Trener, kā spēlēsim? (5)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: FIBA.com

Šopēcpusdien pulksten 16.00 Turcijas galvaspilsētā Ankarā basketbolā laukumā dosies Latvijas sieviešu izlase, lai Eiropas meistarsacīkšu ceturtdaļfinālā sacenstos ar Spāniju. Vieta Eiropas labāko komandu astotniekā ir pašu nopelnīta, nav šaubu, ka mūsu meitenes var un grib vairāk.

Šo "vairāk", protams, varētu arī neattiecināt tikai uz panākumu spēlē ar spānietēm un iekļūšanu pusfinālā. Arī zaudējums dos iespējas turpināt cīņu par piekto vietu, kas tāpat būs vienlīdzīga ceļazīmei uz Pasaules meistarsacīkstēm.

Pretiniecies - dienvidnieces...

Īsumā raksturojot Spānijas izlasi - lielos vilcienos tā atbilst augsta līmeņa dienvidzemju komandai - ātra, bet pietiekami gara, emocionāla un ar izteiktu līderi uzbrukumā - patlaban visa turnīra rezultatīvāko spēlētāju Amaju Valdemoru.

1,83 metrus garā uzbrucēja šobrīd ir ne tikai rezultatīvākā ar 23 punktiem vidēji spēlē (Jēkabsone otrā - 19,6 p.), bet arī piektā labākā cīnītāja zem groziem - 8,4 atlēkušās bumbas ik spēlē, kā arī ir ceturtā starp asistentēm - vidēji 4,6 piespēles (Jēkabsone piektā - 4,2).

Vienas spēles rekordu viņa sasniedza pret lietuvietēm, kad guva 27 punktus.

Spānijas izlases līdz šim spožākās vēstures lappuses saistās ar 1993. gadu, kad pirmo un pagaidām vienīgo reizi spānietes kļuva par Eiropas čempionēm. Tik augstu pakāpties "pretim zvaigznēm" viņām gan vairāk nav izdevies, tomēr šaubu nav - 2001. un 2003. gadā izcīnītās bronzas medaļas apliecina klasi - Latvijai pretim stāsies viena no Eiropas vadošajām komandām.

To Spānija apstiprināja arī šajā turnīrā - B grupā ar 83:77 uzvarot Eiropas meistares krievietes, ar 69:52 Serbiju un Melnkalni, ar 78:64 sīkstās mājinieces turcietes un ar 98:53 samala miltos pastarītes Rumānijas basketbolistes.

Amaija Valdemoro dodas laupījumā...
Amaija Valdemoro dodas laupījumā... Foto: FIBA.com

Vienīgo zaudējumu Spānija piedzīvoja mačā ar 1995. gadā čempionēm lietuvietēm, turklāt ļoti līdzīgā cīņā ar 69:74...

Meitenes zeltenes - mūsējās...

Tajā pašā laikā stiprākas par čehietēm spānietes noteikti nav un iespējams, ka Latvijas basketbolistēm varētu būt pat parocīgākas pretinieces. Kāpēc? Spēlē ar citām dienvidniecēm - grieķietēm - latvietes dominēja, lielā mērā pateicoties vēsam prātam, auguma pārsvaram, precīzai un ātrai saspēlei, kā arī spēles disciplīnas ievērošanai.

Vēsa galva lieti noderēs arī mačā pret Pireneju pussalas bumbotājām. Neliels auguma pārsvars arī šoreiz varētu būt mūsu komandas pusē - Latvijai vismaz piecas spēlētājas ir 1,90 metrus slaidas, kamēr spānietēm tādu ir tikai trīs, toties ir 1,98 metru garā Eva Montesdeoka. Viņa gan neizceļas ar augstu rezultativitāti - 8 punkti vidēji spēlē, toties ir spēcīgs balsts zem groziem - 6,4 atlēkušās bumbas.

Anete Jēkabsone - viņas rokās ir dot vajadzīgo impulsu visai komandai.
Anete Jēkabsone - viņas rokās ir dot vajadzīgo impulsu visai komandai. Foto: FIBA.com

Tajā pašā laikā pret Valdemoro 1,83 metriem mūsu labākajai uzbrucējai Anetei Jēkabsonei ir tikai 1,76 metri un arī kopumā spāniešu uzbrucējas ir mazliet garākas.

Tomēr diezin vai šiem fiziskajiem rādītājiem būs izšķirīga nozīme. Svarīgākais un pirmais - mūsu meitenēm ir jānotic, ka ir iespējams uzvarēt šāda līmeņa komandu. Nav šaubu, ka izlases galvenais treneris Raivo Otersons par to ir pārliecināts, atliek tik izstāstīt meitenēm, kā to izdarīt.

Latvijas izlase kā uz paplātes šajā turnīrā jau ir nolikusi savās stiprās puses un panākuma atslēgu, kā arī vājos punktus, kas neļāva pacīnīties par uzvaru ar francūzietēm un lika kapitulēt čehietēm.

Ieva Kubliņa pagaidām augstā līmenī ir nospēlējusi tikai pusotru spēli. Vēl ir rezerves!
Ieva Kubliņa pagaidām augstā līmenī ir nospēlējusi tikai pusotru spēli. Vēl ir rezerves! Foto: FIBA.com

Mūsu komandas aizsardzībai ir jābūt tik nesatricināmai kā mačā pret grieķietēm, tikai acīmredzot vēl daudz ciešākai un agresīvākai, kamēr uzbrukumā jācenšas spēlēt daudzpusīgi - kā tas lielā mērā izdevās visās uzvarētajās spēlēs. Gan spēle caur komandas centriem (Kubliņa, Jansone, Āzace, Teilāne), gan uzbrucēju caurgājieni (Jēkabsone, Baško), gan, protams, noderētu kaut cik solīda precizitāte arī no tālās distances...

Zaudējums Čehijai parādīja, ka, pat nedaudz atslābinoties un "nekapājot" ar sirdi un dvēseli, izredžu pret šāda līmeņa komandām nav. Vēl viens ieguvums, protams, bija arī rezervistu (Teilāne, Zīke, Brumermane) veiksmīga iesaistīšanās spēlē, kas var izrādīties ļoti noderīgs faktors tieši ceturtdaļfinālā.

Pēc nelielu savainojumu gūšanas komandai atkal varēs palīdzēt Ieva Tāre un Evija Āzace, līdz ar ko, pamatsastāvam - Jēkabsonei, Baško, Kubliņai, Jansonei un Eglītei - atvelkot elpu, būs ko sūtīt vietā.

Viss ir iespējams, vajag tikai ļoti gribēt, jo šī komanda basketbola laukumā māk daudz...

Ak jā, un, kā vēsta vismaz šā turnīra tradīcija, ja Latvija pirmā gūst grozu, tad arī uzvara vienmēr ir bijusi mūsējā.

Meitenes, aiziet!

Latvijas izlases sastāvs:

Zane Eglīte, Anda Eibele, Gunta Baško, Anete Jēkabsone, Ieva Tāre, Aija Brumermane, Elīna Zīke, Liene Jansone, Ieva Kubliņa, Evija Āzace, Zane Teilāne, Anita Mikāle. Galvenais treneris – Raivo Otersons, trenere - Maija Kubliņa.

Komentāri (5)CopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu