SOK prezidenta Baha teiktais sportistu vidū raisa neizpratni

TVNET Sports
CopyDraugiem X Whatsapp
Marta Kostjuka
Marta Kostjuka Foto: AFP/SCANPIX

Starptautiskās Olimpiskās komitejas (SOK) prezidents Tomass Bahs šonedēļ paziņoja, ka agresorvalstu Krievijas un Baltkrievijas sportistiem rekomendē atgriezties starptautiskajā apritē. Pēc SOK prezidenta teiktā, šāds modelis jau darbojas tenisā, riteņbraukšanā un arī hokejā.

Bahs uzsvēra, ka sportistus nevajadzētu sodīt politisku lēmumu dēļ. Viņi nenesot kolektīvo atbildību par smagos noziegumos apsūdzētā Krievijas diktatora Vladimira Putina sākto karu Ukrainā.

Sportistus nedrīkstot diskriminēt viņu pases vai tautības dēļ.

SOK rekomendācijās starptautiskajām sporta veidu federācijām un sacensību rīkotājiem pausts, ka sportisti sacensībās var atgriezties tikai kā individuāli pārstāvji, nevis kā komandu dalībnieki.

Sportisti un apkalpojošais personāls, kas aktīvi atbalsta Krievijas karadarbību Ukrainā, nedrīkst piedalīties sacensībās. Tāpat startēt nedrīkst sportisti un sacensībās piedalīties apkalpojošā personāla pārstāvji, kuri ir Krievijas vai Baltkrievijas spēka struktūru darbinieki.

SOK prezidenta paziņojums izraisīja sašutumu daudzu sportistu vidū. Savu viedokli par viņa teikto pauda Ukrainas tenisa zvaigznes Marta Kostjuka, Lesja Curenko un Čehijas hokeja leģenda Dominiks Hašeks, kurš iepriekš kritizējis SOK un arī Nacionālās hokeja līgas (NHL) attieksmi. Viņš uzskata, ka  agresorvalstu sportistiem ļaut atgriezties starptautiskajā apritē nozīmē kara atbalstīšanu.

"Esmu jau pietiekoši daudz par to runājusi, bet vēlējos vēl piebilst, ka pēdējā gada laikā esam aktīvi cīnījušies, lai Krievijas un Baltkrievijas sportisti tiktu izmesti no tenisa saimes," ESPN norādīja Kostjuka.

Tomass Bahs (no kreisās) un smagos noziegumos apsūdzētais Vladimirs Putins
Tomass Bahs (no kreisās) un smagos noziegumos apsūdzētais Vladimirs Putins Foto: AP/Scanpix

Viņa pirms un pēc spēlēm ignorējusi tradicionālās procedūras pirms tikšanās reizēm ar Baltkrievijas un Krievijas tenisistēm. Atteikusies sarokoties, kā arī no kopīgas fotografēšanās.

"Diemžēl esam WTA vai ATP pakļautībā un spēlētājiem nav pārāk lielas iespējas pārmaiņām," viņa sacīja. "Kā savu protestu mēs nevaram izmantot spēļu boikotu, jo mums ir reitinga sistēma. Ja es nepiedalīšos turnīros, es kritīšu rangā un manai karjerai pienāks beigas.

Savukārt Curenko pauda, ka viņai ir ļoti grūti būt vienā kortā ar Krievijas pārstāvēm.

"Tas uz mani atstājis negatīvu iespaidu," teica Curenko. Viņa Indianvelsas "WTA 1000" sērijas turnīrā pirms cīņas ar "Australian Open" uzvarētāju baltkrievieti Arinu Sabaļenku piedzīvoja panikas lēkmi.

"Mani pirms spēlēm pret viņiem pārņem panika. Tas ir nopietns ētisks konflikts."

Hokeja leģenda Hašeks, kurš ar Čehijas valstsvienību kļuvis par olimpisko čempionu, uzskata, ka Bahs izteicies nepareizi.

Dominiks Hašeks
Dominiks Hašeks Foto: twitter.com @hasek_dominik

"Viņš dara visu iespējamo, lai agresorvalstu sportisti varētu atkal startēt uz starptautiskās skatuves, īpaši jau olimpiskajās spēles," izteicās Hašeks, kurš kārtējo reizi pauda atbalstu Ukrainai, novēlot tai uzvaru karā.

SOK valde apstiprinājusi, ka šīs rekomendācijas neattiecas uz sportistu dalību tuvākajās divās olimpiskajās spēlēs, un lēmums šajā jautājumā pagaidām nav pieņemts.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu