Ķīnas un NBA konflikts: Bijušais līgas darbinieks atmosfēru Siņdzjanā salīdzina ar Otro pasaules karu

TVNET Sports
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: AFP/SCANPIX

Pagājušā gada oktobrī, kad Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) Hjūstonas "Rockets" ģenerālmenedžeris "Twitter" pauda atbalstu Honkongas protestētājiem, sarežģījās līgas attiecības ar lielāko tirgus partneri Ķīnu. Tagad vadošā basketbola līga pasaulē ir saskārusies ar divām darbinieku sūdzībām šajā valstī par cilvēktiesību pārkāpumiem saistībā ar NBA jaunatnes attīstības programmu, izmeklējusi ESPN.

Trīs amerikāņu treneri, kas piedalījās vienā NBA akadēmijas nometnē Ķīnā, līgai vēstīja ka viņu ķīniešu partneri ir fiziski vardarbīgi pret jaunajiem spēlētājiem. Šie speciālisti nespēj jaunajiem censoņiem palīdzēt būt sekmīgiem skolā. Iepriekš līgas komisārs Ādams Silvers uzsvēra, ka izglītības iegūšana jaunajiem basketbolistiem ir pati svarīgākā.

NBA saskārusies ar neskaitāmām problēmām, atverot vienu no akadēmijām Siņdzjanā (Xinjian) - Ķīnas rietumos, kur tagad vairāk nekā miljons musulmaņu tiek turēti nometnēs aiz dzeloņstieplēm. Siņdzjanā nereti aizturēti amerikāņu treneri, un viņi tiek novēroti. Viens no amerikāņu treneriem tika aizturēts trīsreiz bez iemesla. Viņš un vēl citi kolēģi nevarēja šajā reģionā tikt pie mājokļa, jo ir ārzemnieku statusā.

Viens no bijušajiem līgas darbiniekiem atmosfēru pielīdzināja Otrā pasaules kara laika Vācijai.

NBA apsver dažādus variantus, kā risināt šo problēmu. Pagājušajā nedēļā līga slēdza akadēmiju Siņdzjanā, bet noliedza, ka iemesls bijis cilvēktiesību pārkāpumi.

"Mēs tikām pazemoti," par akadēmijas projektu Ķīnā sacīja NBA komisāra vietnieks un galvenais operācijas vadītājs Marks Teitums. "Viena no mācībām, ko šeit esam guvuši, ir tāda, ka mums vairāk jāuzrauga personāls."

NBA savas programmas Ķīnā sāka 2016. gadā. Mērķis bija attīstīt un pilnveidot vietējos spēlētājus. Ķīnas tirgus NBA kontā ir ienesis piecus miljardus ASV dolāru. NBA amatpersonas lūdza pašreizējos un bijušos darbiniekus nerunāt ar ESPN par notikumiem Ķīnā. E-pastā vienam no bijušajiem treneriem līga nosūtīja ziņu: "Lūdzu, nepieminiet, ka NBA ir aizliegusi jums par to runāt."

Vismaz divi treneri pameta savas darba vietas Ķīnā, jo nevarēja noraudzīties uz nievājošo attieksmi pret jaunajiem basketbolistiem. Viens no speciālistiem šo situāciju raksturoja šādi: "Es nevarēju turpināt tur strādāt, skatīties uz šiem bērniem, zinādams, ka viņi beigās būs taksometru šoferi."

Daudz ticis spekulēts par to, vai līgas komisārs Silvers zinājis par šausmīgo situāciju akadēmijās. "Ja viņš to zinātu, mūs visus tūlīt atlaistu," ESPN sacīja viens no treneriem.

Markss Teitums atzina, ka viņi no darbiniekiem iepriekš bija dzirdējuši sūdzības par attieksmi pret basketbolistiem. "Akadēmijas galvenā prioritāte ir sportistu veselība un pašsajūta," sacīja Teitums. Viņš atzina, ka no visiem minētajiem gadījumiem tikai vienu ir izdevies pierādīt, kur sportistam no lielas slodzes bija sirds problēmas. Daudzi darbinieki, kas strādā Ķīnā, teica, ka Teitums pat neapzinās, cik situācija patiesībā ir drausmīga. Treneri pat stāstījuši par tādiem gadījumiem, kad jaunajam basketbolistam no metra attāluma ar bumbu mests pa seju un pēc tam iesists pa ribām.

Vairāki cilvēki vēstījuši, ka Ķīnā treneri bieži vien pret jaunieti lieto fizisku spēku.

"Lielākā daļai vecākās paaudzes, pat mani vecvecāki, miesassodus uzskata par pašsaprotamiem un uzskata to par mīlestības un rūpju izpausmi, taču es labi apzinos, ka cilvēki ārpus Ķīnas to kritizē," izteicās Džinmings Žengs, Anglijas Nortumbrijas universitātes sporta menedžmenta docents, kurš uzaudzis Ķīnā.

"Vecā paaudze to uzskata par neatņemamu treniņa sastāvdaļu."

Ķīnā iedzīvotāju skaits ir četrreiz lielāks nekā ASV, tas ir milzīgs tirgus NBA. Kopš basketbola leģenda Jao Mins 2011. gadā noslēdza savu karjeru, līgas uzdevums ir bijis Ķīnā aktīvi veidot basketbola nometnes, lai atrastu valsts nākamo zvaigzni, kas varētu spēlēt Ziemeļamerikā.

Kad Ķīnā tika atklātas pirmās NBA akadēmijās, to uzdevums bija attīstīt izglītotus sportistus ar līdera spējām. Teitums atzina, ka galvenā problēma - Ķīnas valdība par daudz diktēja noteikumus, viņi izvēlējās jaunos basketbolistus un vietējos speciālistus.

"Mēs pamatā strādājām Ķīnas valdības labā," sacīja viens no bijušajiem treneriem.

Siņdzjanā spēlētāji dzīvoja mazās kopmītnēs; telpas bija paredzētas diviem cilvēkiem, bet bijušais treneris teica, ka tika izmantotas divstāvu gultas, lai telpā novietotu astoņus līdz desmit sportistus. Spēlētāji trenējās divas vai trīs reizes dienā un viņiem bija maz aktivitāšu ārpus basketbola. NBA treneri un tiesneši ļoti satraucās par bērnu izglītību, jo tai nav pievērsta gana liela uzmanība.

Daudzi līgas pārstāvji pauduši pārsteigumu, uzzinot, ka daudzi no šiem bērniem ikdienā skolu neapmeklē. Vienā akadēmijā NBA izdevās šo problēmu atrisināt, pārējās divās mēģinājumi bija neveiksmīgi.

Pēdējos pāris gadus ASV ir apsvērusi piemērot sankcijas Ķīnai par cilvēktiesību pārkāpumiem. NBA ir saņēmusi lielu kritiku, ka situācijai netiek pievērsta pilnvērtīga uzmanība. Izskatās, ka līgu nākamos mēnešus sagaida karš divās frontēs - Orlando pret Covid-19 un Ķīnā pret vietējām varas iestādēm.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu