Brieža menedžeris: Šobrīd jautājumu ir vairāk nekā atbilžu (1)

CopyDraugiem X Whatsapp
Latviešu bokseris Mairis Briedis (no kreisās) un boksera menedžeris Raimonds Zeps
Latviešu bokseris Mairis Briedis (no kreisās) un boksera menedžeris Raimonds Zeps Foto: Ieva Makare/LETA

Latvijas boksera Maira Brieža karjeras tuvākie plāni ir neskaidri, portālam TVNET atklāja sportista menedžeris Raimonds Zeps.

Pērn septembrī Briedis kļuva par Pasaules boksa supersērijas uzvarētāju, savā īpašumā iegūstot Muhameda Ali vārdā nosaukto trofeju, Starptautiskās boksa federācijas (IBF) pasaules čempiona titulu un žurnāla "The Ring" čempiona jostu.

Pērn septembrī pēc izcīnītā panākuma Briedis paziņoja, ka viņš apsver karjeru turpināt supersmagajā svarā (bez ierobežojumiem). Latvijas bokseris dažādos reitingos tiek uzskatīts par pasaulē labāko bokseri smagajā svarā (līdz 90,7 kg).

Briedis janvārī atklāja, ka marta beigās viņš varētu doties ringā un, iespējams, cīnīties supersmagsvaru kategorijā. Tomēr situācija pasaulē saistībā ar Covid-19 ir nestabila, tāpēc pavasarī Briedim, visticamāk, cīņas vēl nebūs. 

"Līdz ar Covid-19 ierobežojumu pastiprināšanos skaidrības šobrīd ir mazāk, nevis vairāk," sarunā ar TVNET sacīja Zeps.

Brieža plānus pamainījusi situācija Anglijā, kur bokss ir ļoti populārs, taču šobrīd ir ierobežotas iespējas aizvadīt augstākā līmeņa cīņas.

"Šobrīd būtībā lielais bokss nenotiek, ceļošana ir ļoti sarežģīta. Un nav runa tikai par cīņas aizvadīšanu, jo ceļošanas ierobežojumu dēļ ir problemātiski atrast sparinga partnerus," skaidroja Brieža menedžeris.

"Nav arī skaidrs, kad situācija varētu uzlaboties, - ir tieši pretēji, runā par robežu slēgšanu. Viens piemērs ir Izraēla, kur pilnībā aizliedza ieceļošanu, un arī Anglijā runā par kaut ko līdzīgu," turpināja Zeps.

Tikmēr Krievijā arēnās ielaiž ierobežotu skaitu līdzjutēju basketbola spēlēs gan VTB Vienotajā līgā, gan Eiropas spēcīgākajā klubu turnīrā ULEB Eirolīgā.

"Jā, taču tur netiek organizēts bokss augstā līmenī. Ja atskatāmies pagātnē, tur nav bijuši tāda līmeņa cīņu šovi, kas atbilst Maira sasniegtajam līmenim un tam, kādos viņš ir radis piedalīties. Protams, mazāki šovi notiek, bet pārsvarā Krievijas labākie bokseri brauc cīnīties kaut kur ārzemēs," vērtēja Brieža pārstāvis.

Šobrīd arī Latvija netiek izskatīta kā vieta Brieža nākamās cīņas organizēšanai.

"Latvijā šobrīd nedrīkst rīkot un pagaidām neizskatās cerīgi, ka pavasarī kaut kas būs mainījies. Neziņa ir visā pasaules boksā, un tas, protams, ietekmē arī Maira plānus."

Zeps norādīja, ka šobrīd nav izšķirošas nozīmes pieņemt lēmumu turpināt karjeru smagajā svarā vai supersmagajā kategorijā.

"Tam šobrīd pat īsti nav nozīmes. Daudz kas ir atcēlies no tā, kas bija sagatavots uz papīra, tajā skaitā arī mūsu plāni. Jāskatās arī lielo televīziju kalendāri - Anglijā tas ir SKY, bet Amerikā - DAZN."

Brieža komanda bijusi ļoti tuvu tam, lai vienotos par nākamās cīņas nosacījumiem, tomēr Covid-19 situācija plānus izjaukusi.

"Plāni mums bija ieskicēti, jautājums bija par pretinieku. Tuvojāmies šā jautājuma atrisinājumam, taču kalendārs tika izjaukts. Tagad ir jautājums, kad to vispār varēs sākt veidot atkal no jauna," klāstīja Zeps.

"Skaidrs, ka televīzijas netaisīs divas lielas cīņas vienā nedēļā. Šobrīd ir liels jautājums par lielo cīņu kalendāru. Teorētiski kaut kas ir saplānots, bet neviens jau nezina, kad kaut kas atcelsies, kad kaut kas mainīsies," piebilda menedžeris.

"Mums šobrīd ir tikai nojausma par iespējamo kalendāru. Nosacījumus, kādi mums bija atvēlēti martā, šobrīd mums vairs neviens nepiedāvā."

Brieža menedžeris atzīmēja, ka arī pretiniekiem ir savas vēlmes un prasības, jo cīņa pret Latvijas bokseri nozīmē spēkošanos ar pirmo numuru pasaulē.

"Arī pretinieki, kuri cīnās pret pasaulē pirmo numuru, nekāps ringā par desmaizes tiesu. Viņiem arī ir savas ekspektācijas. Un, lai tam visam būtu kaut kāds segums, ir jāsadarbojas ar ārzemju lielajām televīzijām. Latvijas tirgū nebūtu iespējams apmaksāt pat pretinieka honorāru, kuru nu vēl pārējos izdevumus."

Supersērijas organizatori plāno trešajā sezonā pirmo reizi sarīkot turnīru supersmagajā svara kategorijā.

"Supersērijai ir tāda pati situācija, viņi arī neko šobrīd nevar uzrīkot. Taču zinu, ka viņi strādā, plāni viņiem ir. Pie pirmās loģiskās iespējas viņi plāno rīkot trešo sezonu. Tomēr šobrīd ir vairāk jautājumu nekā atbilžu," sacīja Brieža menedžeris.

Ukrainas boksera Oleksandra Usika atkāpšanās no pieprasījuma nākamajā cīņā spēkoties par WBO pasaules čempiona jostu varētu pavērt ceļu gadsimta boksa duelim starp Lielbritānijas supersmagsvariem Entoniju Džošua un Taisonu Fjūriju.

Usiks ir WBO pasaules čempiona jostas obligātais pretendents, taču pēdējā laikā ārzemju mediji ziņojuši, ka ukrainis nākamo cīņu aizvadīs pret Lielbritānijas bokseri Džo Džoisu.

Līdz ar to 2021. gadā varētu spēkoties Džošua un Fjūrijs, tādējādi noskaidrojot neapstrīdamu pasaules čempionu supersmagajā svarā, jo uzvarētājs izcīnītu visas prestižās jostas.

Pēdējo reizi neapstrīdams ("undisputed") pasaules čempions supersmagajā svarā tika noskaidrots pirms vairāk nekā 20 gadiem - laika posmā no 1999. gada 13. novembra līdz 2000. gada 29. aprīlim tituls bija Lielbritānijas bokserim ar Kanādas pilsonību Lenoksam Lūisam.

"Teorētiski līdz šim tā ir izskatījies, ka Džošua cīnīsies pret Fjūriju. Saku, ka līdz šim, jo tagad pavasara plānos daudz kas ir pamainījies. Pagājušā gada beigās šķita, ka viss ieiet atpakaļ ritmā, taču tagad ir jauns ierobežojumu vilnis," teica Zeps.

"Runas bija, ka viņi vienojas par divām vai pat trim cīņām. Tas nozīmē, ka viņi uz gadu vai pat vairāk ir ārā no aprites. Tikmēr vārētu sarīkot supersēriju ar pārējiem - Oleksandru Usiku (Ukraina), Aleksandru Povetkinu (Krievija), Endju Ruisu (Meksika), Deonteju Vailderu (ASV). Tur katra cīņa būtu superinteresanta. Tāda bija doma, bet atkal jautājumu ir vairāk nekā atbilžu," sacīja menedžeris.

"Fjūrija un Džošua dueļa uzvarētājam loģiskākais solis būtu pēc tam cīnīties ar  supersērijas čempionu. Ja viss tā patiešām notiktu, supersmagsvariem būtu priekšā divi interesanti gadi," domā Brieža pārstāvis.

"Supersmagsvaros katrs šovs normālos apstākļos būtu pie aizpildītām tribīnēm. Būtu vien jāvienojas, kurš šovs jārīko arēnā un kurš stadionā, un kurā pasaules vietā," piebilda Zeps.

Viņš atzīmē, ka supersērija ir biznesa projekts, tāpēc rīkotajām cīņām jābūt ekonomiski pamatotām, līdz ar to turnīra organizatori nesteigsies ar trešās sezonas atklāšanu.

"Pārdodot televīzijas tiesības visam turnīram kopumā, viņi nav tik daudz atkarīgi no vienas norises vietas. Tas ir supersērijas pluss, tāpēc Rīgā notikušas vairākas cīņas. Viņiem jāmēģina nopelnīt ar biļetēm. Tāpēc svarīgas ir pilnas tribīnes, lai labi izskatītos televīzijā. Ideāli, ja uz tā rēķina var kaut ko papildus nopelnīt."

Vasaras sākumā Briedim teorētiski būtu jāaizstāv IBF pasaules čempiona josta smagajā svarā, ja Latvijas bokseris vēl nebūs paziņojis par pāreju uz supersmago svaru.

"Man liekas, ka noteikums ir deviņu mēnešu laikā aizstāvēt jostu. Sanāk, ka jāaizstāv kaut kad gada vidū - jūnijā. Par to gan šobrīd vēl nedomājam," sacīja Zeps.

Brieža komanda noteikti apsvērtu piedalīšanos supersērijas trešajā sezonā supersmagajā svarā, tomēr viņi speciāli nefokusējas šim turnīram, bet gan izskata arī citas iespējas.

Zeps arī pauda pārliecību, ka Briedis saņemtu uzaicinājumu piedalīties supersērijas supersmagā svara kategorijas turnīrā. 

"Kā labākajam krūzeram - viņam ir pamats tur atrasties. Viņš savā kategorijā ir labākais pasaulē, uzvarējis supersērijā. Tomēr ir liels jautājums, kad vispār supersērija notiks. Tāpēc nav tā, ka sēžam un gaidām tikai uz to. Martā plānotā cīņa nebija saistīta ar supersēriju. Ejam paši savu ceļu. Ja parādīsies supersērija - ideāli!"

"Ilgi nevaram gaidīt. Ir jāizmanto labākie gadi, kamēr Mairis ir savā pīķī. Diemžēl Covid-19 uzliek bremzes."

Savukārt 36 gadus vecais Briedis karjerā guvis 27 uzvaras (19 nokauti) un arī piedzīvojis vienu zaudējumu - pret Usiku.

Komentāri (1)CopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu