Kas jauns hokejā? Runā Matulis: Jāņa Vora lielā iespēja

Jānis Matulis, Sporta žurnālists
CopyDraugiem X Whatsapp
Jānis Voris
Jānis Voris Foto: Ieva Leiniša/LETA

Augustā, oktobrī un pat decembrī Jānis Voris varēja tikai sapņot par pirmā vārtsarga lomu Rīgas “Dinamo”. Rudens pusē priekšā bija Soču olimpisko spēļu varonis Kristers Gudļevskis, plus Maksims Tretjaks. Pat decembrī, kad “Dinamo” otro reizi pēdējo divu gadu pēdējā mēnesī atlaida Tretjaku, Vora un viņa fanu sapņi par “Dinamo” bija no nereālo sērijas.

Jo veseli bija abi leģionāri – gan dārgais čehs Aleksandrs Salāks, gan mazliet nevērtīgākais krievu leģionārs Andrejs Makarovs. Bet! Uz špricēm Helsinkos jau mocījās Makarovs, kur pirmās trešdaļas vidū pret “Jokerit” 21. decembrī notika Vora debija KHL (atvairītas 17 ripas no 19), bet 2019. gada pēdējā mačā Minskā 30. decembrī savainots tika Salāks, un nu gribot negribot Voris no trešā numura kļuva par pirmo! Atvairot visus 13 metienus un palīdzot mūsu “Dinamo” uzvarēt ar 2:0. 4. janvārī pret Nursultanas “Baris” Voris izcīnīja savu pirmo pilno uzvaru KHL – 1:0!

Loģiski, ka uzvarētāju vārtsargs ir bijis malacis, atvairot visus 25 metienus. Šad tad vārtus glābjot ar partneru palīdzību, kas ir tikai normāli, jo hokejs tomēr ir komandu, nevis individuālais sporta veids, šad tad uzsmaidīja Laimes māte, bet kopumā arī jauniņais vārtsargs pats izdarīja ļoti labu darbu, lai tiktu atzīts par labāko uzvarētāju rindās.

Droši vien kāds no Edgariem – Lūsiņš vai Masaļskis arī atrastu, par ko pakritizēt Vori, taču šajā – savā trešajā spēlē KHL 19 gadus vecais juniors izskatījās gana pārliecinošs, pat situācijā, kad salūzusi bija viņa paša nūja, pavisam mierīgi turpināja spēlēt ar aizsarga aizdoto.

Tā – viens par visiem, visi par vienu – arī hokejs ir jāspēlē. Kā to iepriekšējā – 2:0 uzvarā Minskā pašaizliedzīgi darīja Koltons Gilīss, tukšos vārtos lidojošu ripu atsitot... ar galvu.

Pēc šīm divām sausajām uzvarām Jānim ir ideāla statistika – 55 atvairīti metieni no 57, atvairīto metienu procents – 96,5, vidēji spēlē zaudējot tikai 0,92 vārtus. Ja tas būtu izdarīts garākā laika posmā par 130 minūtēm 21 sekundi (tāds līdz 6. janvāra vakaram ir Jāņa KHL pavadītais laiks), es par visiem simts procentiem piekristu, ka ir piedzimis jauns... Artūrs Irbe. Tā latvju nācijas daļa, kas pēc uzvarām vienmēr mēdz jūsmot, jau velk paralēles starp šo laiku un 1988. gada 5. martu, kad vecajā “Dinamo” sākās Irbes ēra.

Tad Maskavā ar Arču vārtos ar 4:3 tika uzvarēts ACSK, kur lielākā daļa bija Kalgari (1988) olimpisko spēļu čempioni! 8. martā Rīgā pret Sverdlovskas “Automobilst” pirmās 40 minūtes tika atvēlētas Kalgari olimpiskajam čempionam Vitālijam Samoilovam, kas tajā – sudraba sezonā izrādījās viņa pēdējais spēles laiks “Dinamo”. Arča izšāva septiņu (!) uzvaru sēriju astoņos mačos, tajos kopā ielaižot tikai 13 vārtus, uzmetot komandu tabulas pašā augšgalā. Jo sen jau bija gatavs šādiem varoņdarbiem. Tikai tagad nevajag pārslavēt Vladimiru Jurzinovu, ka viņš, lūk, izaudzinājis tādu kadru, – pirms 1987./1988. sezonas PSRS Nopelniem bagātais treneris Jurzinovs nebūt nesaskatīja Irbē lielo uzvaru kaldinātāju, pat otrādi – viņš meklēja, kurš tajā sezonā varētu būt Samoilova dublieris.

Tā kā nepopularizēsim runas par to gadu “Dinamo” treneru milzu uzticēšanos nepilnu 21 gadu vecajam Irbem. Kad Irbe ķēra un atsita visu, kas iespējams, tad jebkurš līdzjutējs vārtus uzticētu tam vārtsargam, ar kuru komanda uzvar.

Gribētos jau, lai šis “Dinamo” sāk spēlēt tāpat kā 1988. gada modelis, bet būsim godīgi – abus modeļus varam salīdzināt un paslavēt par pašaizliedzību, bet vecajam – Irbes laiku “Dinamo” bija krietni vairāk meistarības.

Vai tas nozīmē, ka Vorim ir tikpat kā neiespējami atkārtot Irbes varoņdarbus? Zīlēt kafijas biezumos nav mana specialitāte. Zināms, ka Jānis Voris nav pēkšņi ziemas vidū uzplaucis negaidīts zieds. Viņam jau aiz muguras divi U-18 un trīs U-20 pasaules čempionāti, pēdējā no tiem, Minskā ar ļoti labu statistiku – 1,08/93,9% kļūstot ne tikai par labāko vārtsargu, bet šādu atzinību saņemot arī no čempionāta rīkotājiem.

Arī savā pamatdarbā – HK “Rīga” Jānis šajā sezonā ir zirgā un velk komandu uz priekšu. Ja nebūtu pērnā gada, kad Amerikā (NAHL/NCDC) izdevās nospēlēt tikai 17 mačus, varētu teikt, ka Vora gājums ir bijis tikai kalnup.

Voris neticamā veidā spēj nosargāt “Dinamo” vārtus

Droši vien vēl kādā spēlē, bet šovakar pret “Jokerit” obligāti viņš būs “Dinamo” pirmais ripu ķērājs. Šī ir Jāņa Vora lielā iespēja. Hokeja speciālisti paredz, ka 2020. gada vasarā Voris varētu tapt draftēts NHL. Vēl jau jauns. 20. dzimšanas diena tikai 20. janvārī.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu