Žagars: Ļoti labi sadarbojamies ar Jāni Porziņģi

CopyDraugiem X Whatsapp
Artūrs Žagars
Artūrs Žagars Foto: Sintija Zandersone/LETA

Latvijas talantīgais basketbolists Artūrs Žagars, kura aģents ir Kristapa Porziņģa brālis Jānis, gatavojas sezonai Spānijas augstākās līgas (ACB) komandā Badalonas "Divina Seguros Joventut", bet par izredzēm nokļūt Nacionālajā basketbola asociācijā (NBA) viņš pagaidām nedomā, sarunā ar TVNET Sports pastāstīja saspēles vadītājs.

Latvijas basketbola izlases kandidāti pirmdien pulcējās uz pirmo treniņu jaunā galvenā trenera Roberta Štelmahera vadībā. Vecākais no spēlētājiem bija komandas kapteinis Jānis Blūms (37 gadi), bet jaunākais - Žagars (19 gadi). Viņi no laukuma nogāja pēdējie, jo pēc treniņa palika divatā izpildīt metienus.

"Viennozīmīgi esmu izsalcis pēc basketbola, tāpēc ar Blūmu palikām pēdējie. Jau pagājušās vasaras sākumā pēc izlases treniņa palikām ilgāk kopā izmest metienus," sacīja Žagars.

Talantīgais basketbolists atzīst, ka viņš var daudz iemācīties no Blūma, Daira Bertāna un citiem Latvijas izlases pieredzējušajiem spēlētājiem.

"Vēlos uzzināt viņu pieredzi. To var izdarīt kopā ar viņiem darbojoties. Es mācos ar acīm, skatos kā viņi dara - kad viņi pietaupa enerģiju, kad strādā uz 100%, kā viņi komunicē ar treneriem un komandas biedriem. Līdera prasmes - tās man būs noderīgas nākotnē, it sevišķi kā saspēles vadītājam, kurš ir otrais treneris uz laukuma."

Latvijas izlases jaunais stūrmanis Štelmahers basketbolista karjerā arī bija saspēles vadītājs, taču Žagars sevišķi daudz neatceras, kā savulaik spēlēja valstsvienības treneris.

"Ne pārāk labi atceros. Es vēl biju ļoti maziņš, kad viņš spēlēja. Protams, ir dzirdēti stāsti un arī redzēti video."

Pērn novembrī Žagaram tika veikta potītes operācija, tāpēc sezonas lielāko daļu viņš bija spiests izlaist traumas dēļ.

"Traumas dēļ iepriekšējas sezonas lielākā daļa tika pavadīta skatoties basketbolu no laukuma malas. It kā pēdējos pāris mačos izdevās tikt laukumā uzspēlēt, bet tos nesanāca izbaudīt, jo nebiju ritmā."

Žagars ir ACB kluba Badalonas "Divina Seguros Joventut" paspārnē, bet aizvadītajā sezonā viņš tika izīrēts "Prat" vienībai, kas spēlē pēc spēka Spānijas otrajā līgā.

"Nākamsezon palieku turpat (Badalonā). Ir doma, ka šo gadu aizvadīšu tikai pie pirmās komandas ACB līgā, bet vairāk nebūšu "Prat" komandā."

Badalonas klubu šovasar pastiprinājis pieredzējušais Nikos Zisis. 35 gadus vecais saspēles vadītājs ar Grieķijas izlasi karjeras laikā izcīnījis sudrabu Pasaules kausā (2006. gadā), kā arī zeltu un bronzu Eiropas čempionātā (attiecīgi 2005. un 2009. gadā).

2008. gadā Zisis kļuva par ULEB Eirolīgas čempionu, pārstāvot Krievijas klubu Maskavas CSKA, savukārt iepriekšējās četras sezonas viņš pavadīja Vācijas komandā Bambergas "Brose". 

"Komanda piesaistījusi pieredzējušu saspēles vadītāju. Tas man nāks par labu. Viņš ir jau gados, tāpēc nevarēs spēlēt visu spēli, bet tajā pašā laikā viņš man varēs dot pieredzi - kā būt līderim gan laukumā, gan ārpus tā. Noteikti mācīšos no viņa," sacīja Žagars.

Latvijas basketbolists norādīja, ka šobrīd ir grūti spriest, vai nākamā viņam būs pēdējā sezona Badalonas kluba paspārnē. "To es vēl nezinu. Tas būs atkarīgs no tā, kā es nospēlēšu." 

Žagars pavasarī pieteicās NBA draftam, bet jūnijā viņš savu pieteikumu atsauca. Latvijas basketbolists patlaban koncentrējoties tuvākai, nevis tālākai nākotnei.

"Es koncentrējos uz mirkli. NBA ir vēl aiz kalniem. Viss atkarīgs no manis paša, kā es nākamsezon nospēlēšu. Esmu par to (NBA) domājis, bet tas ir vēl tālu."

Žagara aģents ir Kristapa Porziņģa vecākais brālis Jānis. Starpsezonā jeb vasaras periodā viņš dažkārt trenējas kopā ar brāļiem.

"Jānis Porziņģis joprojām ir mans aģents. Šovasar arī kopā ar viņu trenējos gan svaru zālē, gan laukumā. Viņš man ir devis visādus vingrinājumus. Ļoti labi sadarbojamies. Pāris reizes sanāca aizbraukt uz Liepāju patrenēties kopā ar Kristapu ar viņa treneri (Manolo Validvjeso)."

Žagars pērn vasarā Latvijā aizvadītajā Eiropas U-18 čempionātā bija izlases līderis un tika iekļauts turnīra simboliskajā piecniekā, palīdzot valstsvienībai izcīnīt sudraba medaļas.

Šovasar šī komanda galvenā trenera Artūra Visocka-Rubeņa vadībā startēja Pasaules U-19 kausa izcīņā, kur septiņos mačos tika izcīnīta viena uzvara un turnīrā iegūta 12. vieta 16 valstsvienību konkurencē.

"Bija ļoti grūti skatīties no malas. Es labprāt palīdzētu džekiem un trenerim Artūram. Tas neizdevās tieši tamdēļ, ka potīti centos dabūt uz 100% tā kā tas ir šodien. Aprunājos ar komandas biedriem, man bija ļoti svarīgi, ka viņi saprot manu viedokli. Lai nav tā, ka kaut kas paliek neskaidrs. Izrunājos arī ar treneri. Nekādu domstarpību nav, bet ļoti žēl, ka nepiedalījos Pasaules kausā."

"Esmu atlabis par 100%. Jau kādas trīs nedēļas jūtos tik labi kā vēl nekad - tieši fiziskās sagatavotības līmenī, eksplozivitātē, enerģijā. Jūtos ļoti labi," piebilda Žagars.

Aizvadītajā sezonā Žagars piedalījās 13 mačos Spānijas otrajā līgā, vidēji spēlē atzīmējoties ar 8,9 punktiem, laukumā pavadot 17,2 minūtes.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu