Treneris Roša: Graudiņa un Kravčenoka var sacensties ar jebkuru pāri pasaulē (1)

CopyDraugiem X Whatsapp
Pludmales volejbolistes Anastasija Kravčenoka (no kreisās), treneris Gustavo Da Silva Rocha un Tīna Laura Graudiņa piedalās preses konferencē pie Rīgas lidostas VIP termināla pirms došanās uz Olimpiskajām spēlēm Tokijā.
Pludmales volejbolistes Anastasija Kravčenoka (no kreisās), treneris Gustavo Da Silva Rocha un Tīna Laura Graudiņa piedalās preses konferencē pie Rīgas lidostas VIP termināla pirms došanās uz Olimpiskajām spēlēm Tokijā. Foto: Edijs Pālens/LETA

Latvijas pludmales volejbolistes Tīna Graudiņa un Anastasija Kravčenoka pierādījušas, ka viņas spēj cīnīties ar jebkurām pretiniecēm pasaulē, Tokijas olimpiskajās spēlēs pēc ceturtās vietas iegūšanas sarunā ar klātesošajiem žurnālistiem sacīja meiteņu treneris brazīlietis Gustavu da Silva Roša.

Olimpisko spēļu turnīrā cīņā par bronzu ar 16. numuru izsētais Latvijas duets ar rezultātu 0-2 (19:21, 15:21) zaudēja Šveices pārim Joanai Heidrihai/Anukai Veržē-Deprē (12.).

Latvijas duets olimpisko spēļu debijā ieguva ceturto vietu. Vai meitenes kopumā aizvadīja labu turnīru? "Un kā jūs domājat? Pēdējos četros turnīros trīsreiz meitenes iekļuva pusfinālā. Ja man būtu mikrofons, es to šobrīd vienkārši nomestu zemē," meitenes slavēja treneris.

Šveicietes divreiz pārspēja Latvijas meitenes 2019. gadā. Arī trešajā savstarpējā duelī pārākas bija Šveices sportistes.

"Viņas noteikti spēlēja tā, kā viņas gribēja. Viņas nospēlēja labāk nekā vakar pusfinālā. Arī mēs uzlabojām spēli, taču neparādījām pašu labāko, uz ko meitenes ir spējīgas," uzskata Roša.

"Kad parādām savu labāko spēli, varam uzveikt jebkuru pāri pasaulē."

Treneris atzīmē, ka turnīrs bija ļoti smags, jo tas bija ilgāks nekā citas sacensības, turklāt Covid-19 ierobežojumu dēļ nākas ievērot virkni noteikumu.

"Daļa no šā turnīra ir tikai spēle. Daļa no šā turnīra ir iegūtā pieredze. Bija liels spiediens. 20 dienas esam pavadījuši olimpiskajā ciematā, nekur nevaram brīvi aizdoties. Viņas ir vēl jaunas. Arī es nebiju pieredzējis šāda veida turnīru. Taču es nevarētu būt vēl lepnāks par viņām," sacīja Roša.

"Varu noņemt cepuri meiteņu priekšā, jo viņas patiešām var spēlēt pret jebkuru pāri pasaulē. Viņas ar visu sirdi pārstāvēja Latviju."

Graudiņa un Kravčenoka turnīra gaitā atzīmēja, ka treneris ir lielisks motivētājs. 

"Centos izvairīties no sarunām ar medijiem. Centos koncentrēties darbam, lai palīdzētu meitenēm pēc iespējas labāk. Esmu pozitīvs un cenšos meitenēm atgādināt par pozitīvo, nevis par spēles negatīvajām niansēm. Nevajag atgādināt, ko neizdarījām pareizi, vajag atgādināt, ko izdarījām pareizi. Tāds ir mans stils," pastāstīja treneris.

"Ja tas viņām palīdzēja - lieliski. Ir dažādi stili, nav pareizo vai nepareizo," piebilda Roša. 

Speciālistam no Brazīlijas šis ir labākais rezultāts karjerā, taču viņam ir arī vērtīga pieredze galvenā trenera asistenta darbā.

"Kā galvenajam trenerim šis man ir labākais rezultāts. Tā ir lieliska pieredze. 2016. gadā Brazīlijā (olimpiskajās spēlēs Riodežaneiro), daudzi to nezina, bet biju daļa no komandas Eiprilai Rosai un Kerijai Volšai [ASV sportistes, kuras izcīnīja bronzu). Daudz iemācījos no kolēģiem tajā komandā. Man bija lieliska iespēja strādāt ar divām lieliskām amerikāņu atlētēm. Fenomenāli." 

Roša cenšoties Latvijas pludmales volejbolistiem atrast balansu sniegumā, taču viņš nemēģina veikt krasas pārmaiņas.

"Mentalitāte ir atšķirīga. Gribu uzsvērt, ka ir lietas, kuras es apšaubu. Tomēr es cenšos visu balansēt, negribu kādu izmainīt. Atkārtošos, tāds ir mans stils - būt pozitīvam. Nav pareizu vai nepareizu pieeju, ir dažādi veidi, kā strādāt šajā spēlē. Protams, bija daži izaicinājumi, bet pēdējos turnīros rezultāti dara mūs lepnus," teica treneris.

"Lūdzu, izdarāt visu, lai viņas saņemtu mīlestību, lai tauta ar viņām lepotos. Viņas ir paveikušas apbrīnojamas lietas Latvijas labā," aicināja Roša. 

Pagaidām neesot bijusi apspriede, vai Roša arī turpmāk trenēs Graudiņu un Kravčenoku. Sadarbība sākās vien šogad. Treneris arī izvairījās komentēt, pie kā meitenēm būtu jāpiestrādā, lai viņas kļūtu vēl labākas pludmales volejbolistes.

"Nevari kontrolēt nākotni, nevari izmainīt pagātni, tāpēc paliec tagadnē. Mēs aprunāsimies un pavadīsim kopā laiku. Kaut man būtu labāka atbilde, taču rīt būs jauna diena. Mēs strādāsim rītdienai, kad būsim tur nokļuvuši," sacīja treneris.

"Kā jau teicu, viņas var uzveikt jebkuras pretinieces. Vienkārši pēdējie divi mači mums nevedās," norādīja Roša.

Treneris pauda cerību, ka Latvijas pludmales volejbolisti Mārtiņš Pļaviņš un Edgars Točs, kuri sestdien aizvadīs maču par olimpisko bronzu, varētu izcīnīt medaļu.

"Domāju, ka viņi nospēlēja lieliski (pusfinālā). Viņi cīnījās, viņi paveica labas lietas. Biju pārsteigts, cik spēcīgi viņi bija mentāli un kā viņi cīnījās par katru bumbu. Viņi ir pieredzējuši un nobrieduši. Domāju, ka viņiem ir labas izredzes rīt paveikt kaut ko īpašu."

Komentāri (1)CopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu