Kas jauns hokejā? Runā Matulis: Uz Bratislavu ar Merzļikinu un...

Jānis Matulis, Sporta žurnālists
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Elvis Merzļikins
Elvis Merzļikins Foto: Reuters/LETA

Nu jau kādus gadus trīs četrus visa Latvijas hokeja saime ir mierīga par valsts izlases vārtiem. Elvis Merzļikins, Kristers Gudļevskis, Jānis Kalniņš, Ivars Punnenovs, Matīss Edmunds Kivlenieks – ņem no piecnieka, kuru gribi, pārāk daudz garām neaizšausi! Plus Amerikas universitātēs studējošie un NCAA komandu vārtus sargājošie divi eksjuniori Mareks Mitens un Gustavs Dāvis Grigals. Ja nu trūkst visi septiņi striķi, tad ir mums Francijā spēlējošais Ervīns Muštukovs vai Alpu līgā ripas ķerošais Māris Jučers. Un vismaz divi labi jaunekļi no Latvijas čempionāta – Jānis Auziņš un Rihards Cimermanis, kuri sezonā sevi apliecinājuši Latvijas izlasē. Tas vairs nav 2000. gads, kad izlases to gadu treneris Haralds Vasiļjevs jokojās, ka vārtos stāsies Kirovs Lipmans. Ja Artūrs Irbe no NHL netiks...

Negribu 2019. gada aprīli salīdzināt ar laiku pirms deviņpadsmit gadiem, taču hokeja dzīve lielos optimistus, ieskaitot šā raksta autoru, šad tad mēdz nolikt pie vietas. Tātad vārtsargu pirmais kvintets. Merzļikins ir kaut kur starp debesīm un zemi, starp Lugāno, Kolumbusu un Latviju. Amerikā, Šveicē un Latvijā pēdējo nedēļu laikā tik saslavēts, it kā būtu jau saņēmis Vezinas balvu kā NHL labākais vārtsargs.

Saprotams, ja pirms un pēc līguma parakstīšanas (sezonas beigās, pirms Stenlija kausa!) jauno kluba vārtsargu slavē “Blue Jackets” ģenerālmendžeris Jarmo Kekeleinens, it kā slavējot sevi, ka uz Kolumbusu dabūjis labāko vārtsargu ārpus NHL. Merzļikinu, protams, un pamatoti slavē Latvijas izlases galvenais treneris, Stenlija kausā uzvarējušais Bobs Hārtlijs. Salīdzinot Elvi ar Patriku Ruā.

Elvis tāpat kā Patriks ir liels, atlētisks un ātrs vārtsargs. Tāpat kā Ruā – emocionāls, kā rokzvaigzne.

Tiek uzsvērta arī Merzļikina statistika pagājušajā pasaules čempionātā – 94% atvairīto metienu, 1.50 zaudēti vārti spēlē. Kas tiešām ir labi. Vai Merzļikins spēlēs pasaules čempionātā Bratislavā? 99%! Simts ir tikai tad, kad hokejists formā jau izgājis uz ledus. Kādā sportiskā formā Elvis būs 10. maijā? Jā, tas vismaz pagaidām ir lielākais nezināmais lielums. Skaidrs, ka Amerikā viņš trenēsies, taču nebūs spēļu prakses, tāpēc būtiski, kad viņš Kolumbusā būs pabeidzis iepazīšanos ar NHL.

Tā kā mums Latvijā, arī sporta žurnālistiem ir tieksme visu skatīt ar rozā brillēm, apskatīsim mazu tabulu, kā Merzļikinam gājis “Lugano” pēdējos sešos gados.

 

Nezinot, cik stipra vai vāja ir “Lugano” komanda, izskatās, ka Merzļikins vairāk ir play- off vārtsargs. Tur viņa statistika parasti ir labāka nekā regulārajā sezonā. Play-off Elvis ir bijis labākais, trešais, ceturtais, regulārajā čempionātā – tikai pirmajā sezonā trešais visā līgā.

Par 2016. un 2018. gada čempionātiem Elvis saņēmis Šveices NLA labākā vārtsarga balvas.

Janvārī, veidojot Latvijas labāko hokejistu rangu, atļāvos Jāni Kalniņu no Helsinku “Jokerit” likt 1. vietā. Nu ļoti labi Jānim viss gāja! Laba spēle, bija kļuvis par kluba 1. vārtsargu, nokožot amerikānis Zapolski, no 37 spēlēm “Jokerit” ar Kalniņu vārtos izcīnīja 22 uzvaras. 2.40 ripas ik spēlē, atvairīti 91.4% metienu. Likās, nu tik uz augšu! Bet jau pēdējo regulārā čempionāta spēli Jānis aizvadīja ar sapampušu ceļgalu... Pasmējāmies, ka vainīgs esmu es – nevajadzēja likt 1. vietā! Gagarina kausā pusveselais Kalniņš vairs nebija tas, kas janvārī (2.52, 89.5%). “Vai braukšu uz Bratislavu? Ar Viesturu Koziolu un Edgaru Masaļski vienojāmies, ka skatāmies kaut kad aprīļa vidū – negribu teikt jā, ja neesmu 100% drošs, ka varēšu spēlēt. Taču nē arī es nesaku. Skatīsimies, kā ceļgals uzvedīsies.”

Pārradies no Amerikas, Kristers Gudļevskis bija iecerēts kā Rīgas “Dinamo” pirmais vārtsargs, taču sezonas laikā Timurs Biļalovs viņu nokoda. Timuram labāki visi rādītāji: 15 uzvaras – 14 zaudējumu, 2.18 ripas ik spēlē ar 93.0% atvairījumu. Taču Gudļevska statistika arī nav peļama: 9-17, 2.37, 91.0. Kristers mums (“Dinamo”, Latvijas izlasei) vēl būs noderīgs.

Diemžēl traumas ir apsēdušas mūsu otro ripu ķērāju Šveicē. Langanvas “tīģeris” Ivars Punnenovs aizvadījis tikai 12 spēļu (2.13, 91.8), cirkšņa savainojuma dēļ ārpus hokeja līdz aprīļa beigām, proti, līdz sezonas beigām...

Piektais ķeneris – Matīss Edmunds Kivlenieks kārtējo reizi pierāda teorēmu, ka hokejistam svarīga ir otrā sezona pēc junioriem. Pērn Matīss Klīvlendas “monstros” (43, 3.21, 89.1) jutās labāk nekā šogad (14, 3.71, 87.3), tādēļ no AHL tika nosūtīts uz ECHL klubu Kalamzū. Nu gan viņš jau ir atpakaļ AHL.

Kāds būs Boba Hārtlija vadītās izlases vārtsargu trijnieks Bratislavā? Merzļikins (par 99%), Kalniņš (50:50), Gudļevskis. Kivlenieks tāpat kā pērn – trešais?

Variantu pagaidām gana daudz. 26. martā Artis Ābols un Edgars Masaļskis sāk t.s. Divu nedēļu nometni, pārsvarā dinamiešiem, bet arī citiem. Otrdien, trešdien, ceturtdien, atkal otrdien, trešdien, ceturtdien. 8. aprīlī sāksies oficiālā izlases nometne. Droši vien vēl bez Hārtlija. KHL tiek prognozēts fināls: “Avangard” pret CSKA.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu