Jānis Kols: Man ir kauns par IBSF nogaidošo pozīciju Krievijas-Ukrainas jautājumā

CopyDraugiem X Whatsapp
Jānis Kols
Jānis Kols Foto: Ieva Leiniša/LETA

Starptautiskā Bobsleja un skeletona federācija (IBSF) ir viena no retajām starptautiskajām sporta organizācijām, kas nav publiski nosodījusi Krievijas karadarbību Ukrainā un nav pieņēmusi sankcijas pret agresora valsts sportistiem. Latvijas Bobsleja un skeletona federācijas (LBSF) prezidents Jānis Kols sarunā ar TVNET atzina, ka viņam ir kauns par IBSF nogaidošo pozīciju.

24. februārī Krievija sāka karadarbību Ukrainā. Ir pagājusi gandrīz nedēļa, un vairums starptautisko sporta organizāciju ir piespriedušas sankcijas Krievijas un tās sabiedrotās Baltkrievijas sportistiem, liedzot piedalīties sacensībās.  

Līdz 2. marta pēcpusdienai IBSF nav izplatījusi nekādu paziņojumu attiecībā uz Krievijas invāziju Ukrainā ne federācijas oficiālajā mājaslapā, ne sociālajos tīklos Facebook un Twitter.

"Pēc Pekinas olimpiskajām spēlēm neesmu komunicējis ar IBSF vadību," sarunā ar TVNET norādīja Kols, kura vadītā LBSF ir publiski paudusi atbalstu Ukrainai.

"Mūsu nostāja ir absolūti skaidra. Krievi ir okupanti. Kamēr viņi piekops šādu taktiku, viņiem nav vietas uz sporta skatuves jebkāda līmeņa sacensībās," nostāju pauda Kols.

LBSF prezidents atgādina, ka IBSF agrāk sponsorēja Krievijas uzņēmums "Gazprom", taču sadarbība tika pārtraukta pirms aptuveni gada. 

"Federācijā finansiāls atbalsts vairs netiek saņemts no Krievijas puses. "Gazprom" atbalsts jau iepriekšējos gados bija gājis mazumā," teica Kols.

IBSF mājaslapā norādīts, ka organizāciju sponsorē uzņēmumi BMW, Liqui Moly (abi Vācija), Caissa (Ķīna) un Omega (Šveice).

"Ir zināms inertums. Lai arī esam maza federācija, tajā tomēr dalībvalstu skaits ir tuvu 80," piebilda Kols.  

LBSF prezidents atzīmēja, ka daudzām IBSF dalībvalstīm karadarbība Ukrainā varbūt šķiet pārāk tāla un pašus neskaroša.

"Filipīnas, Gana, Nigērija, Brazīlija - ko no viņiem var prasīt? Lai starptautiskās federācijas vārdā pieņemtu kaut kādu lēmumus, tomēr jābūt apkopotiem visu valstu federāciju viedoklim," sacīja Kols.

"Jūlijā ir plānots kongress, kurā paredzētas vēlēšanas. Ļoti ceru, ka šis jautājums tiks pacelts no vairāku valstu federācijām. Mēs, LBSF no savas puses esam pilnībā pauduši atbalstu Ukrainai - gan rakstiski, gan mutiski," uzsvēra LBSF prezidents.

LBSF prezidents atzīmēja, ka Krievijas ietekme mazinājusies ne tikai finansiālā ziņā, bet arī IBSF vadības līmenī.

"Arī vadības līmenī Krievijas ietekme ir mazinājusies. Ja agrāk bija Krievijas pārstāvji viceprezidenta amatā, tad šobrīd vairs nav neviena," sacīja Kols.

IBSF viens no viceprezidentiem ir Latvijas pārstāvis Mārtiņš Dambergs. "Domāju, ka viņš tiks pārvēlēts amatā. Puisis ir iekarojis autoritāti. Pozīcija viņam ir diezgan stabila. Tāpēc uz Latvijas ietekmi skatos kā pieaugošu starptautiskajā federācijā," teica LBSF prezidents.

Kols neslēpa vilšanos, ka IBSF ir vilcinājusies ar nostājas paušanu Krievijas-Ukrainas jautājumā. Viņš atgādina, ka starptautiskā federācija vilcinājās arī laikā, kad bija jāpārdala medaļas pēc 2014. gada Soču olimpiskajām spēlēm, jo Krievijas bobslejisti tika diskvalificēti par dopinga lietošanu. Pēc medaļu pārdales Latvijas bobslejisti ieguva zeltu četriniekos un bronzu divniekos.

"Man ir kauns, ka pašreiz ir nogaidoša pozīcija. Tāpat bija arī pēc Soču olimpiskajām spēlēm, kad Krievijas dopinga lieta tika vilkta garumā, kaut arī jau sākumā bija skaidrs, ka atrisinājums būs šāds," kritisks bija Kols.

"Federācija vadās pēc visiem juridiskajiem dokumentiem, nekur neskrienot pa priekšu. Tomēr, manuprāt, šobrīd nebija jāskatās uz juridisko formulējumu, šeit bija jāpauž cilvēciskais viedoklis," uzskata LBSF prezidents.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu