Korupcijā apsūdzētais Besebergs daudz ko nezina un neatceras, bet juties kā karalis

TVNET Sports
CopyDraugiem X Whatsapp
Anderss Besebergs
Anderss Besebergs Foto: AFP/SCANPIX

Vairāki ietekmīgi Norvēģijas mediji kritizējuši bijušo Starptautiskās Biatlona savienības (IBU) prezidentu norvēģi Andersu Besebergu, kurš tiek apsūdzēts par Krievijas biatlonistu piesegšanu dopinga pārkāpumos, aktīvu darbošanos Krievijas interesēs.

IBU Ārējās revīzijas komisijas ziņojumā norādīts, ka Besebergs ticis kukuļots ar naudu, dārgām dāvanām, medību ceļojumiem un prostitūtu pakalpojumiem. 

74 gadus vecais Besebergs IBU vadīja ceturtdaļgadsimtu jeb 25 gadus. Pēc tam, kad pret viņu tika izvirzītas apsūdzības korupcijā, atkāpās no sava amata. Kopš 2018. gada septembra IBU prezidents ir Ūle Dālins no Zviedrijas, kurš balsojumā uz organizācijas vadītāja amatu uzvarēja Latvijas Biatlona federācijas (LBF) prezidenti Baibu Broku.

Besebergs un viņa advokāts Norberts Vess visas apsūdzības noliedz, bet pats bijušais IBU prezidents nenoliedz, ka izmantojis prostitūtu pakalpojumus Krievijā. Tiesa, viņš nezinot, kurš par tām maksājis. 

Norvēģijas raidorganizācijai NRK norāda, ka konkrētu pierādījumu pret Besebergu neesot, bet tiek akcentēts gadījums ar bezmaksas prostitūtām 2016. gadā banketā Hantimansijskā. Šajā banketā viesojušās "noslēpumainas paziņas".

Besebergs atzīst, ka bijis kontaktā ar prostitūtām Maskavā laikā posmā no 2010. līdz 2014. gadam.

NRK arī vērš uzmanību uz to, ka Besebergs "pārvērta biatlonu par unikālu veiksmes stāstu". Biatlons ir viens no populārākajiem ziemas sporta veidiem pasaulē. Pirms Covid-19 pandēmijas daudzviet Pasaules kausa posmus klātienē apmeklēja pat vairāk nekā 100 000 cilvēku. Arī TV reitingi allaž bijuši ļoti augsti. 

NRK: "Bet norvēģim, kurš ir vadījis šo sporta veidu ceturtdaļgadsimta, iespējams, šis ceļš bija pārāk garš."

"Šis ir stāsts par prezidentu, kurš, šķiet, pamazām pazaudēja visas morāles robežas un regulāri balansēja uz robežas ar jaudīgās Krievijas ierobežošanu un nomierināšanu," izteicies pazīstamais ziemas sporta veidu komentētājs Jans Peters Saltfeds.

Besebergs savos paskaidrojumos, kurus ataino plašsaziņas līdzekļi, bieži min frāzes "es nezinu" un "es neatceros".

Amerikānis Makss Kobs izdevumam VG norādījis, ka, viņam nonākot IBU valdē, Besebergs un viņam lojālie cilvēki ātri likuši noprast, ka lēmumus pieņem prezidents un mēle jātur aiz zobiem.

"Viņš jutās kā karalis," VG sacīja Kobs, kurš apgalvo, ka korupcijas cēlonis bija neierobežotais Beseberga pilnvaru laiks prezidenta amatā, kas nevarēja nenovest pie sistēmas sabrukuma.

Tikmēr "Dagbladet" vēsta, ka par "Beseberga režīmu" jau sen bija zināms. 

"Galu galā vadošās pozīcijas pasaules sportā vienmēr pavada glamūrs," minēts rakstā. 

Norvēģu biatlonists Vetle Šostads Kristiansens sen zinājis par Beseberga medību braucieniem uz Krieviju. "Nav nekāds jaunumus, ka viņš mīlēja medīt, bet esmu pārsteigts par to, kā tas notika. Viņš tika nopirkts, lai klusētu."

Beseberga sabiedrotā bija arī IBU ģenerālsekretāre Nikola Reša, kura sekojusi norvēģa pavēlēm un noklusējusi svarīgas lietas. 

"Beseberga un Rešas vadībā IBU aizsargāja krāpniekus un dopinga lietotājus, ļaujot viņiem iziet uz starta un sacensties ar mums, tiem, kam rūp godīga spēle un tīrs sports. Viņi to izdarīja mums aiz muguras un mētājās ar tukšām frāzēm. Tas ir šokējoši līdz pat sirds dziļumiem," pauda viens no Norvēģijas izlases līderiem Tarjejs Bē.

Kukuļos Besebergs esot saņēmis 200–300 tūkstošus ASV dolāru. 

IBU komisija Džonatana Teilora vadībā ziņoja par sistemātiskiem Krievijas biatlonistu antidopinga noteikumu pārkāpumiem laika posmā no 2008. līdz 2015. gadam.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu