Kas jauns hokejā? Runā Matulis: Ābols cels Jelgavu, bet Šremps - "Mogo"

Jānis Matulis, Sporta žurnālists
CopyDraugiem X Whatsapp
Artis Ābols
Artis Ābols Foto: Edijs Pālens/LETA

Hokeja rudens un vispār rudens tuvojas ļoti strauji. Ja uz stabu galiem vairs nav redzami stārķi, bet sporta karsēji arvien vairāk sāk interesēties par hokeju, tad skaidrs, ka rudens ir klāt. Šīs nedēļas beigās - 5. septembrī notiks pirmās Latvijas čempionāta spēles, un izskatās, ka šis turnīrs šogad būs sportiski nikns. 

Jā, koronavīrusa vai atšķirīgu pasaules vērtību dēļ esam pazaudējuši "Kurbadu", toties šajā sezonā mūsu vietējā čempionātā spēlēs NHL pirmās (!!) drafta kārtas uzbrucējs Robs Šremps (1986), kuru atceramies pēc pārdesmit spēlēm Rīgas "Dinamo". Šremps divus gadus gan nav spēlējis, nu ieprecējies Latvijā un vilks mugurā "Mogo/LSPA" formu. Starpsezonā ir diezgan grūti vērtēt komandu izredzes, bet man liekas, ka pēc "Olimp" un "Liepājas" divi apmēram spēkos līdzīgi būs klubi ar studentisku piesitienu - Jelgavas "Zemgale/LLU" un "Mogo/LSPA", kas nesen noslēguši sadarbības līgumu ar Sporta akadēmiju.

Jelgavnieku jaunais galvenais treneris Artis Ābols sarunā spēlētāju uzvārdus (pa maiņām!) ber kā dažkārt TV reportāžā. Knapi iespējams pierakstīt. Kaut Artis Jelgavā strādā tikai no 13. augusta, Latvijas hokeja drēbi viņš pārzina ļoti labi. Vien nosmejot, ka līdz šim viņam bijusi laime strādāt ar hokeja pašu augšu - Latvijas izlasi un Rīgas "Dinamo", bet nu pieripojis Latvijas virslīgas hokejs. Valerijam Kuļibabam kļūstot par HK "Rīga" galveno treneri, Jelgavas kluba vadība izvēlējās Arti Ābolu, manuprāt, vienu no labākajiem pašmāju treneriem. Nu būs iespēja savu trenera talantu apliecināt Latvijas čempionātā.

"Kaut kāda bilde par komandu man jau sāk veidoties, bet vēl jāsaredz, ko kurš var," tradicionāli atklāts ir jaunais treneris. "Vienu aizsargu mums vēl vajadzētu obligāti, kā arī vienu vai pat divus uzbrucējus."

Kādā sastāvā tad sezonai gatavojas "Zemgale/LLU"? Nu pirmais piecnieks savā labākajā kondīcijā un labākajos gados nedarītu kaunu arī "Dinamo" dižkomandai. Divi bijušie "Kurbada" aizsargi - Mārtiņš Porejs un Aleksandrs Galkins, kā arī uzbrukumā vēl viens kurbadietis - Kirils Tambijevs, Rustams Begovs un savulaik arī Latvijas izlasē spēlējušais Roberts Jekimovs, kurš pēdējās divas sezonas aizvadīja Francijā.

Otrajā piecniekā: P. Ozols - Goršānovs, Bernhards - A. Homjakovs - Visockis, trešajā: Grekovs - Stebulis, Cipruss - Adeļsons - Novikovs, ceturtajā: Slišāns, Tempelmanis - Briņecs - Jevdokimovs, plus vēl divi uzbrucēji - Butāns un Kurņigins, kā arī divi vārtsargi - Cimermanis un Ļeščenko.

Kaut gan Latvijas ārzemēs spēlējošo hokejistu uzvārdi man nav sveši, no Ābola nosauktā atrodu tikai deviņus (!) pērn Jelgavā pabijušos - Cimermanis, Goršānovs un septiņi uzbrucēji. Kapitāla migrācija. Prom pērnās sezonas labākais metējs Gatis Sprukts ("Olimp"), Juliāns Misjus (veselība), Valentīns Feoktistovs... Praktiski gandrīz jauna komanda. Artjoms Ļeščenko (2003) pērn spēlējis "Dmitrov-17" vienībā Krievijā, jelgavnieks, esot starp Latvijas jaunatnes izlases kandidātiem. Patriks Ozols ir "Lido" nepabeigtā projekta produkts ar vienas sezonas pieredzi Amerikas NAHL. Amerikas hokejā trīs gadus izglītojies Iļja Grekovs (1999), Everts Stebulis (2001) pēdējās divas sezonas aizvadījis Nīneshamnas hokejā Zviedrijā, bet jauniņais Haralds Slišāns (2002) pērn spēlēja HS “Rīga”.

Ar diviem jaunpienācējiem uzbrukumā jau iepazināmies. Pārējie: Renārs Cipruss no "Olimp", Ralfs Jevdokimovs ("Dinaburga", U-20 izlases kandidāts), Deivids Tempelmanis (1997) pēdējos divus gadus spēlējis Ziemeļamerikas trešā līmeņa junioru līgās, Endijs Butāns pārnācis no HK "Liepāja", bet vēl viens jaunulis - Ričards Briņecs (2003) ir Jelgavas spēlētājs no JAHL. 

Pārbaudes spēlē jelgavnieki ar 4:3 pieveikuši HS "Rīga", bet nule Liepājā "Amber Puck" turnīrā - 3:5 pret "Liepāju", 5:1 pret HK "Rīga" un 6:3 pret HS "Rīga". 

Jelgava vasarā vairāk zaudējusi aizsardzībā, bet "Mogo" ievērojami cietis uzbrukums. Šajā sezonā Šmerļa brigādē vairs nebūs pērngada pirmā uzbrucēja Gata Gricinska (ārzemes), trešā - Rūdolfa Maslovska (Marseļa, Francija-2) un piektā - Kārļa Ozoliņa, kurš atgriezies Liepājā. “Mogo” formā jaunajā sezonā neredzēsim arī Deividu Sarkani (Zviedrija-3), Artjomu Pankeviču ("Dinaburga"), Kasparu Saulieti, Verneru Fricbergu, Adrianu Mintiku, kā arī aizsargu Andreju Kostjuku (Zviedrija-4). Trenera arodā, palīdzot Igoram Smirnovam, iejutīsies Agris Saviels, kurš ieņems uz HK "Rīga" aizgājušā Sergeja Durdina vietu. Klātpienākums - aizsargs Edgars Ozoliņš (1993), kurš pēdējos astoņus gadus spēlējis ASV. 147, 133, 142, 131 un 108 - tās nav aizsarga svara izmaiņas, bet gan pēdējo piecu sezonu soda minūtes. Edgara uzdevums Amerikā pārsvarā bija kauties...

No četriem jaunajiem uzbrucējiem vispirms jāatzīmē Jānis Straupe ("Kurbads"), divi citi - Patriks Trasūns ("Prizma") un Elvis Kaimiņš ("Venta 2002", JAHL) ir mazāk zināmi, bet ceturtais - Rihards Marenis "Mogo" spēlēs tik ilgi, kamēr nedabūs labu līgumu Eiropā. Varbūt tas notiks pat līdz 5. septembrim.

Laikā, kad uz vietas Rīgā ir gandrīz divi duči labu spēlētāju bez līgumiem, iespējams, ka kāds no viņiem iesildīsies Latvijas virslīgā. Komandas spēlējošais menedžeris Elviss Želubovskis optimismu nezaudē. Tam pamats ir. Pārbaudes spēlēs ar 4:3 uzvarēts HK "Rīga", bet ar t.s. Latvijas izlases rezervēm nospēlēts 3:3.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu