2021. gada pieturzīmes ⟩ Būtiskākais Latvijas sportā (2)

Agnis Čavars (no kreisās), Kārlis Pauls Lasmanis, Nauris Miezis un Edgars Krūmiņš Foto: AP/Scanpix
Gatis Kreceris
, Sporta žurnālists
CopyDraugiem X Whatsapp

2021. gads sporta pasaulē izvērsās raibs kā dzeņa vēders. Pandēmijas ietekmē tika atceltas virkne sacensību, bet jau reiz pārceltās olimpiskās spēles Tokijā notika. Notika arī pasaules čempionāts hokejā, kuru rīkoja Rīga. Tika izcīnītas medaļas un piedzīvoti prieka brīži, kā arī saņemts sitiens zem jostas vietas, ko uzņēma Latvijas vīru basketbola izlase.

Zelta kvartets 3x3 basketbolā

Par pirmo olimpisko čempioni 3x3 basketbolā jūlija izskaņā tika kronēta Latvijas izlase ar Agni Čavaru, Nauri Miezi, Kārli Paulu Lasmani un Edgaru Krūmiņu sastāvā. 

Latvijai tā kļuva par pirmo olimpisko zelta medaļu vasaras olimpiskajās spēlēs kopš 2012. gada, kad BMX sacensībās triumfēja valmierietis Māris Štrombergs. 

Tokijas Olimpiādes finālā latvieši ar 21:18 pieveica Krievijas Olimpiskās komitejas (OKR) valstsvienību. 28 sekundes pirms spēles beigām Lasmanis iemeta tālmetienu un atnesa Latvijai vēsturisko panākumu. 

Lasmanis un Miezis tiek uzskatīti par vieniem no pasaules labākajiem 3x3 basketbolistiem. Viņi regulāri ir FIBA reitinga pašā galvgalī. 

Pēc Tokijas olimpiskajām spēlēm kvartets pauda gatavību piedalīties 2024. gada Olimpiādes spēlēs Parīzē. 

Basketbolisti ceļazīmi uz Eiropas čempionātu atstāj mājās

Trešo reizi kopš valsts neatkarības atgūšanas Latvijas vīriešu basketbola izlase nepiedalīsies Eiropas čempionātā. 

Kopš valsts neatkarības atgūšanas Latvijas nacionālā basketbola komanda Eiropas čempionātam nekvalificējās arī 1995. un 1999. gadā.

Izšķirīgajā cīņā par ceļazīmi uz 2022. gada Eiropas čempionāta finālturnīru Latvijas valstsvienība ar rezultātu 65:66 "Arēnā Rīga" piekāpās Bulgārijas izlasei. Pēc mača Rolands Freimanis, kuram tieši spēle pret Bulgāriju bija 100. karjerā Latvijas izlases sastāvā, teica tā: "Atbrauca bulgāru zemnieki un izvazāja mūs. Ļoti vienkārši, džeki cīnījās un kapāja. Mums te katram ir savas iedomas vai kas... ļoti žēl."

Foto: Latvija - Bulgārija

Kolēģis Raimonds Ozoliņš rakstīja par šīs neveiksmes iemesliem - "Atbrauca zemnieki un uzara mūsu zemi Latviju"

Pasaules hokeja čempionāts Rīgā

2020. gadā biju saņēmis akreditāciju darbam pasaules hokeja čempionātā Šveicē. Biju noīrējis arī apartamentus vien 10 minūšu pastaigas attālumā no spēļu arēnas. Bet tad ieradās un savu vārdu teica Covid-19. Starptautiskā Ledus hokeja federācija (IIHF) čempionātu atcēla. 

Nākamajā gadā to vajadzēja uzņemt Rīgai un Minskai. Beigu beigās turnīrs pilnībā notika Latvijas galvaspilsētā, jo Baltkrievijā tiek pārkāptas cilvēktiesības un Minsku noņēma no trases. 

Edgars Buncis ar kolēģiem pandēmijas apstākļos "Arēnā Rīga" un "Rimi Olimpiskajā centrā" spēja noorganizēt čempionātu pašmājās un turnīra otrajā pusē to ierobežotā skaitā varēja apmeklēt arī līdzjutēji. Šis nav stāsts par čempionāta izmaksām, karogu noņemšanu un ko tas prasīja Latvijas ekonomikai, bet gan par to, ka Latvijas hokeja amatpersonas salīdzinoši īsā laika posmā sarežģītos apstākļos sarīkoja čempionātu. Divus gadus pēc kārtas IIHF turnīru atcelt nevarēja atļauties. 

Pludmales volejbolisti Tokijā

Tīna Graudiņa un Anastasija Kravčenoka un Mārtiņš Pļaviņš un Edgars Točs Tokijas olimpiskajās spēlēs bija tuvu tam, lai kaklā kārtu olimpiskās medaļas. Tomēr abi Latvijas dueti izcīnīja augsto ceturto vietu. Abām pāriem tas ir panākums, jo tik labi rezultāti netika gaidīti. 

Vēlāk kļuva zināms, ka Graudiņa/Kravčenoka sadarbību turpinās vēl vienā Olimpiādes ciklā, bet Pļaviņa un Toča kopā spēlēšanai pienāca beigas. 

Graudiņa un Kravčenoka vēl ir gados jaunas sportistes un viņām viss vēl ir priekšā. 

Plēsniekam Tokijas bronza

Artūrs Plēsnieks Tokijas olimpiskajās spēlēs svarcelšanas sacensībās svara kategorijā līdz 109 kilogramiem izcīnīja trešo vietu jeb bronzas godalgu. 

Pēc raušanas disciplīnas nekas neliecināja, ka Plēsnieks tiks pie olimpiskās medaļas. Taču viss citādi izvērsās grūšanā. Trešajā mēģinājumā Plēsnieks pacēla 230 kilogramus un pārspēja Latvijas rekordu. Summā viņa rezultāts bija 410 kilogrami, ar ko pietika, lai stātos uz goda pjedestāla pirmā pakāpiena. 

Džaviza uzvar Spartatlonā

Latvijas skrējēja Diāna Džaviza izcīnīja uzvaru prestižajā ultramaratonā - Spartatlonā. Distanci no Atēnām līdz Spartai, kas ir aptuveni 246 kilometri, viņa veica visātrāk. Tās bija 25 stundas 23 minūtes un 59 sekundes. Finiša līniju latviete šķērsoja ar Latvijas karogu rokās.

Savu tuvāko sekotāju Džaviza apsteidza par vairāk nekā pusstundu.

Diāna Džaviza
Diāna Džaviza Foto: Diānas Džavizas Facebook konts

Kā vēlāk intervijās izteicās pati Džaviza, skriet viņa sāka, lai atmestu smēķēšanu. 

Latvijas volejbola izlase Eiropas čempionātā

Latvijas vīriešu volejbola valstsvienība Eiropas čempionāta finālturnīrā nebija spēlējusi kopš 1995. gada. Pēc 26 gadu pārtraukuma tas beidzot notika. 

Turklāt turnīra ievadā Igaunijas speciālista Avo Kēla vadītā Latvijas izlase sensacionāli Tallinā pieveica mājinieci Igauniju, kas tika uzskatīta par pārliecinošu dueļa favorīti. 

Mūsējie igauņiem bija piekāpušies iepriekšējos 12 mačos pēc kārtas.

Eiropas čempionātā Latvijas izlase aizspēlējās līdz astotdaļfinālam, kurā atzina spēcīgās Itālijas pārākumu, kas vēlāk kļuva par Vecā kontinenta meistarsacīkšu labāko komandu. 

Kēla ceļš ar Latvijas izlasi ir galā, bet par jauno galveno treneri salīdzinoši nesen tika apstiprināts poļu treneris Mihals Gogols. 

Rastorgujeva diskvalifikācija

Smagu triecienu šogad piedzīvoja Latvijas labākais biatlonists Andrejs Rastorgujevs, kuram par dopinga kontroļu noteikumu pārkāpumu piemēroja diskvalifikāciju, kas liegs viņam piedalīties arī 2022. gada Pekinas olimpiskajās spēlēs. 

Rastorgujevs 12 mēnešu laikā trīsreiz norādītā vietā nav bijis sasniedzams dopinga kontrolei. Sporta Arbitrāžas tiesa (CAS) piesprieda alūksnietim 18 mēnešu diskvalifikāciju. Tā stājās spēkā 11. martā. 

Pats sportists skaidroja, ka pieļāvis cilvēciskas kļūdas un iesniedza apelāciju, bet CAS ar tās izskatīšanu nesteidzas. 

Rastorgujevs turpina trenēties un savu karjeru pagaidām vēl negrasās noslēgt.

"Noah", "Ventspils"...

Ne visiem saprotamas lietas šosezon notika Latvijas "Optibet" virslīgas čempionātā, kur skandāliem apvītā Daugavpils "Noah Jurmala" sezonu nesāka laikā, tad iesaistījās čempionātā ar novēlošanos, bet vēlāk kluba vadībā apturēja savu darbību. 

Šīs komandas sakarā atkal Latvijas futbolā uzvirmoja totalizatora vārds... Netīrā veļa saistībā ar "Noah" futbola apcirkņos tika mazgāta teju visu sezonu. 

"Noah Jurmala" futbolisti
"Noah Jurmala" futbolisti Foto: Nora Krevņeva-Baibakova

No Latvijas futbola virslīgas kartes pazuda FK "Ventspils" un arī šo pašmāju titulēto komandu skāra skandāli. 

2021. gada jūnijā UEFA piesprieda kluba prezidentam Adlanam Šišhanovam un sporta direktoram Nikolajam Djakinam sodu par spēļu ietekmēšanu. "Ventspils" saņēma septiņu gadu diskvalifikāciju no UEFA Eirokausu sacensībām, Šišhanovs saņēma mūža diskvalifikāciju no futbola, bet Djakinam piesprieda četru gadu diskvalifikācija no visām ar futbolu saistītām lietām.

Jūnijā "Ventspils" atsauca savu dalību Latvijas čempionātā, pamatojot to ar nespēju nodrošināt komandas turpmāku finansēšanu un uzturēšanu.

Komentāri (2)CopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu