Vītoliņš: Pekinā būs iespēja redzēt savu meistarību un mūsu reālo situāciju

Gatis Kreceris
, Sporta žurnālists
CopyDraugiem X Whatsapp
Harijs Vītoliņš
Harijs Vītoliņš Foto: Paula Čurkste/LETA

2022. gada Pekinas olimpisko spēļu hokeja turnīrā Latvijas izlasei būs iespēja redzēt savu patieso meistarību un reālo situāciju pasaules hokeja kartē, uzskata Latvijas nacionālās hokeja komandas galvenais treneris Harijs Vītoliņš. 

Latvijas Hokeja federācija (LHF) otrdien parakstīja jaunu vienošanos ar Vītoliņu pēc sistēmas 2+1 gads. Līgums ir spēkā līdz 2023. gada jūnijam, ar iespēju to pagarināt uz vēl vienu gadu. 

Vītoliņa vadībā Latvijas valstsvienība augustā pašmājās izcīnīja tiesības piedalīties 2022. gada Pekinas olimpiskajās spēlēs. 

"Darba ir daudz. Plāni gatavoties olimpiskajām spēlēm ir caur turnīriem," sacīja Vītoliņš. "Izstrādājam plānus, lai izlašu pauzēs Latvijas izlase piedalītos turnīros, kas paredzēti novembrī un decembrī. Šajos turnīros gribas pārbaudīt mūsu tuvākās rezerves. Pievērsīsim uzmanību plašākam spēlētāju lokam, lai radītu lielāku konkurenci par vietu izlasē."

Novembrī Latvijas komanda spēlēs pret Dāniju un Norvēģiju un vēl vienu valstsvienību, bet pagaidām rit sarunas. Tāpat vēl nav skaidrības, kur turnīrs risināsies. Decembrī Latvijas izlase uzaicināta uz turnīru Šveicē. 

Latvijas izlase Pekinas olimpiskajām spēlēm gatavosies arī "Daugavas" ledus hallē, kur LHF vadība cer izveidot identisku laukumu tam, uz kāda norisināsies olimpiskais hokeja turnīrs, proti, 60x26 metri. 

Vītoliņš gan vēl nevarēja konkrēti atbildēt, kāds būs treneru sastāvs olimpiskajās spēlēs. Viņš pieļāva, ka turpinās strādāt ar Arti Ābolu, Raimondu Vilkoitu, Viktoru Ignatjevu. 

LHF prezidents Aigars Kalvītis atklāja, ka Vītoliņa parakstītais līgums paredz viņam iespēju darbu valstsvienībā apvienot ar darbu klubā. Pats treneris arī neizslēdz iespēju, ka līdz olimpiskajām spēlēm viņš varētu iesaistīties darbā kādā klubā. 

"Mums ir vajadzīgs praktizējošs treneris," sacīja Kalvītis. "Neesam tik liela hokeja valsts, ka varētu atļauties pilnībā atbrīvotu treneri, kurš nepraktizē."

Vītoliņš iesaistīsies arī Latvijas U-18 un U-20 izlašu darbā, veicinot šo komandu attīstību.

"Tiksimies ar Vītoliņu ceturtdien, lai pārrunātu, kā izmantot viņa zināšanas, pieredzi, lai palīdzētu Latvijas treneriem attīstīties un augt," teica LHF ģenerālsekretārs Viesturs Koziols. 

Kādreizējais valstsvienības uzbrucējs un Latvijas izlases kapteinis Vītoliņš trenera karjerā guvis lielus panākumus, strādājot par asistentu Oļegam Znarokam - viņi trīsreiz izcīnījuši Kontinentālās hokeja līgas (KHL) čempionu trofeju Gagarina kausu, ar Krievijas izlasi izcīnījuši pasaules čempionāta zelta, sudraba un bronzas medaļas, kā arī izcīnījuši olimpisko zeltu.

"Vinnēt gribas katrā spēlē. Lai spēlē uzvarētu, ir nepieciešami kvalitatīvi spēlētāji, un pie tā ir jāstrādā," norādīja Vītoliņš. 

53 gadus vecais Vītoliņš karjeras lielāko daļu bijis asistents Oļegam Znarokam, taču viņam ir arī iepriekšēja pieredze galvenā trenera amatā - viņš vadījis KHL klubu Maskavas "Dinamo", Šveices komandas HC "Davos" un "Pikes EHC Oberthurgau".

Znaroks neliedza padomu Vītoliņam arī olimpisko spēļu kvalifikācijas turnīrā. Turklāt pirms mačiem Rīgā Znaroks paviesojās arī Latvijas izlases ģērbtuvē. 

Olimpiskajās spēlēs piedalīsies ar Nacionālās hokeja līgas (NHL) pārstāvji. No Latvijas hokejistiem pasaules spēcīgākās līgas komandās spēlē vārtsargs Elvis Merzļikins un uzbrucēji Zemgus Girgensons, Rūdolfs Balcers un Teodors Bļugers. Pēdējie trīs arī kaldināja ceļazīmi uz Pekinu. 

"Piedalīties starp labākajiem - tā vien ir goda lieta," uzsvēra Vītoliņš. "Spēlēt kopā ar visiem grandiem, tie ir hokeja svētki. Mums būs iespēja parādīt sevi, uz ko esam spējīgi uz viņu fona. Tas būs riktīgs turnīrs, kurā redzēsim savu meistarību un mūsu reālo situāciju."

2022. gada Pekinas olimpisko spēļu grupu sadalījums vīriešu hokeja turnīrā:

A grupa - Kanāda, ASV, Vācija, Ķīna

B grupa - Krievijas Olimpiskās komitejas komanda, Čehija, Šveice, Dānija

C grupa - Somija, Zviedrija, Slovākija un Latvija

Pekinas olimpiskās spēles risināsies no 4. līdz 20. februārim.

Vīriešu hokeja turnīrā piedalīsies 12 komandas, kas sadalītas trīs grupās. Katras grupas uzvarētāja un vēl labākā otrās vietas ieguvēja kvalificēsies ceturtdaļfinālam. Savukārt pārējās komandas pēc grupu turnīra aizvadīs spēli, kurā cīnīsies par iekļūšanu ceturtdaļfinālā.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu