Gailītis: Porziņģis varēja izlaist kādu vakaru restorānā un atnākt džekiem "iedot pieci" (3)

TVNET Sports
CopyDraugiem X Whatsapp
Latvijas vīriešu basketbola izlases spēlētāji Jānis Timma (no kreisās), Kristaps Porziņģis un Dāvis Bertāns
Latvijas vīriešu basketbola izlases spēlētāji Jānis Timma (no kreisās), Kristaps Porziņģis un Dāvis Bertāns Foto: Edijs Pālens/LETA

"VEF Rīga" komandas galvenais treneris Jānis Gailītis, kurš ir arī Latvijas vīriešu basketbola izlases stūrmaņa Lukas Banki asistents, izteicies par Kristapu Porziņģi podkāstā "Basketstudija 2+1", ko veido Latvijas Basketbola savienība (LBS).

Latvijas izlase augustā pārvarēja 2023. gada Pasaules kausa priekškvalifikācijas kārtu, pa divām reizēm pārspējot gan Baltkrieviju, gan Rumāniju. Spēles norisinājās Rīgā, ievērojot Covid-19 piesardzības pasākumus.

Saistībā ar dalību NBA Vasaras līgā Latvijas izlasei nepalīdzēja Jānis Timma un Anžejs Pasečņiks. Savukārt gan veselības, gan apdrošināšanas sarežģījumu dēļ valstsvienībai nepievienojās Porziņģis.

"Uzskatu, ka spēlētājiem, kuri nav šajos ciklos, ir jāsaprot un jāparāda, ka viņi joprojām ir Latvijas izlasē. Neviens uz viņiem nav apvainojies. Neviens nav dusmīgs, ka kāds nav ieradies. Tas visiem ir jāsaprot," uzsver Gailītis.

"Mēs visi labi apzināmies, kāpēc nav viens, otrs un trešais spēlētājs. Ir svarīgi, ka viņi ierodas un ar savu klātbūtni piedalās procesā, cik nu ļauj to (Covid-19) ierobežojumi," piebilst treneris.

"Kristapam Porziņģim ir jāienāk pie džekiem ģērbtuvē un jāparāda, ka viņš ir Latvijas izlasē. Tiem, kuriem ir daudz dots, no viņiem ir daudz jāprasa. Porziņģis vienu vakaru restorānā var izlaist, tā vietā atnākt uz izlases treniņu - džekiem "iedot pieci" un parādīt, ka tu būsi šeit, kad to vajadzēs un situācija atļaus.  Tas pats attiecas uz Rodionu (Kurucu) un visiem citiem.

Treneris uzslavēja brāļus Dairi un Dāvi Bertānus, kuri rādījuši citiem piemēru.

"Dairim sievai divu kvartālu attālumā bija gaidāmas dzemdības, bet viņš bija ar mums viesnīcā. Es nerunāju par 18-gadīgu džeku, kuram vajag būt izlasē, lai kaut ko pierādītu. Tas ir spēlētājs, kuram izlasē ir visvairāk spēļu. Un viņš ir gatavs ziedoties un būt klāt. Atnāciet pārējie un parādiet cieņu. Mēs, treneri, nekad nevarēsim iedot ekvivalentu tādām lietām," uzskata Gailītis.

Viņš atzīmēja, ka Rolands Šmits esot parūpējies par veiksmes novēlēšanu komandas biedriem Latvijas izlasē. Spānijas granda "Barcelona" pārstāvis augustā nevarēja palīdzēt valstsvienībai traumas dēļ.

"Nevajag apvainoties, ka kāds netika. Tas nav pareizi. Ja tas mainīsies, tad mēs varētu runāt par spēcīgu organizāciju no spēlētāju puses," piebilda treneris. 

Gailītis atzīmēja, ka Latvijas izlases treneru un medicīnas personāls esot augstā līmeni, ko novērtējis arī Dāvis Bertāns, kurš agrāk piesaistīja individuāli savu speciālistu.

"Dāvis taču ir redzējis, kā strādā NBA. Viņš par izlases personālu pateica, ka tie ir augstākā līmeņa džeki. Ne jau tikai tāpēc, lai viņiem uzlabotu noskaņojumu. Viņš uzticēja viņiem savu ķermeni. Un viņa ķermenis nav lēts."

2023. gada Pasaules kausa kvalifikācijas turpinājumā Latvijas izlasei būs jāspēkojas ar Serbiju, Beļģiju un Slovākiju. Pirmie divi spēļu logi būs šogad novembrī un nākamgad februārī, kad nevarēs valstsvienībai palīdzēt NBA spēlētāji un, visticamāk, arī Eirolīgas klubu pārstāvji.

Savukārt trešais spēļu logs paredzēts nākavasar jūnija beigās un jūlija sākumā, kad Latvijas izlase teorētiski varētu sapulcēties spēcīgākajā sastāvā.

No četrinieka trīs labākās komandas iekļūs Pasaules kausa kvalifikācijas beidzamajā kārtā, kurā spēles norisināsies 2022. gada augustā un novembrī, kā arī 2023. gada februārī.

Eiropas 12 labākās komandas iegūs tiesības startēt Pasaules kausa finālturnīrā, kas 2023. gada septembrī notiks Japānā, Indonēzijā un Filipīnās.

Komentāri (3)CopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu