Mārtiņš Rubenis: Redzu, ka vairāki sportisti ir noķēruši braukšanas garšu

Gatis Kreceris
, Sporta žurnālists
CopyDraugiem X Whatsapp
Mārtiņš Rubenis
Mārtiņš Rubenis Foto: Paula Čurkste/LETA

Šajā nedēļas nogalē Sigulda 27. reizi uzņems Pasaules kausa (PK) izcīņas posmu kamaniņu sportā. Treneris Mārtiņš Rubenis pauda, ka sezonas galvenās sacensības būs nākammēnes gaidāmais pasaules čempionāts, bet arī Siguldā sportisti startēs, cenšoties rādīt savu labāko sniegumu. 

"Ar tām kamanām, ar kurām iesākām sezonu, vairāki sportisti nav vēl braukuši. Līdz ar to lielos vilcienos ir grūti pateikt, ka visiem viss būtu skaidrs. Ir lietas, kuras esam pamēģinājuši. Sezonas sākums gan nav īsti objektīvs, jo rezultātus vairāk vai mazāk varam salīdzināt viens pret otru, bet nav iespējas salīdzināt pret citām nācijām," sarunā ar TVNET pastāstīja Rubenis. "Var redzēt, ka tie, kuri ir kārtīgāk strādājuši, ir pajaukuši kopējo pasaules elites uzbūvi. Brīžiem vācieši netiek trijniekā, bet, ja tiek, tad knapi. Kādreiz tā bija viena liela dominance, taču tagad tā vairs nav.

Patīkami redzēt, ka praktiski katrās Pasaules kausa sacensībās uz pjedestāla ir citi uzvārdi vai vismaz jauktā kārtībā. Priekš skatītājiem tas arī ir interesantāk. Protams, ja tie nav latvieši." (Smejas.)

Siguldas Pasaules kausa posmā piedalīsies 135 sportisti no 24 valstīm, tostarp arī visi Latvijas labākie kamaniņu braucēji – brāļi Andris un Juris Šici, Kristers Aparjods, Ulla Zirne, Kendija Aparjode, Elīza Cauce, Inārs Kivlenieks, Artūrs Dārznieks, Riks Kristens Rozītis, Oskars Gudramovičs/Pēteris Kalniņš, Kristens Putins/Imants Marcinkēvičs un Mārtiņš Bots/Roberts Plūme, kā arī juniori Eduards Ševics-Mikeļševics/Lūkass Krasts, Sigita Bērziņa un Elīna Ieva Vītola.

"Teiktu, ka esam nobraukuši pietiekami daudz treniņbraucienu. Bet šie siltie laikapstākļi ātri bojā ledus kvalitāti. Ja pirmais brauciens no otrā atšķiras vairāk par sekundi, tad ir grūti pateikt, vai ejam pareizajā virzienā," sacīja Rubenis. "Būtu svētīgi, ja mīnuss pieturētos, bet tas parasti ir iespējams uz sezonas otro pusi, pavasarī. Tagad brauksim ar to, kas mums ir sagatavots.

Kaut kur kaut ko niansēs piekoriģēsim, bet šīs kamanas ir vairāk domātas ar skatu uz Sočiem, kuru trase pēc savas konfigurācijas diezgan krietni atšķiras no Siguldas. Speciāli priekš Siguldas šobrīd kamanas nepārtaisīsim." 

Latvijas kamaniņu komandai sezonas galvenās sacensības risināsies nākammēnes olimpiskajā Soču trasē, kur no 15. līdz 16. februārim notiks pasaules čempionāts. 

"Redzu, ka vairāki sportisti ir noķēruši braukšanas garšu. Kristeram Aparjodam sezona izvērsusies laba, ja neskaita viņa kritienu pirmā posma pirmajā braucienā. Pāris centimetrus iebrauca pa ātru virāžā... Otrajā braucienā viņš veica dienas ātrāko laiku," teica Rubenis. "Meitenēm līdz Altenbergas posmam tīri labi braucieni sanāca treniņos, bet nebija īsti tādi ātrumi trasē, kādus paši gaidījām un gribējām."

Sacensību programma

Piektdiena, 24.01.2020.

  • plkst. 9.30 Nāciju kauss

Sestdiena, 25.01.2020. Pasaules kauss kamaniņu sportā

  • plkst. 11.50 1. brauciens - sievietes
  • plkst. 13.15 2. brauciens - sievietes
  • plkst. 15.00 1. brauciens - divvietīgās ekipāžas
  • plkst. 16.20 2. brauciens - divvietīgās ekipāžas

Svētdiena, 26.01.2020. Pasaules kauss kamaniņu sportā

  • plkst. 10.25 1. brauciens - vīrieši
  • plkst. 12.00 2. brauciens - vīrieši 
  • plkst. 13.45 Sprinta kauss - sievietes
  • plkst. 14.20 Sprinta kauss - divvietīgās ekipāžas
  • plkst. 15.05 Sprinta kauss - vīrieši

"Līmenis pasaulē šobrīd ir tik augsts! Praktiski vienā desmitdaļā var iebraukt 10 sportisti. Katra niansīte ir milzīgi no svara. Mums ir jāturpina strādāt un nav jālauza galva par kritieniem vai kļūdām," uzsvēra treneris. "Šobrīd strādājam un tēmējam uz pasaules čempionātu, kur sezonas sākumā aizvadījām ļoti vērīgu treniņnedēļu. Cepuri nost Soču trases kolektīvam un strādniekiem, kuri mums četras dienas pēc kārtas uz katru treniņu sagatavoja perfektu trasi. Tas man bija patīkams pārsteigums."

Sacensības sāksies ar Nāciju kausu piektdien, 24. janvārī, kurā startēs tie sportisti, kuri nav iekļuvuši labāko grupā un cīnīsies par iespēju startēt Pasaules kausā. Sestdien, 25. janvārī, uz starta stāsies dāmas un divvietīgās ekipāžas, bet svētdien, 26. janvārī, sacentīsies vīri un tiks aizvadīts sezonas trešais Sprinta Pasaules kausa posms.

Pasaules kausa posms Siguldā notiks jau 27. reizi. 

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu