Savickis: LTS atbalsts brāļiem Podžiem ir bijis simtiem tūkstošu liels (6)

CopyDraugiem X Whatsapp
Juris Savickis
Juris Savickis Foto: Edijs Pālens/LETA

Dvīņubrāļi Mārtiņš Podžus un Jānis Podžus saņēmuši lielu finansiālu atbalstu no Latvijas Tenisa savienības (LTS), tāpēc Mārtiņa negaidītais lēmums Deivisa kausa turnīra laikā bez brīdinājuma atstāt valstsvienības komandu bija nesolīda darbība, portālam TVNET sacīja LTS prezidents Juris Savickis.

Pagājušajā nedēļā Latvijas vīriešu tenisa izlase Deivisa kausa Pasaules otrās grupas duelī tenisa centrā "Lielupe" pārspēja Ēģiptes valstsvienību. Negaidīti vēl pirms turnīra sākuma mājinieku komandu atstāja Latvijas otrā rakete Mārtiņš Podžus.

Visticamāk, LTS būs jāmaksā soda nauda Starptautiskajai Tenisa federācijai (ITF) par to, ka Deivisa kausam pieteiktais Mārtiņš Podžus nepiedalījās atklāšanas ceremonijā.

"Pagaidām tas jautājums nav skaidrs, vai būs jāmaksā sankcijas vai ne. Ja būs jāmaksā, tad samaksāsim," teica Savickis.

LTS prezidents norādīja, viņš ir vienisprātis ar Latvijas pirmo raketi Ernestu Gulbi un LTS ģenerālsekretāru Kārli Lejnieku, kuri publiski komentējuši Mārtiņa Podža lēmumu atstāt komandu.

"Par šo situāciju Gulbis un Lejnieks jau ir izteikušies. Varu piekrist viņu izteikumiem, ka šāds lēmums emocionālā uzplūdumā nebija solīds," sacīja Savickis.

"Latvijas Tenisa savienība abiem brāļiem Podžiem ir ļoti daudz palīdzējusi. Vispirms Mārtiņam varbūt vajadzēja aprunāties ar mani," pauda LTS prezidents.

"Atbalsts ir bijis simtiem tūkstošu eiro. Precīzi nezinu, bet man liekas, ka summa ir aptuveni 300 000. Latvijas Tenisa savienība rūpējas par to, lai sportisti spēlētu, pārstāvot savu valsti. Sportistam nav lielāka goda, kā spēlēt par savu valsti."

"Tad jau dzīve rādīs, kā būs tālāk. Dažreiz puišiem uznāk šādi emocionāli uzplūdi. Vārdu sakot - nesolīdi," piebilda Savickis.

Mārtiņš Podžus savā "Instagram" profilā lēmumu atstāt Latvijas izlasi komentēja pavisam īsi.

"Es izsaku vislielāko pateicību Latvijas Tenisa savienībai par pavadītajiem gadiem tenisā, bet izsaku vislielāko līdzjūtību tiem, kas tajā katlā vārās."

Iespējams, ka Mārtiņš Podžus bija vīlies, ka turnīra pirmo vienspēli komandas kapteinis Deniss Pavlovs uzticēja aizvadīt izlases debitantam, 17 gadus vecajam Kārlim Ozoliņam.

Savukārt dubultspēlei sākumā bija pieteikti Ernests Gulbis un Mārtiņš Podžus, kuru pēc tam aizstāja Kārlis Ozoliņš.

"Ir komanda un ir kapteinis, kurš pieņem lēmumu. Punkts! Ja kapteinis pieņēma tādu lēmumu, tad tur pat nav ko vairāk diskutēt. Kapteini nozīmē tenisa savienība, viņa atbildība ir sagatavot komandu un nospēlēt pēc iespējas labāk," uzsvēra Savickis.

Latvijas perspektīvā tenisiste Kamilla Bartone pirms mēneša paziņoja, ka viņa tuvākajā nākotnē plāno pārstāvēt Vāciju. Viņa savā "Instagram" profilā norādīja, ka Latvijas Tenisa savienība nekad neesot sniegusi viņai atbalstu.

"Mēs viņai piedāvājām spēlēt Latvijas izlasē. Mēs viņai par brīvu kortus devām. Mēs viņu medicīniski aprūpējām. Mēs viņai vīzas taisījām. Teikt, ka Latvijas Tenisa savienība viņu neatbalstīja, nav pareizi. Viņa jau no paša sākuma ir gājusi uz to, lai spēlētu kaut kur ārzemēs, lai dabūtu kādas bagātākas valsts pasi," sacīja Savickis.

"No Latvijas ir aizbraukuši 500 000 cilvēku, viņa būs piecsimttūkstoš pirmā. Talants viņai ir, lai turpina spēlēt un veido savu dzīvi, bet nevajag apvainot Latvijas Tenisa savienību par to, ka mēs esam vainīgi, ka viņa brauc prom," teica LTS prezidents.

Savickis atzīmēja, ka pasaulē ir daudzi tenisisti, kas dzimuši vienā valstī, bet profesionālajā karjerā pārstāv citu valsti.

"Bartone jau nav vienīgā. Krievijā dzimusī Sofija Kenina pārstāv ASV, un ir šīs valsts pirmā rakete. Kas pārstāv Kanādu? [Milošs Raoničs, dzimis Melnkalnē - aut.]. Tā ir ģeopolitiskā situācija. Spēlētāji paceļ savu līmeni un tad meklē, kur ir labāk," pauda Savickis.

Deivisa kauss un Federāciju kauss ("Fed Cup")

Latvija pērn divreiz mājās rīkoja "Fed Cup" dueļus - pret Slovākiju un Vāciju. Savukārt šogad aizvadīts Deivisa kausa mačs pret Ēģipti.

"Deivisa kauss faktiski ir kā pasaules čempionāts tenisā vīriešiem. Attiecīgi Federāciju kauss ("Fed Cup") ir tas pats tenisā sievietēm. Tie ir galvenie notikumi katras valsts tenisa dzīvē. Jebkuras sporta infrastruktūras pārstāvis ir ieinteresēts, lai labākie spēlētāji pārstāv savu valsti," turnīru nozīmīgumu uzsver Savickis.

"Tās faktiski ir galvenās sacensības, tāpēc mēs LTS pievēršam tām lielu uzmanību. Tā, lai spēlētāji un viņu pārstāvji, atbraucot pie mums, prom aizbrauc ar labām domām un sajūtām par mūsu valsti," piebilda LTS prezidents.

Savickis norādīja, ka Latvijas dāmu tenisa izlase šobrīd "Fed Cup" turnīrā spēlē augstākā līmenī, kur minimālais vietu skaits skatītāju tribīnēs ir 4000, tāpēc iepriekšēji mači bija jārīko "Arēnā Rīga".

Savukārt vīriešu valstsvienība Deivisa kausā šobrīd ir zemākā līmenī, kur nav šāda nosacījuma par vietu skaitu skatītāju tribīnēs, līdz ar to mači varēja notikt Jūrmalā tenisa centrā "Lielupe", kur ir vieta nepilniem 2000 skatītāju (aizvadītā turnīra spēles Jūrmalā klātienē apmeklēja apmēram 1600-1700 fanu).

"Tenisa halle šeit ir kolosāla, izcili uzbūvēta. Liels paldies valdībai, jo nevar kritizēt, ka nebūtu atbalsta sportam. Tenisa centrs "Lielupe" ir valsts īpašums. Kādreiz mēģināja apgalvot, ka Savickis par to cīnās, jo tas ir viņa privātīpašums. Pat tādas ziņas bija medijos. Nekad tā nav bijis, tas ir valsts īpašums. Valsts ieguldīja 12 miljonus, un re - kāds skaistums sanācis. Nav man tiesību kritizēt, ka valsts par maz atbalsta tenisu," uzskata Savickis. 

"Mēs neesam ļoti bagāta valsts. Mums nav tādi lieli uzņēmumi, kas varētu atbalstīt vienu sporta veidu, lai būtu pilnībā noklātas visas izdevumu tāmes. Tamdēļ ir jāmeklē sponsori, lai arī cik liela būtu ITERA kompānija," sacīja LTS prezidents.

"Naudas sportam paliek aizvien mazāk, bet sportiskajos sasniegumos ceļamies arvien augstāk. Bez valsts palīdzības būs grūti iztikt. Nesapratu nodokļu reformu, kas tika realizēta, jo arvien grūtāk ir pierunāt sponsorus atbalstīt sportu. Un ne tikai sportam, bet arī kultūrai. Ja valsts izdara tādus soļus ar nodokļiem, tad tai ir jāuzņemas tas slogs, ko agrāk nosedza sponsori," atzīst Savickis.

Finansiālais atbalsts

Tenisā, kas ir individuālais sporta veids, pārstāvēt Latvijas izlasi būtībā ir liels risks. Valstsvienības mačos teorētiski var gūt traumu, kas pieliek punktu sezonai. Tenisists līdz ar to nevar turpināt sezonu un spēlēt turnīros, kuros tiek pelnīta iztika.

Igaunijas dāmu izlases kapteinis pirms diviem gadiem vietējam laikrakstam "Õhtuleht" izteicās, ka tenisiste Kaija Kanepi vēlējusies pārāk lielu samaksu par dalību "Fed Cup". Viņš norādīja, ka 100 000 un pat 50 000 eiro ir pārāk liela summa.

Tāpat viņš pirms diviem gadiem "Õhtuleht" publikācijā norādīja, ka esot dzirdējis, ka Anastasija Sevastova un Aļona Ostapenko par dalību Latvijas izlasē saņem 30 000 eiro.

LTS prezidents Savickis un arī ģenerālsekretārs Lejnieks šādu apgalvojumu nedz apstiprina, nedz noliedz. Ostapenko menedžeris Edgars Buļs pirms gada "Best4Sport TV" raidījumā "Kosmodroms TV" atklāja, ka Aļonai un Anastasijai honorārs par dalību Latvijas izlasē ir aptuveni divarpus reizes mazāks nekā par izstāšanos "Grand Slam" turnīra pirmajā kārtā. Piemēram, 2019. gada "French Open" naudas balva pirmajā kārtā bija 46 000 eiro, aptuveni puse gan aiziet nodokļos.

"Vienam otram spēlētājam ir merkantils piegājiens. Viņš vienkārši parēķina, cik viņš zaudē naudu, un to naudu prasa no federācijas. Cits spēlētājs saka: man naudas pietiek, es spēlēšu par mazāku naudu. Tas vienmēr ir pārrunu rezultāts. Konkrētas summas negribētos atklāt. Tā tomēr ir privāta lieta," izvairīgi teica Savickis.

Latvijas Tenisa savienības budžets

Savickis norādīja, ka LTS budžets vidēji gadā ir aptuveni pusmiljons eiro. Pārliecinoši lielāko daļu budžeta veido piesaistītais sponsoru finansējums.

"10% vai 15% finansējums ir no valsts, no Latvijas Olimpiskās komitejas. Pārējais finansējums ir privātiem sponsoriem. Gadā mēs tērējam no 400 līdz 500 tūkstošiem. Dažreiz tie ir 600 tūkstoši, dažreiz 300. Vidēji iznāk apmēram pusmiljons. Esmu prezidents 20 gadus. 10 gados tie 5 miljoni, 20 gados 10 miljoni. Tā ir summa, ko esmu savācis no saviem un citiem sponsoru līdzekļiem, kas ieguldīti Latvijas tenisā," apgalvo Savickis.

LTS prezidents norādīja, ka lieli tēriņi ir komandu sūtīšana uz Eiropas jauniešu čempionātiem, sākot ar 12, turpinot ar 14, 16 un 18 gadus veciem tenisistiem.

"Mazliet vairāk nekā 50% no budžeta aiziet tieši spēlētājiem," uzsvēra Savickis.

Treneru izglītība

Ernests Gulbis pagājušajā nedēļā intervijā TVNET pauda viedokli, ka pēdējos gados teniss Latvijā kļuvis jūtami populārāks, infrastruktūra ir sakārtotāka, taču ir jāuzlabo treneru kvalitāte, lai jaunie spēlētāji varētu labāk attīstīties.

"Uzlabot var vienmēr, arī kritizēt var vienmēr. Ir akadēmijas Spānijā, Vācijā, Austrijā un citās valstīs. Līdz zināmam līmenim, vienalga kurā valstī, spēlētāju var izaudzināt," uzskata Savickis.

"Kad 13-14 gados jāiet uz akadēmiju, jāsāk braukāt uz turnīriem ārzemēs, tad tie ir tie lielāki izdevumi. Tie gulstas uz vecākiem un Tenisa savienību. Kaut kur apmēram 17-18 gados tenisistam ir jāpieņem lēmums, spēlēs profesionāli vai ies studēt," norādīja LTS prezidents.

"Es māmiņām un tētiem vienmēr esmu teicis, ka ieguldījums tenisā ir pluss, ko var dabūt atpakaļ - ne tikai morālā ziņā, ka bērns nodarbojas ar sportu, psiholoģiski un fiziski kļūst spēcīgāks, bet arī citādākā veidā - cik daudzi mūsu puikas un meitenes ir izauguši šeit, bet pēc tam par brīvu mācās Amerikas universitātēs? Pāri par 20! Ieguldījums 5000 un pat 10 000 eiro gadā atmaksājas. ASV studijas gadā maksā 30 000 un vairāk. Nekas labāks nevar būt kā ieguldījums savā bērnā."

"Mēs organizējam treneriem kursus. Sūtām viņus arī uz citiem kursiem. Mums ir vairāk nekā 30 treneri ar Eiropas licencēm. Ir treneri, kas strādā ar "čaiņikiem" un pelna naudu. Bet ir treneri, kas strādā ar bērniem. Mēģinām aizliegt trenēt bērnus treneriem, kuriem nav attiecīgās izglītības. Ja pirmie soļi ir nepareizi, tad 100% to bērnu sabojāsi," kritiski teica Savickis.

Komentāri (6)CopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu