Uzvara, kas nenāca viegli (8)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: FIBA.com

Ar grūtā cīņā izcīnītu uzvaru Eiropas basketbola meistarsacīkstes ir sākusi Latvijas sieviešu izlase, kas turnīra pirmajā spēlē šodien Turcijas pilsētā Bursā ar 75:62 pieveica Polijas basketbolistes. 28 punktus Latvijas izlases labā guva Anete Jēkabsone. Sestdien Latvijas izlase spēlēs ar Vāciju, kas pirmajā spēlē zaudēja Grieķijai.

Izšķirošo pārsvaru latvietes ieguva spēles trešajā ceturtdaļā, kad lieliskas epizodes zem groza nospēlēja Liene Jansone un pirmoreiz šajā mačā Latvjas basketbolistes panāca deviņu punktu pārsvaru.

Pa ceturtdaļām - 15:16, 17:11, 25:21, 18:14.

Polijas izlase, kas 2001. gadā kļuva par Eiropas čempionēm, šīgada finālturnīrā iekļuva tikai pēc papildu kvalifikācijas cīņām.

"Uzvara paliek uzvara, lai gan par spēles kvalitāti es, protams, neesmu apmierināts," telefonsarunā TVNET korespondentam atzina Latvijas izlases galvenais treneris Raivo Otersons.

"Kopumā meitenes tomēr izpildīja to spēles plānu par kādu bijām vienojušies - cieša un brīžiem pat ļoti asa segšana aizsardzībā, kā arī ātra pāreja no aizsardzības uzbrukumā."

Otersons uzsvēra, ka uzvara ir visas komandas nopelns. Visu spēli nospēlēt augstā līmenī un tik lielā tempā kā gribētos, neļāva nogurums, lai gan sākuma uztraukumu var saistīt ar to, ka šī bija turnīra pirmā spēle.

Par vienu no Latvijas pirmās uzvaras galvenajām kaldinātājām kļuva Anete Jēkabsone, kas guva 28 punktus, kā arī izcīnīja piecas atlēkušās bumbas un izdarīja trīs rezultatīvas piespēles.

Lielu darba apjomu veicot arī komandas saspēles veidošanā, Jēkabsone iemeta tikai divus no sešiem divpunktu metieniem, taču ar uzviju to kompensēja no tālās distances (6/11) un soda metienu līnijas (6/8).

Jansone šajā mačā izcēlās ar 14 punktiem (2p 5/10) un astoņām bumbām zem groziem, bet Gunta Baško uzvarai pievienoja vēl 12 punktus (2p 3/5, 3p 2/4) un izcīnīja 12 (!) atlēkušās bumbas.

Ievas Tāres rēķinā četri punkti, četras rezultatīvas piespēles un sešas atlēkušās bumbas.

Ļoti pašaizliedzīgi aizsardzībā cīnījās Ieva Kubliņa - septiņas atlēkušās bumbas, trīs pārtvertas piespēles un viens bloks, taču uzbrukumā šī acīmredzami nebija viņas diena. Divpunktnieki - tikai 1/7, tālmetieni 1/3 un summā tikai pieci punkti.

Latvijas izlase pārliecinoši uzvarēja cīņu zem groziem - 42 pret 33.

Latvijas izlases starta pieciniekā laukumā devās Zane Egīte, Anete Jēkabsone, Ieva Tāre, Ieva Kubliņa un Evija Āzace, kura guva pirmo Latvijas izlases grozu šajā turnīrā, atklājot spēles rezultātu.

Tomēr iniciatīva pirmajās minūtēs piederēja polietēm, kas izvirzījās vadībā ar 4:8 un arī pēc pirmās ceturtdaļas bija vadībā ar 15:16.

Liene Jansone zem groziem bija tik pat bīstama kā pārbaudes turnīrā Rīgā (att. pret Maskavas apg. "Dinamo")
Liene Jansone zem groziem bija tik pat bīstama kā pārbaudes turnīrā Rīgā (att. pret Maskavas apg. "Dinamo") Foto: AFI

Pēc pirmā puslaika jau 32:27 par labu Latvijas izlasei, bet spēles trešajā ceturtdaļā, smagā cīņā un punktu pa punktam mūsu basketbolistēm bija pa spēkam "izkarot" deviņu punktu pārsvaru, ko meitenes arī noturēja līdz pat beigām.

Otrās ceturtdaļas vidū kājas savainojumu guva saspēles vadītāja Anita Mikāle, kas laukumā tā arī neatgriezās.

Bet viskritiskākais brīdis spēlē bija ceturtās ceturtdaļas sākumā, kad, pēc Kubliņas tālmetiena izvirzoties vadībā ar 60:48, sekoja vairākas kļūdas un pretinieces pietuvojās līdz 62:57...

Tieši tad, pateicoties visas komandas pašaizliedzīgai darbībai aizsardzībā un cīņā par atlēkušajām bumbām, labās pozīcijās zem pretinieču groza nonāca Jansone - seši punkti pēc kārtas un atkal stabils astoņu punktu pārsvars 66:58.

Kad spēles izskaņā polietes drudžaini un no neērtām pozīcijām centās ātri atspēlēties, latvietēm tieši līdz ar spēles beigu signālu izdevās sasniegt lielāko pārsvaru šajā mačā +13.

2005. gada 2. septembris, Bursa. Gunta Baško saasina situāciju pie Polijas izlases groza.
2005. gada 2. septembris, Bursa. Gunta Baško saasina situāciju pie Polijas izlases groza. Foto: FIBA.com

Savu debiju pieaugušo izlasē ar trīs realizētiem soda metieniem atzīmēja Latvijas jauniešu izlases līdere Elīna Zīke, kura laukumā pavadīja astoņas minūtes.

Latvijas izlasē vēl spēlēja un punktus guva: Āzace 4 p., Z.Teilāne 4 p., Zīke 3 p., Eglīte 1 p. (Eibele un Brumermane laukumā neizgāja).

Rīt pulksten 16:00 pēcpusdienā Latvijas izlase spēlēs ar Vāciju, kas turnīra pirmajā spēlē ar 61:66 zaudēja Grieķijas basketbolistēm, bet A grupas vēlajā spēlē Čehija negaidīti pārliecinoši ar 65:45 uzveica Franciju.

B grupā - Lietuva ar 74:69 uzvarēja Spāniju, pagājušo meistarsacīkšu čempiones krievietes ar 92:60 sagrāva Rumāniju, bet mājinieces turcietes guva virsroku pār Serbiju un Melnkalni - 81:69.

Latvijas izlases sastāvs:

Anita Mikāle, Zane Eglīte, Anda Eibele, Gunta Baško, Anete Jēkabsone, Ieva Tāre, Aija Brumermane, Elīna Zīke, Liene Jansone, Ieva Kubliņa, Evija Āzace, Zane Teilāne. Galvenais treneris – Raivo Otersons, trenere - Maija Kubliņa.

Komentāri (8)CopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu