NBA leģendu pieminot - gads kopš Kobes Braienta traģiskās bojāejas

TVNET Sports
CopyDraugiem X Whatsapp
Kobe Braients
Kobe Braients Foto: AFP/SCANPIX

Tieši pirms gada 26. janvārī Losandželosā helikoptera avārijā gāja bojā viens no visu laiku izcilākajiem basketbolistiem amerikānis Kobe Braients. Negadījumā dzīvību zaudēja arī Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) zvaigznes meita.

Izcilais basketbolists mūžībā aizgāja 41 gada vecumā. Negadījumā mira arī Braienta 13 gadus vecā meita Džianna un septiņi citi cilvēki.

Braients pats sev bija devis iesauku "Black Mamba" ("Melnā Mamba"). Viņa iedvesmas avots bija filma "Kill Bill", kurā melnā čūska tika izmantota cilvēka nogalināšanai.

"Black Mamba" jeb "Melnās Mambas" mentalitāte folklorizējusies sporta saimē kā apzīmējums uzvarētāja un neatlaidīga cīnītāja raksturam, kas var būt iznīcinošs ikvienam pretiniekam, kas stājas ceļā.

"Zināju, ka viņš bija ļoti atpazīstams un populārs, bet nezināju, ka viņš ietekmēja tik daudz cilvēku dzīves arī ārpus basketbola," sacīja "Lakers" zvaigzne, 2020. gada NBA čempions Entonijs Deiviss.

"Gan klasiskajā, gan amerikāņu futbolā, gan daudziem sportistiem otrpus okeānam, gan ar sportu nesaistītiem cilvēkiem ir zināms apzīmējums "Mambas mentalitāte". Agrāk nenojautu, ka tas ietekmējis visu pasauli," piebilda Deiviss.

"Daudz kas šajā pasaulē nomirst, bet ne leģendas. Un tieši tāds viņš ir,"

uzsver NBA zvaigzne Lebrons Džeimss, kurš palīdzēja "Lakers" komandai pagājušajā sezonā triumfēt NBA čempionātā.

Braients ir ceturtais visu laiku rezultatīvākais spēlētājs NBA vēsturē. Trešais ir Lebrons Džeimss, otrais ir Karls Melouns, bet rezultatīvākā spēlētāja gods pieder Karīmam Abduldžabaram.

20 gadu ilgajā NBA spēlētāja karjerā Braients pārstāvēja vienīgi "Lakers" komandu, ar kuru piecreiz izdevās izcīnīt čempionu titulu. Divreiz viņu atzina par finālsērijas vērtīgāko spēlētāju, bet vienreiz par regulārā čempionāta MVP.

2006. gadā Braients guva 81 punktu. Tas ir otrais visu laiku rezultatīvākais sniegums vienā NBA spēlē. Rekords kopš 1962. gada pieder leģendārajam Viltam Čemberlenam, kurš iemeta 100 punktus.

ASV izlases sastāvā Braients kļuva par olimpisko čempionu 2008. gadā Pekinā un 2012. gadā Londonā. Savukārt 2016. gadā NBA spēlētāja karjeras pēdējā spēlē viņš guva 60 punktus.

2018. gadā Braients ieguva ASV Kinoakadēmijas balvu "Oskars" nominācijā "Labākā animācijas īsfilma". Basketbolists sarakstīja poēmu "Dear Basketball" ("Dārgais Basketbol"), kas tika ekranizēta animācijas formātā.

CopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu