Iepazīsti sporta deju pāri - Daņila Sitovs un Violeta Levčenko

TVNET Sports
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ekrānšāviņš no YouTube video

Jau no 14. līdz 16. decembrim Starptautiskajā izstāžu centrā Ķīpsalā notiks viens no pasaulē lielākajiem sporta deju festivāliem "Baltic Grand Prix 2018", kas ietver sevī arī Pasaules čempionātu (PČ) jauniešiem Latīņamerikas dejās, kurās Latvija tiks pārstāvēta ar diviem pāriem - Daņilu Sitovu un Violetu Levčenko, kā arī Ņikitu Tomu un Lauru Stūraini.

Pilnu sacensību programmu varat skatīt ŠEIT.

Portāls TVNET piedāvā tuvāk iepazīties ar Daņilas Sitova un Violetas Levčenko duetu, kā arī uzzināt vairāk par šo specifisko, taču ne mazāk grūto un skaisto sporta veidu - sporta dejām.

Jauniešu kategorija, kurā startē Sitovs (18) un Levčenko (16), ir vecumā no 16 līdz 18 gadiem. Pāris izveidojās 2017. gada septembrī un jauniešu pasaules rangā šobrīd ieņem augsto 26. vietu Latīņamerikas dejās, 48. vietu standarta dejās, savukārt pieaugušo ieskaitē viņiem atrodas ārpus pasaules pirmā tūkstoša.

Dueta treneris ir Latvijā labi zināmais Valdis Škutāns. Uz čempionātu katra dalībvalsts var deleģēt divus pārus, kuri iepriekš iziet attiecīgu valsts atlasi. Prognozējamais pāru skaits čempionātā ir ap 80 pāriem no 40 valstīm.

"Ja skatāmies, uz kādiem rezultātiem pretendē Latvijas pāri, tad pieminēšanas vērts ir fakts, ka mūsu valsts šajā sporta veidā kotējās diezgan augstu. Pēdējos gados pāri no Latvijas jauniešu sacensībās regulāri iekļūst pusfināla (12 pāri) un fināla stadijā (seši pāri). Bet, tā kā esmu cilvēks, kurš apveltīts ar zināmu māņticības devu, neņemos prognozēt, kā mūsējiem varētu veikties šoreiz. Ceram uz to labāko, bet negribētu komentēt ko vairāk," stāsta Škutāns.

Šis ir internacionāls pāris. Sitovs ir Latvijas Republikas pilsonis, savukārt Levčenko ir no Krievijas. Jau jauniešu vecumā, un it īpaši pieaugušo kategorijā, tā ir diezgan populāra prakse, kad kopā startē internacionāli pāri. Jo atrast augsta līmeņa deju partneri savā valstī nereti ir ļoti sarežģīti. To atzīmē arī Škutāns: "Arī šis ir tas gadījums. Protams, vadoties pēc treneriem, pazīšanās, visādiem citiem kanāliem, tiek meklētas iespējas, kā šo jautājumu risināt. Tāpēc bieži partneri tiek meklēti tuvākajās ārvalstīs."

Sitovs iepriekš dejojis pārī ar Vācijas un divām Lietuvas dejotājām, kamēr Levčenko bijis viens partneris no Krievijas.

Treniņprocess notiek gan Krievijā, gan Latvijā. Pāris piedalās visās sacensībās, kas norisinās Latvijā, un kas ir saistītas ar kvalifikācijas uz čempionātiem procesiem un reitinga punktu iegūšanu. Starptautiski pāris pārstāv Latviju. Šis viņiem būs jau trešais oficiālais turnīrs (šajā kategorijā ietilpst Eiropas un Pasaules čempionāti, nevis reitinga punktu ieskaites sacensības), bet kopumā pāris startējis aptuveni 40 sacensībās.

"Viņi jau ir piedalījušies jauniešu Pasaules čempionātā desmit dejās Moldovā, Kišiņevā, kur iekļuva finālā. Tālu nebija arī pusfināls standarta dejās Ungārijā, Kistelekā. Spēcīgs pāris. Federācija uz čempionātu Rīgā viņus virza kā pirmo numuru," savus audzēkņus raksturo Škutāns.

Sacensības kopumā norisinās trīs dienas, bet Sitovs ar Levčenko koncentrējās uz PČ Latīņamerikas dejās jauniešu konkurencē, kas notiek vienā no pasākumam paredzētajām trīs dienām. "Loģiski, ka pāris koncentrējas uz Pasaules čempionāta ieskaites sacensībām, pietaupot spēkus svarīgākajām sacensībām, nevis izliekot sevi, piemēram, sacensībās, kur notiek cīņa par pasaules ranga reitinga punktiem," stāsta treneris.

"Arī šajā sporta veidā ir kādas eksotiskākas valstis, kas deleģē savus pārstāvjus uz čempionātiem, bet viņiem, visu cieņu, ir vairāk tūristu statuss. Tie pāri ierodas ar vecākiem un draugiem, un viņiem tas ir liels piedzīvojums. Tas tiek uztverts kā skaists ceļojums. Viņi dejo dienu iepriekš, dienu pēc tam, netēmējot uz augstu rezultātu, jo viņiem vienkārši patīk dejot. Mūsu gadījumā tiecamies uz iespējami augstvērtīgāku rezultātu."

Fiziskā sagatavotība ir viens no svarīgākajiem aspektiem, lai sasniegtu augstākus rezultātus dejošanas sacensībās. "Mēs runājam par deju maratonu. Tie ir daudzi pāri, tās ir daudzas atlases kārtas un galu galā daudzas dejas," piebilst Škutāns.

PČ visi pāri sāk no pirmās kārtas, bet kopumā tādas ir sešas. Ja mērķis ir fināls, pārim jāgatavojas vismaz 30 deju izpildīšanai to maksimālajā kvalitātē.

Škutāns turpina: "Kļuvu par viņu treneri, kad pāris jau bija noformējies. Tas, ka esmu viņu treneris, neliecina, ka es viņus savedu kopā. Šeit lielu lomu spēlē paši sportisti un viņu vecāki. No manas puses bija jāpaņem faktiski tikai svētība. Bieži vien satiekamies arī Francijā, kad tur notiek kādas treniņnometnes, jo pats konsultēju arī citu valstu pārus un izlases."

Šajā dzīves posmā (jauniešu kategorijā) sportists sevi nenodrošina arī ar izciliem startiem. Viņiem ir dažāda veida atbalsts, kā, piemēram, no tērpu šūšanas uzņēmumiem, apavu ražotāju firmām, dažādām organizācijām un federācijām, kas sedz ceļa izdevumus, uzņemšanas izdevumus, viesnīcas, ēdināšanu un citas lietas.

Šajā sporta veidā nav pieņemts pasniegt finansiāla rakstura balvas jauniešiem. Tas tiek praktizēts tikai tajās sacensībās, kurās piedalās šīs profesijas lietpratēji, kas ir treneri un klubu vadītāji.

Latvijas federācija pāriem nodrošina treniņnometnes un treniņprocesu, kas norisinās Latvijā. Tiek aicināti viespasniedzēji, kas brauc uz Latviju un sniedz konsultācijas, kā arī lasa dažādas lekcijas.

Runājot par pašu sporta veidu, šobrīd notiek aktīvs darbs par sporta deju iekļaušanu olimpisko spēļu programmā. "Mērķis - vasarā modernās dejas, ziemā - daiļslidošana. Jo arī dejās šobrīd tiek veiktas izmaiņas vērtēšanas sistēmā, pietuvojoties daiļslidošanas vērtēšanas kritējiem," piebilst Škutāns.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu