"Greznas svinības kapos". Vācijas līdzjutēji aicina boikotēt FIFA 2022 (4)

TVNET Sports
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: Reuters/ScanPix

Vācijas līdzjutēju asociācija savā tīmekļa vietnē aicinājusi Vācijas Futbola federāciju (DFB) boikotēt Katarā gaidāmo Pasaules kausa (PK) izcīņas finālturnīru 2022. gadā.

Britu izdevums "The Guardian" februārī vēstīja, ka, būvējot Pasaules kausa izcīņai nepieciešamo infrastruktūru, dzīvību zaudējuši vairāk nekā 6500 viesstrādnieku.

"Ne jau vakar uzzinājām par necilvēcīgajiem darba apstākļiem, būvējot 2022. gada Pasaules kausa izcīņai Katarā nepieciešamos objektus. Pirms sešiem gadiem tika norādīts uz ļoti diskriminējošiem un bīstamiem apstākļiem viesstrādniekiem. Viņi ne tikai saņem niecīgu samaksu, bet arī strādā un dzīvo nedrošos, drausmīgos apstākļos. Turklāt viņiem nav nekādu tiesību. Ziņots, ka viņi pat nevar atgriezties dzimtenē bez darba devēja atļaujas," norāda Vācijas līdzjutēju asociācija. 

Kopš 2010. gada decembra, kad Katara ieguva tiesības rīkot 2022. gada Pasaules kausu, miruši vairāk nekā 6500 viesstrādnieki no Indijas, Pakistānas, Nepālas, Bangladešas un Šrilankas. 

Saskaņā ar "The Guardian" ziņojumu, vidēji nedēļā miruši 12 cilvēku.

"Ik pēc septiņām stundām tur dzīvību zaudē kāds strādnieks no Pakistānas, Indijas vai Bangladešas. Šos cilvēkus vairs nav iespējams glābt. Mēs nevaram izlikties, ka nekas nav noticis. Sports vieno cilvēkus no dažādām valstīm - neatkarīgi no politiskajiem uzskatiem, atšķirīgā pasaules redzējuma un reliģijas. Ir svarīgi saglabāt šo saikni un nostiprināt to. Bet tagad mēs saskaramies ar jautājumu, kas skar nevis politiku un/vai kultūru, bet gan cilvēktiesības un tiesības dzīvot," teikts paziņojumā. 

Mirušo skaits gan esot ievērojami lielāks, jo nav uzskaitītas Filipīnu un Kenijas viesstrādnieku bojāejas. Šo valstu strādnieki veido lielu daļu no kopējā nodarbināto skaita. 

FIFA piešķīra Pasaules kausu Katarai, neskatoties uz bažām par cilvēktiesību pārkāpumiem un attieksmi pret viesstrādniekiem. Kopš tā laika "Amnesty International" ir dokumentējusi apstākļus, kādos darbinieki tiek "ekspluatēti" un "pakļauti piespiedu darbam".

"Mēs ļoti labi zinām, ka daudzi līdzjutēji ar nepacietību gaida Vācijas izlases spēles. Mēs arī zinām, ka futbolistiem šis turnīrs ir galvenais notikums viņu karjerās. Mēs esam futbola fani un mīlam šo sporta veidu. Taču nekas nevar attaisnot cilvēktiesību pārkāpumus Katarā. Pat elementāra dalība turnīrā viņiem ir atbalsts. Šis jautājums kļūst arvien kliedzošāks, un mēs esam to pusē, kuri uzskata, ka 2022. gada Pasaules kausa izcīņa ir jāboikotē," pauž asociācija.

Foto: Reuters/ScanPix

Strādnieku nāves cēloņi visbiežāk ir elektrotraumas, kritiens no liela augstuma un pašnāvības. Lielākā daļa nāves gadījumu tiek reģistrēti kā "dabiski".

"Mēs mudinām DFB atteikties no dalības turnīrā. Grezni futbola svētki tūkstošu viesstrādnieku kapos - piedalīšanās pieliks punktu tādiem jēdzieniem kā morāle un cieņa. Futbols ir vairāk nekā tikai spēle. Tā ir arī kopīga un sociāla atbildība. Mēs esam pārliecināti, ka citi sekos Vācijas piemēram. Ja DFB vēlas saglabāt uzticības paliekas, ir jāatsakās no dalības 2022. gada Pasaules kausā. Un tieši tagad," teikts fanu paziņojumā.

Iepriekš Pasaules kausa izcīņu aicināja boikotēt Norvēģijas klubi. 

Gatavojoties Pasaules kausam, Katra ir uzbūvējusi vai vēl būvē septiņus jaunus stadionus, tostarp ceļus, viesnīcas un lidostu.

Pasaules kausa izcīņas finālturnīrs 2022. gadā Katarā paredzēts no 21. novembra līdz 18. decembrim.

Komentāri (4)CopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu