Jansone: "Mēs jutām viena otru..." (7)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: FIBA.com

Radinieku, draugu, basketbola funkcionāru un žurnālistu sagaidīta, otrdienas pēcpusdienā dzimtenē atgriezās Latvijas sieviešu basketbola izlase, kas Eiropas meistarsacīkstēs Turcijā nule izcīnīja atzinīgi vērtējamo sesto vietu.

Pēc emocionālās sagaidīšanas Rīgas lidostā Latvijas izlase pilnā sastāvā devās uz vietējo konferenču zāli, kur preses konferencē piedalījās arī Latvijas Basketbola savienības prezidents Ojārs Kehris.

Savā uzrunā Latvijas basketbola dzīves vadītājs sieviešu izlases startu novērtēja kā labu, vienlaikus saskatot lielas progresa iespējas nākotnē: "Nākamais gads pasaulē ir pasludināts par sieviešu basketbola gadu, tāpēc mūsu izlases sestā vieta ir kā atspēriena dēlītis turpmākai sieviešu basketbola un konkrēti šīs komandas attīstībai. Latvijas izlase ir ļoti jauna, ar lielu potenciālu, un šā turnīra lielākais ieguvums ir iegūtā pieredze."

Komandas galvenais treneris Raivo Otersons sāka ar pateicības vārdiem visām sporta skolām, treneriem un vecākiem, kas ļāvuši izlases spēlētājām ieņemt savu vietu lielajā basketbolā.

"Protams, meitenes palika neapmierinātas, ka netika izcīnīta augstāka vieta, kaut kā pietrūka, tomēr domāju, ka ir rezerves un turpmākajos sešos gados šis izlases modelis varētu sasniegt daudz labākus rezultātus un, iespējams, pat pacīnīties par godalgotām vietām Eiropā," preses konferencē Otersons nebūt neizskatījās kā treneris, kas savā debijas reizē ar sieviešu komandu sasniedzis solīdu rezultātu Eiropas meistarsacīkstēs.

Gan pirms turnīra, gan pēc viņam tika pārmesta nepietiekamā pieredze darbā ar sieviešu komandu, ko pats treneris arī nenoliedz, jau agrāk uzsverot, ka lielākās problēmas viņam sagādāja tieši sieviešu psiholoģija.

Otersona asistente, izlases trenere Maija Kubliņa atzina, ka ar šādu sastāvu sestā vieta ir neapmierinošs rezultāts: "Mana sadarbība ar Raivo ne tuvu nebija apmierinoša, lai gan par sliktu to arī nevarētu nosaukt. Problēmas bija lielas, jo ir taču zināms, ka sieviešu būtība atbilst planētai Venēra, bet vīrieši ir no Marsa. " (Smiekli visapkārt un pašu spēlētāju minējumi: "Uz kuras planētas tad atrodamies mēs?")

Gunta Baško
Gunta Baško Foto: AFI

Komandas kapteine Gunta Baško: "Ļoti labs čempionāts, paldies visām meitenēm un cepuri nost par to cīņassparu, ko viņas parādīja kritiskos brīžos, kad spēles rezultāts bija līdzīgs. Paldies arī dakteriem, faniem, treneriem un visiem, kas paveica to, lai mēs varētu aizbraukt uz Turciju un izcīnīt šo vietu."

Izlases rezultatīvākā spēlētāja un visa turnīra trešā precīzākā snaipere Anete Jēkabsone atzina, ka spilgtākie mirkļi bija sīvā cīņā uzvarētajā spēlē ar turcietēm: "Mēs izturējām, par spīti viņu karstasinīgajiem faniem, bet, kas attiecas uz manu veiksmīgo spēli, tad vislielākie nopelni tur ir visai komandai, kas, cik nu varēja, atbalstīja mani un izvirzīja pēc iespējas labākās pozīcijās."

Zem groziem viena no rezultatīvākajām un stabilākajām cīnītājām Latvijas izlasē bija centra spēlētāja Liene Jansone, kuras paveiktais varbūt dažkārt arī palika ēnā - vidēji spēlē 9,4 punkti un 6,4 atlēkušās bumbas.

Liene Jansone (no kreisās) saņem uzdevumu no galvenā trenera Raivo Otersona...
Liene Jansone (no kreisās) saņem uzdevumu no galvenā trenera Raivo Otersona... Foto: FIBA.com

"Lielākais gandarījums ir par to, ka mēs visas bijām vienotas, savā starpā nebija nekādu konfliktu un droši varu apgalvot, ka jutām viena otru. Laukumā devos, lai atdotu visus savus spēkus un parādītu labāko, ko protu, tomēr domāju, ka tajā laikā, ko treneris [Otersons] strādāja ar mums, viņš nepaspēja mūs pietiekoši iepazīt. Kā labāk atkarībā no spēles situācijas izmantot to vai citu spēlētāju," TVNET Sports korespondentam atklāja Jansone.

"Bija brīži, kad es laukumā pat īsti nezināju, ko darīt, un epizodes, kad neizprotamu iemeslu dēļ tiku nosēdināta rezervē, lai gan tobrīd varēju dot ieguldījumu komandas spēlē," Jansone apstiprināja komandā valdošo noskaņojumu, ka šoreiz visas iespējas diemžēl netika izmantotas.

"Visvairāk sajūsmināja viena no izšķirošajām epizodēm spēlē ar Turciju, kad Zane [Eglīte] dramatiskajā galotnē dabūja mest soda metienus un turcietes viņu gan verbāli, gan ar žestiem, gan viegliem pieskārieniem centās izsist no līdzsvara. Zane - malacis, izturēja, iemeta sodus, un mēs uzvarējām," kopumā tomēr gandarījumu par paveikto Eiropas meistarsacīkstēs pauda Latvijas izlases otra rezultatīvākā spēlētāja, kas nākamajā sezonā spēlēs Spānijas augstākajā divīzijā.

LBS prezidents Ojārs Kehris uzsvēra: "Svarīgākais Latvijas sieviešu basketbola attīstībai ir regulārs un nevis tikai finālturnīriem iegūts finansējums no valsts, kā arī bijušo augsta līmeņa spēlētāju palikšana basketbola apritē."

Latvijas izlases sastāvs Eiropas meistarsacīkstēs:

Zane Eglīte, Anda Eibele, Gunta Baško, Anete Jēkabsone, Ieva Tāre, Aija Brumermane, Elīna Zīke, Liene Jansone, Ieva Kubliņa, Evija Āzace, Zane Teilāne, Anita Mikāle. Galvenais treneris – Raivo Otersons, trenere - Maija Kubliņa.

Komentāri (7)CopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu