Dāvis Ikaunieks: Drīzumā veiksim Covid-19 testus

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Dāvis Ikaunieks
Dāvis Ikaunieks Foto: Jānis Škapars/TVNET

Jau pagājušajā nedēļā Čehijas futbola čempionāta spēlētājiem bija jāiesūta savi apdrošināšanas kartes dati, kas varētu nozīmēt, ka šonedēļ pirms sezonas sākuma tiks veikti Covid-19 testi, sarunā ar aģentūru LETA pastāstīja Latvijas izlases futbolists Dāvis Ikaunieks.

Futbola mači Čehijas augstākajā līgā, kurā spēlē arī latvietis D.Ikaunieks, atsāksies 23.maijā. Čempionāts tiks atsākts ar "Teplice" un Liberecas "Slovan" vienību dueli.

"Es šajā pandēmijas laikā paliku Čehijā un uz Latviju nedevos. Ja atmiņa neviļ, marta vidū bija paredzēta spēle pret "Jablonec", taču jau dienu iepriekš tika paziņots, ka duelis ir atcelts. Komandā iedeva brīvu nedēļas nogali, norādot, ka jaunumi sekos pirmdien. Pienāca pirmdiena, un Čehijas robežas jau bija ciet. Klubs iedeva individuālās programmas un arī norādīja, ka nekur nedrīkstam braukt," koronavīrusa ierobežošanas pasākumu ieviešanu atceras Ikaunieks.

"Turpmāk jau individuāli pildījām iedotos plānus. Neslēpšu, ka šī visa sākumā vēl trenējos kopā ar pieciem komandas biedriem. Atļāvāmies agros rītos aiziet līdz kādam mazam futbola laukumam, lai padzenātu bumbu."

Futbolists uzsvēra, ka Čehijā koronavīrusa dēļ ierobežojošie pasākumi tika ieviesti ļoti ātri. Gluži tāpat kā citur pasaulē, arī Čehijā ātri vien tika aizslēgtas ēdināšanas, iepirkšanās un citas publiskās vietas, kurās ikdienā pulcējas liels daudzums cilvēku.

"Valstī ātri vien tika aizslēgtas kafejnīcas, iepirkšanās centri un viss pārējais. Strādāja vien pārtikas veikali un aptiekas," norāda Ikaunieks, kurš atklāja, ka vienu no bumbas "padzenāšanām" apmeklēja arī policija.

"Piecu vai sešu cilvēku lokā uzspēlējām futbolu pagalmos starp mājām, kuros ierīkoti mazi laukumi. Vienā no reizēm kāds laikam bija piezvanījis, un atbrauca policija. Tas gan notika dažas dienas pirms tika atļauts aizvadīt pirmos treniņus, tāpēc saņēmām vien aizrādījumu."

Pirmos treniņus Zlīnas "Fastav" komanda jau aizvadīja aprīļa beigās. Arī Čehijā futbolisti treniņus aizvada, ievērojot distancēšanās noteikumus, tāpat regulāri tiek dezinficētas bumbas un dzert ļauts vien no savas pudeles. Lai arī dīkstāvē nācās pavadīt vien nedaudz vairāk nekā mēnesi, kājas savu iepriekšējo "asumu" jau nedaudz bija pazaudējušas.

"Braucot uz treniņu, visiem jau ir uzvilktas sejas maskas. Pašas nodarbības notiek nelielās grupās - septiņi laukuma spēlētāji un viens vārtsargs. Katrai grupai ir piesaistīts treneris, un visi vienlaicīgi aizvada treniņu," ierobežojumus, kas jāievēro, slīpējot meistarību, apraksta Latvijas izlases spēlētājs. "Tāpat visām trim grupām tika piesaistīti masieri."

"Treniņu grupas tika paziņotas ar lietotnes "Whatsapp" palīdzību. Tās netika mainītas, bet katru dienu darbojāmies pie cita speciālista. Pēc pusotras vai divām nedēļām cilvēki jau tika pārdalīti divās grupās pa desmit. Komanda sekoja līdzi, vai tas strādā... Nevienā no līgas klubiem saslimšanas gadījumi netika konstatēti, tāpēc tagad jau pakāpeniski nonācām pie pilnvērtīgiem treniņiem. Jūtu, ka pēc šā perioda ātrāk zūd elpa un kājas gurst. Nepieciešams atgūt spēļu garšu."

"Fastav" komanda ir paspējusi ne tikai atsākt treniņus kuplākā skaitā, aiz muguras ir arī pirmā pārbaudes spēle, kas Ikauniekam kādu laiku noteikti paliks atmiņā, jo izdevās atzīmēties ar gūtiem vārtiem. Sezonu Čehijā drīkstēs atsākt jau sestdien, bet pirms tam vēl būs jāveic Covid-19 testi. Tostarp arī Ikauniekam un visai Zlīnas vienībai.

"Domāju, ka gūtie vārti dos lielāku pārliecību. Čehijā pēdējo reizi vārtus guvu, kad vēl pirmssezonā biju kopā ar "Jablonec" vienību," pauž Ikaunieks, norādot, ka pirms sezonas sākuma būs jāveic Covid-19 tests.

"Es pats precīzi nezinu, bet šķiet, ka pirmdien būs jānodod testi. Nesen mums bija jāiesūta savas apdrošināšanas kartes numurs. Aprunājos ar draugiem no "Jablonec" komandas, arī viņi teica, ka nosūtījuši nepieciešamo informāciju, tāpēc pieļauju, ka drīz tiksim pārbaudīti."

Pēc izlašu pārtraukuma pagājušā gada nogalē Ikaunieks Čehijā atgriezās ar kājas augšējā aizmugurējā muskuļa traumu. To gan izdevies jau izdziedēt, tādējādi ir iespēja sevi pierādīt jaunajam galvenajam trenerim Bohumilam Panikam. Futbolists jau iepriekš intervijās norādīja, ka par viņu labus vārdus teikuši citu Čehijas klubu speciālisti.

"Kad ierados komandā, to vadīja cits treneris, bet nu jau pie stūres stājies Paniks. Cik dzirdēts, viņš par mani teicis labus vārdus," norāda Ikaunieks. "Paniks jau iepriekš trenējis vairākas Čehijas komandas, tāpēc ir pieredzējis speciālists."

"Treneris piekopj spēles stilu 4-4-2. Cik esmu runājis ar treneri, viņš mani redz malējā pussargs vai uzbrucēja pozīcijā. Arī pats esmu apmierināts ar šo lomu."

Zlīnas komanda 24 spēlēs izcīnījusi 22 punktus, un jau diezgan droši var apgalvot, ka klubs būs starp tām sešām vienībām, kas pēc regulārā čempionāta beigām aizvadīs pārspēles par vietas saglabāšanu spēcīgākajā čempionātā. "Fastav" vadība šajā sakarā mērķus vēl nav izvirzījusi.

Koronavīrusa radītās sekas noteikti atstās ietekmi arī uz nākamo sezonu. Ikaunieks norādīja, ka līgas kuluāros izskanējusi varbūtība par nākamo sezonu ar 18, nevis 16 komandām, kā tas ir pašlaik. Vadošajam čempionātam nākamsezon varētu pievienoties divi otrās divīzijas spēcīgākie klubi.

Jau ziņots, ka Ikaunieks decembra izskaņā pievienojās "Fastav" komandai, kas līgumu ar 26 gadus veco futbolistu noslēdza uz pusgadu, iekļaujot tajā izpirkšanas iespēju.

Pagājušā gada jūnijā Ikaunieks atstāja Čehijas klubu "Jablonec", bet jau toreiz čehu mediji ziņoja, ka viņš maiņas darījumā nonāks citā šīs valsts klubā Zlīnas "Fastav", tomēr gada otrajā pusē kuldīdznieks spēlēja RFS sastāvā, kuras sastāvā 17 spēlēs guva sešus vārtus. 

Uzbrucējs aizpērn tika nosaukts par Latvijas gada futbolistu.

Ikaunieks 2018./2019.gada sezonā nekļuva par regulāru "Jablonec" laukuma spēlētāju, viņam mačos iesaistoties galvenokārt no rezervistu soliņa. Kopumā 13 spēlēs viņš vārtus neguva. Tāpat viņš bija laukumā divās UEFA Eiropas līgas spēlēs. Ikaunieks pērnvasar ar "Jablonec" komandu noslēdza trīs sezonu līgumu. 

Pirms tam divas sezonas viņš pavadīja citā Čehijas komandā Jihlavas "Vysočina", kas gan bija viena no vājākajām līgā un aizpērn pavasarī zaudēja vietu augstākajā divīzijā. 2017./18.gada sezonā sezonā latvietis 27 mačos izcēlās ar desmit vārtiem (piektais labākais rādītājs līgā) un sešām rezultatīvām piespēlēm, būdams komandas līderis, kas izsauca interesi spēcīgākos klubos.

Ikaunieks pēc tās sezonas tika atzīts par Čehijas līgas labāko ārzemju futbolistu. Savukārt 2016./17.gada sezonā latvietis kopā 30 spēlēs izcēlās ar deviņiem vārtu guvumiem, kas deva dalītu sesto vietu līgas snaiperu sarakstā.

Pirms pārcelšanās uz Čehiju Ikaunieks spēlēja dzimtenes klubā Liepājā, karjeru sākot "Liepājas metalurgā". Savukārt Latvijas izlasē uzbrucējs aizvadījis 23 spēles un guvis četrus vārtus.

Vēl 2015.gada sezonā Ikaunieks Latvijas virslīgā, pārstāvot tā brīža čempioni "Liepāju", izcēlās ar 15 precīziem sitieniem, kas bija labākais rādītājs līgā. 2016.gada vasarā viņš debitēja Latvijas pieaugušo izlasē.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu