Skandāls Igaunijas vieglatlētikā: 59 gadus vecs treneris paved netiklībā nepilngadīgu audzēkni (2)

TVNET Sports
CopyDraugiem X Whatsapp
Mehiss Viru.
Mehiss Viru. Foto: ERR

Igaunijas Vieglatlētikas federācija (EKJL) uz nenoteiktu laiku diskvalificējusi 59 gadus veco treneri Mehisu Viru, kurš pavedis netiklībā savu nepilngadīgo audzēkni, trešdien ziņo igauņu sabiedriskais medijs ERR.

Par pieredzējušā trenera atstādināšanu no jebkādām iespējām trenēt vieglatlētus uz nenoteiktu laiku trešdien publiski paziņoja EKJL. Tas ir rezultāts piecus mēnešus ilgajai iekšējai izmeklēšanai, ko ierosināja Latvijas Vieglatlētikas savienības (LVS) ģenerālsekretāra Dmitrija Miļkeviča rakstisks iesniegums.

Kopumā Igaunijas puse esot saņēmusi četrus iesniegumus par trenera Viru darbībām, kas neatbilst nekādām normām. Savu liecību esot sniedzis arī Lauras Ikaunieces treneris Andrejs Nazarovs.

Izrādās, ka par Viru dažādas līdzīgas pretenzijas aizkulisēs bijušas jau kopš 2005. gada, bet neviens nav par to ziņojis.

Nesenākais gadījums, kas arī Miļkeviču pamudināja rakstīt iesniegumu EKJL, bija redzētais pagājušā gada U-20 junioru čempionātā Kolumbijā. Kādu no Latvijas izlases treneriem esot satraucis tas, kā viens pret otru izturas Viru un viņa tolaik 17 gadus vecā audzēkne, augstlēcēja Karmena Brūsa.

Karmena Brūsa.
Karmena Brūsa. Foto: EPA/Scanpix

"Pie manis ar jautājumu vērsās viens no mūsu treneriem. Viņam likās aizdomīgi tas, ka viņi abi visur gāja kopā. Dzīvoja, trenējās, ēda. Man tas sākumā nelikās nekas īpašs, bet tad sāku pievērst uzmanību. Jā, viņi neuzvedās kā treneris un audzēkne. Visspilgtāk atceros vienu epizodi pie pusdienu galda, kad Karmena kaut ko skatījās datorā, bet pretējā galda pusē, rokas zem zoda salicis, ar platu smaidu sejā uz viņu skatījās treneris. 20 centimetru attālumā. Tas vairs nelikās normāli. Vērsos pie Igaunijas komandas vadības. Vēlāk, kad atbraucām mājās, uzrakstīju vēstuli Igaunijas federācijai," notikušo sarunā ar TVNET atcerējās Miļkevičs.

EKJL atklāja, ka Viru kopš 2005. gada fiziski un psiholoģiski ietekmējis vēl citas savas audzēknes. Pagaidām pret treneri nav sākta krimināllieta, bet augstlēcējai Brūsai un viņas vecākiem neesot pretenziju pret Viru. Speciālists diskvalifikāciju tagad var apstrīdēt Igaunijas Olimpiskajā komitejā. 

Kā TVNET pastāstīja Miļkevičs, tad Viru esot nolīdzis sev spēcīgu advokātu. Savukārt Brūsa un viņas vecāki, visticamāk, neizvirzot pretenzijas, jo augstlēcējai šobrīd ir labi rezultāti starptautiskās sacensībās, karjera attīstās. 

Lieki piebilst, ka arī pats Viru visu noliedz. Savdabīgi, ka 2006. gadā Igaunijas Sieviešu savienība Viru atzina par gada tēvu. Viņam pašam ir trīs bērni.

Jāizceļ, ka pagājušajā gadā Brūsa Kolumbijā kļuva par pasaules U-20 vecuma grupas čempioni augstlēkšanā. Šobrīd viņa jau ir pilngadīga. Savu 18. dzimšanas dienu Brūsa atzīmēja 24. janvārī.

Komentāri (2)CopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu