāka. Jau pieminēju 5. vietu, kas var pārvērsties par 4. vietu un atvērt durvis uz Eiropas kausiem – Valmieras komandas iespējamā soda kontekstā... Var rasties jauna intriga, taču cerams, ka Valmierā viss laikus atrisināsies.

Latvijas meistars

Jānis Ikaunieks. Trīs gūti vārti nedēļas divās spēlēs un rezultatīva piespēle. Jāņa loma un vērtība redzama katrā spēlē, tā bija nepārvērtējama arī spēlēs ar "Audu" un Tukuma komandu. Tas ir redzams spēlē ar jebkura līmeņa komandu jebkurā turnīrā.

Nākamajā kārtā bez jau minētās spēlēs starp Grobiņas un Liepājas komandām jāizceļ spēle Daugavpilī, kur mājinieki tiksies ar FK "Auda". No daugavpiliešiem tikai par četriem punktiem atpaliek "Metta", bet tikai par 6 punktiem – FK "Liepāja", un ar liepājniekiem būs pēdējā spēle čempionātā Liepājā... Valmieras komanda savā laukumā tiksies ar jelgavniekiem, RFS pēc atgriešanās no UEFA Eiropas līgas spēles Frankfurtē tiksies ar "Mettu" tās laukumā, bet "Riga FC" savā laukumā tiksies ar tukumniekiem. Cik intrigu pēc šīm spēlēm vēl paliks?

Standings provided by Sofascore
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu