Pasaules labākās basketbolistes neskaidrais liktenis Krievijā

Britnija Grainere Foto: AP/Scanpix
Miks Kuncevičs
CopyDraugiem X Whatsapp

Britnija Grainere neapšaubāmi ir viena no visu laiku labākajām basketbolistēm. Jau vairākas nedēļas viņa tiek turēta ieslodzījumā Maskavā. Valda neziņa par amerikānietes nākotni.

Šosezon talantīgā basketboliste pārstāvēja vienu no pasaules spēcīgākajiem sieviešu basketbola klubiem Jekaterinburgas UGMK. Komanda vairākkārt kronēta par sieviešu Eirolīgas čempionēm.

Šajā sezonā, dodoties uz kārtējo izbraukuma spēli, pēdējās desmitgades labākā basketboliste tika aizturēta Maskavas lidostas muitā. Viņas bagāžā it kā tika atrasta hašiša eļļa, kas Krievijā ir aizliegta viela. Par narkotiku pārvadāšanu Krievijā var draudēt cietumsods līdz 10 gadiem.

Pagājis vairāk nekā mēnesis, kopš basketbolisti apcietināja likumsargi, bet medijos nav daudz informācijas par sportistes pašreizējo situāciju. Šī aizturēšana fanos ir izraisījusi plašas diskusijas par nevienlīdzību starp vīriešu un sieviešu sportu.

"Ja tā būtu NBA līmeņa zvaigzne, tad aizturēšanas gadījums presē būtu guvis  daudz plašāku rezonansi," sarunā ar BBC teica Tamrina Sprūla, kura ir sarakstījusi vairākas grāmatas par Sieviešu nacionālo basketbola līgu (WNBA).

Grainere WNBA spēlējusi jau deviņas sezonas, daudzi viņu ir nodēvējuši par, iespējams, visu laiku labāko sieviešu basketbolisti pasaulē.

"Viņa ir sava sporta veida Toms Breidijs," sacīja sporta žurnāliste Melisa Isaksone (Isaacson). Basketboliste astoņas reizes iekļauta WNBA Visu zvaigžņu spēles sastāvā.

Amerikāniete uzauga Hjūstonā, un jau no mazotnes varēja pamanīt, ka viņai oranžās bumbas spēlē ir talants. Pēc vidusskolas absolvēšanas viņa ieguva sporta stipendiju Beiloras universitātē, kur nospēlēja četras sezonas. 2011./2012. gada sezonā viņa palīdzēja vienībai izcīnīt Nacionālās koledžas sporta asociācijas (NCCA) čempiona titulu.

Patlaban viņa tiek uzskatīta par labāko WNBA spēlētāju, kura Fīniksas "Mercury" komandai 2014. gadā palīdzēja izcīnīt čempionu titulu. Vēl bez sasniegumiem otrpus okeāna Grainere izcīnījusi olimpisko zeltu un bijusi vairākkārtēja Eirolīgas čempione. Viņa ir viena no retajām sievietēm, kas var triekt bumbu grozā no augšas, turklāt spēles laikā.

Arī ārpus laukuma viņa ir rādījusi priekšzīmi. 22 gadu vecumā viņa atklāja, ka ir lesbiete. Tā paša gada ietvaros (2013. gads) viņa WNBA draftā tika izraudzīta ar pirmo numuru. Pēc tam kļuva par pirmo homoseksuālo sportisti ar, kuru "Nike" parakstīja ilgtermiņa līgumu.

"Pirms Graineres ienākšanas līgā visi baidījās atklāt savu seksuālo orientāciju," uzsvēra Sprūla. "Tagad sportistes nebaidās atklāt, ka ir lesbietes."

Par spīti visiem panākumiem Ziemeļamerikā, 31 gadu vecā sportiste meklēja papildu peļņas iespējas otrpus okeānam. Kopš 2014. gada par basketbolistes otrajām mājām kļuva Jekaterinburgas UGMK. Vairāk nekā puse WNBA spēlētāju starpsezonā pārstāv Eiropas kontinenta klubus. Piemēram, Krievijas klubi ir spējīgi maksāt piecas reizes vairāk nekā WNBA komandas.

"Ja viņa būtu Stefans Karijs vai Lebrons Džeimss, viņa tur neatrastos, jo Amerikā nopelnītu pietiekoši," izteicās Sprūla. Vairākas sezonas gaismā ir ticis celts fakts, ka Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) spēlētāji saņem daudz lielākus atalgojumus nekā WNBA.

Pēc Krievijas iebrukuma Ukrainā 24. februārī ASV aicināja savus pilsoņus pamest šo agresorvalsti. Tiek lēsts, ka Grainere tika aizturēta 17. februārī, taču šis fakts nav oficiāli apstiprināts. Krievijas Federālā muita vēsta, ka dienesta suns basketbolistes koferī saodis hašiša eļļu. Varas iestādes tikai marta vidū oficiāli apstiprināja, ka sportiste ir aizturēta. Pašlaik nav zināms, kādos apstākļos basketboliste tiek turēta. Amerikas Savienoto Valstu varas iestādes uzsver, ka tiek darīt viss, lai nogādātu basketbolisti mājās. ASV valsts sekretārs Entonijs Blinkens uzsver, ka katru dienu norit sarunas ar Krievijas varas iestādēm, bet plašāku informāciju viņš nevar atklāt. Dažas amatpersonas uzsvērušas, ka Krievijas konflikts ar Ukrainu varētu sarežģīt basketbolistes atbrīvošanu, jo ASV uzlikusi Krievijai bargas sankcijas.

"Karš Ukrainā būtībā ir sarāvis diplomātiskās attiecības starp ASV un Krieviju," sacīja ASV kongresmenis Džons Garamendi. "Tas noteikti radīs papildu problēmas."

Britnija Grainere
Britnija Grainere Foto: FIBA.com

Daudzi basketbola fani ir neizpratnē, ka ziņu virsrakstos šis notikums nav guvis lielāku ievērību, jo iespējams, ka viena no pasaules labākajām basketbolistēm Krievijas cietumā varētu pavadīt vairākus gadus. Daži eksperti spekulējuši, ka klusēšana varētu būt tīšs mēģinājums izvairīties no tā jau nestabilās situācijas saasināšanās sarunu laikā ar Krieviju.

Graineres sieva Šereltija Grainere ir ļoti noraizējusies par savu laulāto draudzeni. "Mēs mīlam tevi, mīļā! Cilvēki saka, ka "jāturpina strādāt". Šajā pasaulē nekas mūs nespēs atturēt raizēties par tevi. Mana sirds, mūsu sirdis, katru dienu turpina nevaldāmi pukstēt. Man pietrūkst tavas balss! Man pietrūkst tavas klātbūtnes! Tu esi mūsējā! Nav vārdu, lai izteiktu sāpes. Man sāp, mums sāp," savā "Instagram" kontā raksta Šereltija.

Šī situācija vēlreiz liek uzdot jautājumu - kāpēc sportistes netiek tikpat pienācīgi novērtētas kā labākie sportisti vīrieši?

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu