LOK prezidents: Situācija pirms balsojuma Lozannā bija nestabila (1)

CopyDraugiem X Whatsapp
Latvijas Olimpiskās komitejas (LOK) prezidents Aldons Vrubļevskis
Latvijas Olimpiskās komitejas (LOK) prezidents Aldons Vrubļevskis Foto: Ieva Čīka/LETA

Situācija pirms balsojuma Lozannā, kurā lēma par 2026.gada ziemas olimpisko spēļu norises vietu, bija Zviedrijas un Latvijas kopējai kandidatūrai nestabila, jo svaru kausi varēja nosvērties gan uz vienu, gan otru pusi, sarunā ar TVNET sacīja Latvijas Olimpiskās komitejas (LOK) prezidents Aldons Vrubļevskis.

2026.gada ziemas olimpiskās spēles norisināsies Itālijas pilsētās Milānā un Kortīnā d'Ampeco, kas tādējādi cīņā par Olimpiādes rīkošanas tiesību iegūšanu pārspēja Stokholmas-Ores pieteikumu no Zviedrijas, kas turklāt ledus renes sporta veidus plānoja aizvadīt Siguldā esošajā kamaniņu trasē.

LOK prezidents Vrubļevskis balsošanas dienā arī atradās Lozannā, šo procesu vērojot klātienē. Olimpisko spēļu mājvieta tika izvēlēta Starptautiskās Olimpiskās komitejas (SOK) individuālo biedru balsojumā. Šo biedru skaits oficiāli ir 95, bet balsot varēja tikai 83.

"Situācija pirms balsojuma bija nestabila. Var teikt, ka 50 uz 50. Domāju, ka galveno lomu nospēlēja tas, ka Stokholma jau iepriekš atteicās parakstīt rīkotājpilsētas līgumu. To būtu darījusi Ores pašvaldība, kuras teritorijā dzīvo vien 11 tūkstoši iedzīvotāju. Tas SOK locekļiem varēja šķist kā nepietiekama garantija," situāciju skaidroja Vrubļevskis.

Minētais esot saistīts ar politisko situāciju Stokholmas domē - ar koalīcijas sastāvu. To Latvijas pārstāvji nekādi neesot varējuši mainīt, uzsvēra LOK prezidents.

Zviedri nopietni domāšot, vai vēl nākotnē pretendēs uz ziemas olimpisko spēļu rīkošanu, jo jau sesto reizi zaudēja šādā sāncensībā.

"Es tomēr ceru, ka šāds iznākums Lozannā neietekmēs Latvijas valdības plānu pārbūvēt Siguldas trasi. Tā ir jāpielāgo bobsleja četrinieku sacensībām. Valsts ir trases īpašniece. Šī sacensību vieta ir jāsaved kārtbībā. Pretējā gadījumā tā kļūs vien par provinciālu treniņu trasi," uzsvēra Vrubļevskis.

Pērnā gada ziemas olimpisko spēļu mājvietai Phjončhanai no Dienvidkorejas savulaik rīkot četrgades nozīmīgāko forumu bija tikai divas konkurentes - Minhene (Vācija) un Ansī (Francija), bet Ķīnas galvaspilsēta Pekina uzvarēja cīņā par tiesībām rīkot 2022.gada ziemas spēles ar tikai vienu citu pilsētu - Almati Kazahstānā. 

Komentāri (1)CopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu