Dāvis Ikaunieks: Latvijā noteikti nepalikšu

CopyDraugiem X Whatsapp
Dāvis Ikaunieks
Dāvis Ikaunieks Foto: Latvijas Futbola federācija

Latvijas izlases futbolists Dāvis Ikaunieks, kurš šosezon atgriezās dzimtenē un pārstāvēja RFS komandu, nākamgad noteikti karjeru turpināšot kādā ārzemju klubā.

Latvijas izlases futbolisti otrdien Daugavas stadionā Rīgā ar rezultātu 1:0 (0:0) pārspēja spēcīgo Austrijas izlasi, 2020. gada Eiropas čempionāta kvalifikācijas turnīra pēdējā spēlē izcīnot pirmo uzvaru šajā ciklā.

Pretinieku komanda jau bija nodrošinājusi dalību nākamā gada Eiropas čempionāta finālturnīrā, tāpēc Rīgā neieradās vairāki Austrijas izlases līderi, tostarp valstsvienības labākais vārtu guvējs šajā ciklā Marko Arnautovičs (8 spēlēs 6 vārti) un austriešu lielākā futbola zvaigzne Davids Alaba.

"Varbūt šādā sastāvā viņi iepriekš nebija spēlējuši, tāpēc viņiem pietrūka sapratne savā starpā. Viņiem nebija 6 spēlētāji, varbūt tas ir izskaidrojums. Varbūt arī mēs paši drusku augstāk brīžiem centāmies spēlēt. Kaut kā tas viss summējās," pēc mača par Latvijas izlases negaidīto uzvaru sacīja Ikaunieks.

Tas, ka Austrijai nepalīdzēs vairāki vadošie spēlētāji, neesot atstājis iespaidu uz Latvijas izlases futbolistu taktisko un psiholoģisko sagatavošanos spēlei.

"Domāju, ka tas drīzāk atstāja iespaidu uz viņiem, jo viņi ir jau tikuši tālāk. Varbūt viņi atbrauca nospēlēt piesardzīgi, lai neviens negūtu traumu. Mums svarīgākais bija šodien iegūt pārliecību - neizšķirts būtu bijis labs rezultāts, bet uzvara vispār ir super. Tas varbūt ir pakāpiens uz nākamo gadu," teica Ikaunieks.

Arī iepriekšējā mačā pret Slovēniju, kaut arī tika piedzīvots 0:1 zaudējums, Latvijas izlase spēlēja pārliecinošāk nekā visā ciklā kopumā.

"Noskaņojāmies kā jau uz katru spēli ar 100%. Nojautām, ka viņi (austrieši) nebūs saspēlējušies. Paši ciklu izgāzām jau sen. Priecāties varam, bet tas nav attaisnojums tam, kā spēlējām iepriekš," piebilda Ikaunieks.

Latvijas izlase uzvaru nebija izcīnījusi 17 spēlēs pēc kārtas, tāpēc pār valstsvienības futbolistiem gāzās liels kritikas vilnis gan no galvenā trenera, gan līdzjutējiem, gan medijiem.

Ikaunieks uzskata, ka spēlētājiem saikne ar Latvijas valstsvienības galveno treneri Slavišu Stojanoviču esot pamazām uzlabojusies.

"Treneris saka, ka viņš mums tic. Citreiz medijos viņš pasaka kaut ko sliktu par mums, bet tas nozīmē, ka viņš no mums kaut ko sagaida. Ja neko neteiktu, tas nozīmētu, ka viņam ir vienalga," norādīja futbolists.

2020. gada Eiropas čempionāta kvalifikācijas turnīrā 10 spēlēs Latvijas izlases sastāvā laukumā izgāja 32 spēlētāji, līdz ar to Stojanovičs izmantojis plašu rotāciju, vairākiem spēlētājiem dodot iespēju debitēt valstsvienībā.

"Ir grūti pierast vienam pie otra - atrast kopīgu valodu ar treneri. Viņš teica, ka viņam vajag laiku. Ja viņam piedāvātu viena gada līgumu, viņš nemaz nebūtu piekritis strādāt, jo viena gada laikā ir grūti kaut ko izveidot. Ir jāstrādā pakāpeniski," teica Ikaunieks.

Pērn par Latvijas gada labāko futbolistu atzītais Ikaunieks pirmajā puslaikā varēja gūt vārtus, tomēr Austrijas izlases vārtsargs Pavao Pervans viņa sitienu atvairīja.

"Domāju, ka sitīšu vienā pieskārienā, taču pieskrēju pie bumbas un nenoorientējos pareizi, tāpēc nācās apstāties un tad sist. Šķiet, ka uzsitu kaut cik normāli, tomēr vārtsargs atvairīja," savu iespēju gūt vārtus raksturoja Ikaunieks.

Kaut arī Latvijas izlases aizsardzība nebija labā līmenī, jo Austrijas futbolistiem bija daudz labas iespējas gūt vārtus, pēc uzvaras treneris Stojanovičs ģērbtuvēs spēlētājiem paudis uzslavas nevis kritiku.

"Nē, viņš tikai pateica, ka esam malači. Ienāca arī Edgars Pukinsks (Latvijas futbola federācijas ģenerālsekretārs) un pateica pāris vārdus. Bet no trenera nekādas kritikas nebija," pastāstīja Ikaunieks.

Eiropas čempionāta kvalifikācijas ciklā Latvijas izlase 10 spēlēs piedzīvoja 9 zaudējumus, turklāt gūto un zaudēto vārtu attiecība bija graujoša 3:28. Ikaunieks uzskata, ka trenerim Stojanovičam jāturpina darbs ar izlasi.

"Es domāju, ka jā. Viņš jau teica, ka gads ir par maz, lai kaut ko izmainītu. Pakāpeniski viņš sāk labāk mūs iepazīt. Viņš neilgu laiku trenēja "Riga FC", bet spēlētāji viņam bija sveši, viņš nezināja nevienam raksturu. Katram spēlētājam viņš meklē pieeju. Jādod viņam iespēja strādāt."

Ikaunieks šogad laukumā izgāja tikai 3 spēlēs Latvijas izlases sastāvā. Vairākkārt viņš nevarēja palīdzēt valstsvienībai traumu dēļ.

Savainojumi patraucēja Ikauniekam arī klubā. Viņam neizdevās nostiprināties "Jablonec" vienībā, bet pāreja uz citu Čehijas komandu "Zlin" nebija veiksmīga.

Pavadījis 3 gadus Čehijā, viņš šovasar atgriezās Latvijā un pievienojās RFS komandai, kuras ģenerāldirektors Māris Verpakovskis.

"Vasarā biju uz nometni Zlīnā, taču biju traumēts. Beigās viņi izdomāja, ka viņi grib īres līgumu uz pusgadu. Nejutos tur labi, pats to arī pateicu. Tad es izlēmu, ka neparakstīšu līgumu. Tad runāju ar "Jablonec" prezidentu, kurš teica - tu pāris reizes guvi traumu, tāpēc varbūt tev vajag uztaisīt restartu? Viņš jautāja: ko tu vēlies? Teicu, ka vajag sazināties ar Māri Verpakovski, izskatīt variantu līdz ziemai - trenēšos un spēlēšu pie RFS, atgūšu pārliecību."

Ikauniekam šī bija pirmā sezona "Jablonec" komandā, taču tās sastāvā oficiālos mačos viņš vārtus neguva. Pirms tam viņš divus gadus spēlēja Jihlavas "Vysočina" vienībā, kuras rindās kuldīdznieks bija rezultatīvs un 2018. gadā tika atzīts par Čehijas augstākās līgas labāko ārzemju spēlētāju.

"Tagad ziemā skatīsies. Ir jau konkrēti piedāvājumi no trim Čehijas komandām. Gaidu arī citus piedāvājumus. Latvijā noteikti nepalikšu." 

"Restarts sanāca, vienīgi žēl, ka sezona jau beigusies. Aizbraukšu tagad atpūsties līdz decembrim. Tad jau visu decembri ir paredzēti treniņi. Janvārī būšu gatavs braukt prom," tuvāko ieskicēja Ikaunieks.

"Interese noteikti saistīta ar to, ka pirms tam Čehijā jau sevi labi pierādīju. Jablonecā sanāca izgāzts gads, kaut pārbaudes spēlēs pirms sezonas un ziemā daudz situ iekšā. Bija slikts kontakts ar treneri, būtībā tāda nebija vispār. Citu komandu treneri zina mani, ir zvanījuši un jautājuši - kas un kā." 

Ikaunieks atklāja, ka viena no komandām, kas šobrīd izrāda par viņu interesi, Čehijas čempionāta turnīra tabulā atrodas augstāk par "Jablonec", kas ierindojas 4. pozīcijā. 

Patlaban 25 gadus vecais Ikaunieks karjerā aizvadījis 23 spēles Latvijas izlases sastāvā un kopā guvis 4 vārtus.

Šosezon RFS komandā Ikaunieks piedalījās 12 mačos Latvijas čempionātā jeb "Optibet" virslīgā, izceļoties ar 6 precīziem sitieniem.

Ikaunieks ar RFS komandu šogad izcīnīja "Viensviens" Latvijas kausu futbolā.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu