Banki: Mana 85 gadus vecā mamma sekoja līdzi katrai Latvijas spēlei un aktīvi atbalstīja izlasi

TVNET Sports
CopyDraugiem X Whatsapp
Luka Banki
Luka Banki Foto: Evija Trifanova/LETA

Latvijas basketbola izlases galvenais treneris Luka Banki LTV Ziņu dienesta rubrikā "Dzīvei nav melnraksta" atklāj detaļas par savu ģimeni, bērnības dienām, sīkākajām niansēm spēlē un daudzām citām lietām. Itālijas treneris pastāstīja, ka viņa 85 gadus vecā mamma, kas pagājušajā gadā pārcieta divas sirds operācijas, sekojusi līdzi katrai Latvijas valstsvienības spēlei un atbalstījusi mūsu nacionālo komandu.

Banki tēvs bija grāmatvedis. Viņa šajā saulē nav jau 10 gadus. 

Luka Banki basketbolā nonāca dabiski, jo ar šo sporta veidu nodarbojās viņa vecākais brālis un māsa. Banki pats jau ļoti agrā vecumā gājis uz basketbola zāli un jau pirmajā treniņā iemīlējies basketbolā. 

"Jau no paša sākuma man patika spēlēt basketbolu, lai dalītos pieredzē ar saviem komandas biedriem, un man bija ļoti labi treneri, kuri palīdzēja man un vairoja aizraušanos ar šo spēli. Runājot par trenēšanu, tas ir pateicoties manam skolotājam, kurš ticēja, ka manī ir vērtības, lai vadītu komandu un kļūtu par treneri," "Dzīvei nav melnraksta" pastāstīja Banki. "Tas sākās kā joks, bet vēlāk kļuva par manu aizraušanos un pēcāk arī par manu darbu. Šobrīd, kad man ir 58 gadi, es joprojām jūtu entuziasmu un to pašu gribu, kā arī to zinātkāri, kāda man bija pirmajā dienā."

Nesen Banki kļuva par Itālijas kluba Boloņas "Virtus" galveno treneri un jaunajā komandā jau paguvis izcīnīt savu pirmo titulu. Pagājušās nedēļas nogalē "Virtus" triumfēja Itālijas Superkausā. 

Banki jaunībā centies kļūt par profesionālu basketbolistu, bet kādā dienā apjautis, ka tas nebūs iespējams, un pievērsies trenera darbam, kuram velta visas pūles un enerģiju līdz šai dienai. 

Kā treneris viņš jūt lielu atbildību ne tikai par spēlētājiem, bet arī par visu personālu, kas ir ap viņu. "Es vēlos padarīt apkārtējos cilvēkus labākus," viņš sacīja. "Es nevaru iemācīt, tikai lūdzu viņus ņemt to, ko viņi vēlas, kam viņi tic, un tas arī viss. Es uzskatu, ka novērtēšana ir katra trenera galvenais mērķis."

Uzaicinājumu strādāt ar Latvijas izlasi viņš saņēma no Latvijas Basketbola savienības (LBS) ģenerālsekretāra Kaspara Ciprusa, kurš savulaik spēlēja tieši Banki vadībā. Dažu stundu laikā Itālijas speciālists pieņēmis lēmumu un piekritis šim izaicinājumam. Lēmumu pieņemt bijis diezgan viegli. 

"Viens no maniem galvenajiem mērķiem kopš manas ierašanās, bija izveidot spēcīgu komandas identitāti un basketbola stilu, un patiesībā pēc diviem gadiem es varu teikt, ka ir tāds latviskais veids, kā spēlēt basketbolu, un tas man liek ļoti lepoties," norādīja Banki. 

Ar Latvijas izlasi Banki oficiālajās 24 spēlēs guvis 21 uzvaru, kas ir izcils rādītājs. 

"Pēc spēles ar Serbiju, kuru uzvarējām mājās, es raudāju. Gaisotne "Arēnā Rīga" bija neaprakstāma, arēna bija pārpildīta. Ar pārsteidzošu sniegumu laukumā, pārspējot Serbiju un izcīnot pirmo vietu grupā, kurā visi gaidīja, ka mēs tiksim izslēgti, un, pateicoties pūlēm, basketbola kvalitātei, gaisotnei jau no paša sākuma - valsts himna, kuru cilvēki dzied a capella... Bija emocionāli, un, kad es iegāju ģērbtuvē un visi pirmo reizi bija tik laimīgi, es nevarēju kontrolēt savas emocijas un sāku raudāt," neslēpa Banki. "Tas bija pārsteidzoši, bet ārkārtīgi dabiski. Un pēdējais pēc spēles ar Lietuvu, jo, protams, mans prāts atgriezās pēdējos divos gados, un, redzot, ka puiši saprata, ko viņi izdarījuši laukumā... Tajā mirklī es nevarēju palikt mierīgs un man bija grūti. Es pārtraucu savu runu un apraudājos."

Kā zināms, Banki vadībā Latvijas izlase Pasaules kausa izcīņā, kurā spēlēja pirmo reizi, pārsteidzoši izcīnīja augsto piekto vietu. Šobrīd Latvija FIBA rangā ieņem 8. vietu. 

Viņš arī atklāja, ka pēc spēles cīņā par 5. vietu juties bēdīgi, jo Pasaules kauss Latvijas izlasei bija noslēdzies. 

"Es izbaudīja katru mirkli, kuru pavadījām kopā ar komandu gan sagatavošanās posmā, gan turnīrā un arī divu gadu garumā ar tiem puišiem un cilvēkiem, kas man ir apkārt," pauda Banki. 

Luka Banki
Luka Banki Foto: Jānis Škapars/TVNET

 "Mani dara laimīgu cilvēki, kas ir man apkārt, nevis sasniegumi, uzvaras vai popularitāte. Īpaši jau Latvijā. Katru dienu daudz mācos no cilvēkiem, kas man ir blakus. No visiem treneriem, federācijas darbiniekiem, visiem spēlētājiem - viņi man daudz dod. Es šeit esmu privileģētā pozīcijā, lai saprastu, kā novērtēt šādus cilvēkus un šādu valsti," neslēpa Banki. 

Banki ar savu ģimeni ir vienojies, ka mēģinās turēt basketbolu ārpus mājas sienām. Tiesa, to tik specifiskā darbā neesot viegli izdarīt. 

Treneris uzsvēra, ka nekaļ ilgtermiņa plānus, bet bauda mirkli. Latvijā viņš jūtas laimīgs. 

"Man ļoti patīk tas, kas man ir un kā es dzīvoju. Es neko nemainīšu. Esmu tur, kur es gribu būt un kā es gribu būt," norādīja Banki. 

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu