Vimbldona nevēlas sniegt Krievijas propagandai platformu

TVNET Sports
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: AFP/SCANPIX

Prestižā "Grand Slam" tenisa turnīra - Vimbldonas čempionāta - rīkotāji lēma nepielaist sacensībām Krievijas un Baltkrievijas tenisistus. Tenisa sabiedrībā un ne tikai šis lēmums izpelnījās plašu rezonansi.

Vimbldonas čempionāts būs pirmais "Grand Slam" turnīrs, kurā Krievijas karadarbības Ukrainā dēļ tiks liegta dalība Krievijas un Baltkrievijas tenisistiem.

Vimbldona nav gatava turnīru izmantot kā Krievijas režīma propagandas platformu, BBC norādīja Visanglijas Zāliena tenisa un kroketa kluba (AELTC) vadītājs Aians Hjūits. 

Turnīrs norisināsies no 27. jūnija līdz 10. jūlijam.

"Ja apstākļi būtiski mainītos, mēs ar prieku šo jautājumu pārskatītu. Šobrīd esam ļoti skaidri pauduši savu nostāju," piebilda turnīra izpilddirektore Sallija Boltone.

Tikmēr Tenisa profesionāļu asociācija (ATP) uzskata, ka aizliegums, kas attiecas uz visiem Lielbritānijas Tenisa asociācijas (LTA) rīkotajiem pasākumiem Lielbritānijā, ir diskriminējošs un rada bīstamu precedentu.

"Mēs uzskatām, ka Vimbldonas turnīra rīkotāju un LTA šodien pieņemtais lēmums izslēgt Krievijas un Baltkrievijas spēlētājus no šī gada turnīra zāliena laukumos ir negodīgs un var radīt kaitīgu precedentu," teikts ATP paziņojumā.

Uz diskrimināciju norādījis arī Krievijas tenisists Andrejs Rubļovs, kurš sacensību rīkotājiem prēmiju fondu ieteica ziedot kara Ukrainā upuriem.

Andrejs Rubļovs
Andrejs Rubļovs Foto: AFP/SCANPIX

AELTC, kas rīko Vimbldonas turnīru, paziņoja, ka tā rīkojas, lai "ierobežotu Krievijas ietekmi pasaulē ar visspēcīgākajiem līdzekļiem".

Vladimirs Putins paudis Krievijas un Baltkrievijas sportistu izolēšana ir "diskriminācija nacionalitātes dēļ".

"Mēs absolūti apzināmies, ka par mūsu pieņemto lēmumu var būt neviennozīmīgs viedoklis. Taču, ņemot vērā valdības norādījumus un arvien nopietnāko situāciju Ukrainā, mēs patiešām uzskatām, ka tā bija vienīgā dzīvotspējīgā iespēja, kādu varējām izvēlēties," uzskata Boltone. 

Vimbldonas turnīra rīkotāji atsevišķu valstu sportistiem iepriekš liedza spēlēt pēc Otrā pasaules kara, kad sacensībās nedrīkstēja piedalīties Vācijas, Japānas un vēl vairāku valstu tenisisti.

ATP ranga pirmajā trīsdesmitniekā ir četri Krievijas tenisisti, tajā skaitā planētas otrā rakete Daniils Medvedevs, bet WTA ranga pirmajā četrdesmitniekā ir piecas Krievijas sportistes. Augstākā līmeņa tenisistes ir arī Baltkrievijai, divām - Arinai Sabaļenkai un Viktorijai Azarenkai - atrodoties ranga pirmajā divdesmitniekā.

Arina Sabaļenka
Arina Sabaļenka Foto: AP/Scanpix

"Krievijas iebrukums Ukrainā ir nodarījis katastrofālu kaitējumu miljoniem cilvēku, un tas ir nosodīts visā pasaulē. Lielbritānijas valdība ir izstrādājusi direktīvas sporta institūcijām un pasākumiem ar konkrētu mērķi ierobežot Krievijas ietekmi. Mēs esam ņēmuši šīs vadlīnijas vērā. Mēs uzskatām, ka šajos apstākļos esam pieņēmuši atbildīgāko lēmumu," BBC citēts Hjūits. 

Atzinīgi šo Vimbldonas organizatoru lēmumu vērtēja vadošā Ukrainas tenisiste Eļina Svitoļina. 

Šajā nedēļā Milānas laikraksts "Corriere della Sera" vēstīja, ka Vimbldonas piemēram varētu sekot arī Romas 1000 sērijas turnīra rīkotāji. Gala lēmums būs Itālijas valdībai.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu