Rīgas maratona "Vasaras mačos" piedalīsies arī Prokopčuka un Redklifa

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Jeļena Prokopčuka
Jeļena Prokopčuka Foto: Jānis Škapars/TVNET

"Rimi" Rīgas maratona virtuālā skriešanas kluba "Vasaras mačos" piedalīsies arī leģendārās vieglatlētikas garo distanču skrējējas Jeļena Prokopčuka un Pola Redklifa.

Piektdien sākas Latvijas neformālais skriešanas čempionāts jeb "Vasaras mači", kura pirmajā posmā šajā nedēļas nogalē no 26. līdz 28.jūnijam visiem dalībniekiem tiek piedāvāts izskriet piecu, desmit vai 21 kilometra distances. 

"Vasaras mačos" dalību apstiprinājušas titulētās gargabalnieces un bijušās sāncenses Prokopčuka un ilggadējā pasaules rekordiste maratonā Redklifa, ar kurām kopā skriet un spēkus pārbaudīt var visi skriešanas mīļotāji. Reģistrēšanās skrējienam bez maksas iespējama Rīgas maratona skriešanas klubā un pieejama visas nedēļas nogales garumā.

Vasaras maču pirmais posms ir Rīgas maratona virtuālā skriešanas kluba pirmās sacensības, kas pulcēs neierobežotu skaitu skrietgribētāju no visas Latvijas un ārvalstīm. Reģistrējoties klubā, dalībnieki sacensības un izaicinājumus var izskriet jebkurā Latvijas (vai pasaules) vietā nedēļas nogales garumā, rezultātus un distances automātiski nolasot no viedtālruņiem, populārākajām skriešanas vietnēm un pulsometriem. Rīkotāji gan uzsver, ka vasaras maču ideja nav vis ātrums, bet gan izkustēšanās, veselīgs dzīvesveids un virtuāla kopā būšana, kas sakrātos kilometrus ļauj pārvērst vērtīgās balvās un medaļās.

Vasaras maču pirmajā posmā dalībniekiem kompāniju virtuāli sastādīs arī pazīstamie Latvijas sportisti Sandis Ozoliņš un Kaspars Gorkšs, sporta dzīves organizatori Raimonds Elbakjans un Rimants Liepiņš, maratona ceremonijmeistars Mārtiņš Kapzems un citi. Kopā ar Prokopčuku un Redklifu, kas sacentīsies desmit kilometru distancē, dalību "Vasaras mačos" apstiprinājuši arī Latvijas maratona čempioni Karīna Helmane - Soročenkova un Dmitrijs Serjogins, kā arī vadošie garo distanču skrējēji Ilona Marhele, Jānis Višķers un citi.

"Vasaras maču" pirmais posms norisināsies no 26. līdz 28.jūnijam, otrais posms no 31.jūnija līdz 2.augustam, savukārt trešais no 4. līdz 6.septembrim. Katra posma rezultāti, kurus virtuālā kluba vietne automātiski augšupielādēs no dalībnieku viedierīcēm, divus labākos posmus summēs kopvērtējumā, nosakot ātrākos visās trīs distancēs.

Organizatori atgādina, ka Rīgas maratona kluba ietvaros vasarā tiks nodrošināti gan "Vasaras maču" sacensības, gan "Labas gribas kilometri" (17.-27.jūlijs), kad būs iespējams skriet un ziedot Bērnu slimnīcas fondam, gan "Baltijas ceļa izaicinājums" (19.-23.augusts) ar mērķi Baltijas ceļa garumu noskriet 31 reizi, gan citi izaicinājumi visas vasaras garumā.

Gan "Vasaras mačiem", gan Baltijas ceļa izaicinājumam maratona organizatori ir sarūpējuši medaļas, kuru autors ir Ziemeļvalstu un Baltijas gada labākā gleznotāja titula īpašnieks un "Purvīša balvai 2021" nominētais jaunais talants Jānis Šneiders. Viņa radītās medaļas katram "Vasaras maču" posmam un Baltijas ceļa izaicinājumam būs iespējams iegādāties Rimi Rīgas maratona tiešsaistes veikalā sākot no 29.jūnija.

"Rimi" Rīgas maratons pārcelts uz 10. un 11.oktobri. 30.Rīgas maratonam un tā saistītajiem pasākumiem bija jānotiek 16. un 17.maijā, taču marta beigās skrējiens tika pārcelts uz nenoteiktu laiku, bet maijā - uz oktobri.

10.oktobrī plānota Bērnu diena un Ģimeņu skrējiens, savukārt 11.oktobrī norisināsies maratona, pusmaratona, desmit kilometru un sešu kilometru skrējieni. Atkarībā no valstī noteiktajiem ierobežojumiem, dalībnieki skries, pieskaņojoties jaunajai realitātei, vai virtuāli, norāda pasākuma rīkotāji.

Dalībniekiem, kuri jau reģistrējušies 2020.gada pasākumam, taču nevarēs piedalīties jaunajos maratona norises datumos, Rīgas maratona organizatori sarūpējuši iespēju pārcelt savu dalību uz 2021.gadu vai pārreģistrēt savu dalību uz cita skrējēja vārda. Līdz 12.jūnijam šādu iespēju organizatori piedāvā bez maksas.

Virtuālā maratona gadījumā, distances un rezultātus fiksēt varēs skriešanas aplikācijās, viedtālruņos un pulsometros, savukārt, īpaša Rīgas maratona vietne rezultātus apkopos un uzvarētājus noteiks automātiski.

Organizatori joprojām cer, ka ierobežojumi lielajiem pasākumiem tiks pilnībā atcelti laicīgi, lai maratons 10.-11.oktobrī noritētu kā katru gadu - ar kopīgu startu šoreiz pie Brīvības pieminekļa un finišu Krastmalā. Ja, savukārt, saglabāsies ierobežojumi, dalībnieku drošībai organizatori neizslēdz dalītos startus un dalībnieku dalīšanu "viļņos", virtuālo maratonu un vai tā saucamo hibrīd-pasākumu, kas ļautu ievērot distancēšanos.

Maratons Rīgā notiek kopš 1991.gada.

2019.gadā pasākums pulcēja 38 398 dalībniekus, tai skaitā 4632 ārvalstniekus no 82 pasaules valstīm un teju 13 000 bērnu "Rimi" Bērnu dienas" ietvaros.

Pasākums atkārtoti saņēmis prestižo "World Athletics" Zelta kvalitātes zīmi.

2019.gadā vīriešu sacensībās maratonā uzvarēja etiopieši Andualems Belajs Šiferavs un Birke Debele, finišējot pēc attiecīgi divām stundām astoņām minūtēm un 51 sekundes un divām stundām 26 minūtēm un 18 sekundēm, abiem gargabalniekiem labojot sacensību rekordus.

No pašmāju skrējējiem pirmajā desmitniekā finišēja Dmitrijs Serjogins, kurš līdz ar to tika kronēts par Latvijas čempionu maratonā un izcīnīja ceļazīmi uz pasaules čempionātu. Latvijas vadošie gargabalnieki Jeļena Prokopčuka un Valērijs Žolnarovics karstajos laika apstākļos nefinišēja.

Iepriekš tika ziņots, ka šī gada Rīgas maratona pirmo piecu vietu ieguvēji kvalificēsies Tokijas olimpiskajām spēlēm. Tiesa, olimpiskās spēles pārceltas uz nākamo gadu.

2020.gada sezonas rudens kalendārs skrējējiem būs gana blīvs. Piemēram, 11.oktobrī iecerēts arī Čikāgas maratons, kas norisinās prestižā "World Marathon Majors" seriāla ietvaros.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu