Sporta karalis un viņa svīta

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Sputnik/LETA

Pasaulē nav populārāka sporta foruma par Pasaules kausa izcīņas finālturnīru futbolā. Tieši tā! Kā Ziemas, tā Vasaras olimpiskās spēles auditorijas ziņā visai ievērojami atpaliek. Futbolam līdzi seko visas pasaules malu malās. Ne velti tas nes dižo nosaukumu - «Sporta karalis». Ik četrgades turnīrs ir pienācis un mēnesi pasaules uzmanības centrā būs futbola laukumi vienpadsmit Krievijas pilsētās. Kas ir prestižo sacensību favorīti, kādus pārsteigumus sagaidīt, vai uzmirdzēs kāda jauna zvaigzne...

«Galvenie favorīti ir Vācija, Brazīlija un varbūt Spānija. Vēl ir grupiņa, kas it kā varētu būt, - Francija, Argentīna un Beļģija, kā arī pie labas apstākļu sakritības arī Portugāle. Tas arī viss. No šīs otrā ešelona favorītēm kādai no komandām pusfinālā noteikti vajadzētu būt,» sacensību favorītes uzskatīja laikraksta «Diena» žurnālists Iļja Poļakovs.

Finālturnīram pārsteidzoši nekvalificējās allaž spēcīgā Itālija un Nīderlande, kuras, ja spēlētu, arī varētu pieskaitīt otrā ešelona favorītēm.

«Pārsteiguma autore varētu būt kāda no Dienvidamerikas komandām, vai nu Kolumbija, vai Peru. Varbūt arī Ēģipte, jo spēlē salīdzinoši vieglā grupā [Krievija, Saūda Arābija un Urugvaja]. No grupas Ēģiptei vajadzētu izkļūt. Tad seko jautājums par astotdaļfinālu,» pastāstīja viens no erudītākajiem futbola apskatniekiem Latvijā.

«Ja būs pārsteigums no Ēģiptes, tad astotdaļfinālā tam būtu jānotiek.»

Ēģiptei pirmajā mačā pret Urugvaju, iespējams, nevarēs izlases spožākā zvaigzne Mohameds Salāhs, kurš aizvadīja spilgtu sezonu Anglijas premjerlīgas vienība «Liverpool», aizkļūstot līdz UEFA Čempionu līgas finālam.

Tieši 25 gadus vecais Salāhs tiek uzskatīts par vienu no šā brīža labākajiem uzbrucējiem pasaulē. Viņš Ēģiptes valstsvienībā būs atslēgas figūra.

Katrā no lielajiem turnīriem uzmirdz kāda jauna zvaigznīte. Pirms četriem gadiem Brazīlijā tāda bija kolumbieša Hamesa Rodrigesa personā. Viņš izcēlās ar sešiem vārtu guvumiem, kļūstot par turnīra labāko snaiperi un pēcāk izpelnījās Spānijas granda Madrides «Real» uzmanību, ar kuru parakstīja līgumu.

Kāda jauna zvaigznīte plašākas auditorijas priekšā noteikti nokļūs arī šogad. «Ja runājam pasaules mērogā, vēl neko daudz nav izdarījis Kilians Mbapē [Francijas izlase]. Viņš ir otrs dārgākais futbolists pasaules futbola vēsturē, varētu uzlēkt nedaudz augstāk nekā līdz šim ir bijis. Jāskatās gan, kā veiksies pašai Francijai.

Kolumbijai ir divi interesanti centra aizsargi, bet šīs pozīcijas spēlētāji nav tie, kurus ievēros. Parasti ievēro tos, kuri gūst skaistus vārtus.

Šobrīd grūti kaut ko prognozēt, bet skaidrs, ka zvaigznītes varētu iemirdzēties no komandām, kas pārsteidzoši iekļūs ceturtdaļfinālā,» norādīja Poļakovs.

«Euro 2016» pārsteidza Islandes valstsvienība, kas negaidīti aizkļuva līdz ceturtdaļfinālam. Šī komanda nespēlē kā pirmais numurs, savas izdevības cenšoties izmantot pretuzbrukumos. Tomēr daudzu līdzjutēju sirdīs Islandes šarms palicis līdz pat šai dienai un islandiešus redzēsim arī Krievijā. Kurām komandām vajadzētu pievērst uzmanību spēles manieres, izpildījuma ziņā?

«Interesantu futbolu demonstrē Peru un Kolumbija, turklāt Eiropas līdzjutējiem tās ir mazāk zināmas. Interesanta varētu būt arī Senegāla, ar Sadio Manē priekšgalā. No Āzijas komandām domāju, ka lielu pārsteigumu nebūs,» pauda Poļakovs.

«Kopš 2008. gada man patīk Horvātija. Sastāva ziņā viņi var pacīnīties, Eiropas čempionātā gan nedaudz pietrūka. Horvātijas talantu kalve ir pietiekami spēcīga, lai viņi pārsteigtu un, iespējams, izcīnītu arī kādu medaļu. Visinteresantākā grupa ir tieši Horvātijai, kurai jāspēlē ar Argentīnu, Islandi un Nigēriju. Ja Horvātija izkļūs no grupas, tā no Eiropas komandām varētu patrokšņot.»

Turnīrā varētu uzplaukt arī kādas jaunas tendences spēles ziņā.

«Spānijas futbols [tiki-taka, daudz īsu piespēļu pa zemi] ir mazliet zaudējis savu aktualitāti. Cilvēki ir sapratuši, ka ne katram tas ir dots un ne vienmēr var panākt vēlamo rezultātu, turklāt īsos turnīros.

Ja runājam par gariem čempionātiem, tad totālais futbols varētu palīdzēt izcīnīt titulus. Tādas komandas kā Senegāla, Ēģipte un Kolumbija spēlē ar ātru pāreju uzbrukumā. Skaidrs ir tas, ka lielāko pārsteigumu autores spēlēs uz pretuzbrukumiem, nebūs nepamatota dominēšana ar bumbas kontroli,» teica Poļakovs.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu