Dresels spraigā cīņā izcīna zeltu 100 metru brīvajā stilā

LETA/AFP/DPA
CopyDraugiem X Whatsapp
Keilebs Dresels
Keilebs Dresels Foto: AFP/SCANPIX

ASV peldēšanas zvaigzne Keilebs Dresels ceturtdien triumfēja Tokijas olimpisko spēļu 100 metru brīvā stila peldējumā.

Amerikānis finišu sasniedza 47,02 sekundēs, par sešām simtdaļām pārspējot iepriekšējo spēļu čempionu Kailu Čelmersu no Austrālijas. Dresels peldējumu sāka ātrā tempā, bet vēlāk tika panākts.

Uzvarētājs uzstādīja arī olimpisko spēļu rekordu, par trīs sekundes simtdaļām labojot 2008.gadā austrālieša Īmona Salivana iespēto.

Bronzas godalgu izcīnīja Krievijas Olimpiskās komitejas (OKR) peldētājs Kliments Koļesņikovs, kurš čempionam zaudēja 0,42 sekundes.

Dresels Riodežaneiro olimpiskajās spēlēs palika bez godalgām, bet pēdējos divos pasaules čempionātos viņš kopā izcīnījis 13 titulus, tajā skaitā 100 metru brīvā stila peldējumā.

Viņš šajās olimpiskajās spēlēs uzvarēja arī 4x100 metru brīvā stila stafetē un sacentīsies arī 50 metros brīvajā stilā un 100 metros tauriņstilā, kā arī vēl divās stafetēs.

Tikmēr par vēsturē pirmo olimpisko čempionu 800 metros brīvajā stilā kļuva Dresela tautietis Roberts Finks, kurš finālā finiša atzīmi sasniedza septiņās minūtēs un 41,87 sekundēs.

Līdz pat pēdējiem metriem vadībā bija par favorītu uzskatītais itālis Gregorio Paltrinjēri, taču pēdējos 50 metrus Finks viņu apsteidza, konkurentu pārspējot par 0,24 sekundēm. Ukrainis Mihailo Romančuks bija trešais ar 0,46 sekunžu deficītu pret uzvarētāju.

800 metru brīvais stils vīriešiem oficiāli debitē olimpisko spēļu programmā 117 gadus pēc tam, kad vācietis Emīls Raušs 1904.gada Olimpiādē uzvarēja 880 jardu (804) metru distancē ar rezultātu 13 minūtes un 11,4 sekundes.

Tikmēr 200 metros brasā ar jaunu olimpisko rekordu - divām minūtēm un 6,38 sekundēm - uzvarēja austrālietis Īzaks Stabletijs-Kuks. Nīderlandietis Arno Kamminga zaudēja 0,63 sekundes, bet soms Mati Matsons atpalika 0,75 sekundes.

Pasaules rekordists un divkārtējais planētas čempions Antons Čupkovs no OKR samierinājās ar ceturto vietu, kamēr pirms pieciem gadiem uzvarējušais Kazahstānas peldētājs Dmitrijs Balandins pat neiekļuva finālā.

Tāpat arī sievietēm 200 metros tauriņstilā tika labots olimpiskais rekords, zeltu izcīnot ķīnietei Juivei Džanai, kura finišēja divās minūtēs un 3,86 sekundēs. Aiz viņas palika divas amerikānietes Regana Smita un Hali Flikingere, kuras zaudēja attiecīgi 1,44 un 1,79 sekundes.

Džanas ceturtdien sasniegtais rezultāts ir trešais visu laiku labākais. Jau gandrīz 12 gadus pasaules rekords pieder viņas tautietei Dzigei Liu, kura ir bijusi 2,05 sekundes ātrāka.

Rīta sesija noslēdzās ar ļoti ātru peldējumu 4x200 metru stafetē brīvajā stilā sievietēm, kur zelta godalgas izcīnīja ķīnietes - Dzjuņsjuaņa Jana, Muhaņa Tana, jau pirms tam uzvarējusī Džana un Bindzje Li.

Ķīnas peldētājām jauns pasaules rekords - septiņas minūtes un 40,33 sekundes. ASV kvartets atpalika 0,40 sekundes un laboja Amerikas zonas rekordu (7:40.73), bet austrālietes zaudēja 0,96 sekundes un uzrādīja jaunu Okeānijas rekordu (7:41.29).

Tokijas olimpiskās spēles norisināsies līdz 8.augustam.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu