Slēpotājs Bikše par neiekļaušanu olimpiskajā komandā vēlas piedzīt naudas kompensāciju

TVNET Sports
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: Publicitātes foto

Par neiekļaušanu Latvijas delegācijas sastāvā startam 2022. gada ziemas olimpiskajās spēlēs Pekinā 15 000 eiro no Latvijas Slēpošanas federācijas (LSF) un Latvijas Olimpiskās komitejas (LOK) vēlas piedzīt slēpotājs Indulis Bikše, vēsta Latvijas Televīzija (LTV).

Prasība izvirzīta par morālo kaitējumu.

Bikše bija kvalificējies startam Pekinas Olimpiādes spēlēs, bet īsi pirms došanās uz Ķīnu LSF ar valdes lēmumu Bikši no dalības atsauca.

Pērnā gada 19. janvāra valdes sēdes protokolā lasāms, ka iemesls ir federāciju nomelnojošas un nepatiesas informācijas sniegšana presei un policijai, tādējādi graujot Slēpošanas federācijas tēlu, vēsta LTV.

Konkrēti izcelta ir Induļa Bikšes tēva un trenera Zinta intervijā "Latvijas Avīzei" paustais, ka olimpiskās sezonas laikā Bikše no federācijas nav saņēmis ne centa. Pušu interpretācijas par to atšķiras. Olimpiskās sezonas sākumā, 2021. gada novembrī, finansējums 2500 eiro apmērā Bikšem pārskaitīts no Slēpošanas federācijas konta.

Taču tas bija Latvijas Olimpiskās komitejas finansējums, kurā federācija bija tikai starpniece, nevis pirmavots. Federācija uzsver, ka par šo pārskaitīto finansējumu no Bikšes nebija saņemtas atskaites.

Bikšes pārstāvis Artūrs Ševčuks uzsvēra, ka viņam nav zināms, no kā izriet pienākums sniegt atskaites.

Induļa Bikšes nometne uzskata, ka sportists ar atsaukšanu no dalības olimpiskajās spēlēs ir sodīts par cita cilvēka, viņa tēva un trenera, publiski pausto. "Prasība pamatojas uz to, ka nekādas prettiesiskas darbības, neētiskas nav izdarījis tieši Indulis Bikše. Nav cēlis neslavu, nav izplatījis nepatiesas ziņas, to ir izdarījis ir viņa treneris, tēvs, nu jau liecinieks šajā lietā – Zintis Bikše," norāda tiesnese Sandra Meliņa.

"Neuzskatu, ka tas ir pamatots arguments, lai nelaistu uz olimpiskajām spēlēm, ja visi atlases kritēriji ir izpildīti pārliecinoši," par neiekļaušanu Latvijas delegācijas sastāvā 2022. gada janvārī teica slēpotājs. "Tā izskatās, ka tā bija atruna, lai nelaistu. Kā tāda sodīšana par to, ka pateicu taisnību."

LOK Atlētu komisijas vadītāja Gunta Vaičule LSF 2022. gada 23. janvāra valdes sēdē aicinājusi Slēpošanas federāciju Bikši startam olimpiādē tomēr pielaist un federācijas lēmumā saskatījusi diskriminācijas pazīmes.

Tiesā izcēlās diskusija par to, vai Vaičule šādi paudusi savu personīgo vai tomēr LOK viedokli.

Bikše varējis vērsties Starptautiskajā Sporta šķīrējtiesā Lozannā. Šo iespēju viņš neizmantoja. Bikšes advokāts norāda, ka tas ir saistīts ar ģimenes finansiālajām iespējām. Viņaprāt, jābūt iespējai šādus strīdus izskatīt arī Latvijas tieslietu sistēmā.

Neizmantotā iespēja vērsties šķīrējtiesā Lozannā, visticamāk, negatīvi iespaidos Bikšes izredzes piedzīt kompensāciju par morālo kaitējumu.

Nākamā tiesas sēde paredzēta 2024. gada martā, kurā plānots sākt uzklausīt arī lieciniekus. Līdz tam gan tiesa patur iespēju lietas izskatīšanu izbeigt.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu