Futbola virslīga: sezonas apskats

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Latvijas futbola virslīgas kārtējā sezona ir noslēgusies ar atkārtotu "FK Ventspils" triumfu, ar pirmo "FK Rīga" goda pjedestālu un ar Rīgas "Skonto" negaidīto palikšanu bez medaļām. Sezona bija viena no aizraujošākajām Latvijas futbola vēsturē.

Sportiskais līmenis Kopumā sportiskais līmenis ir palicis nemainīgs. Daļēji līmenis audzis uz FK Rīga bāzes, Rīgas klubs izcīnīja trešo vietu un, salīdzinot ar iepriekšējās sezonas 7.vietu, tas ir straujš kāpums. Arī Daugavpils Daugava pastiprinājusi sastāvu ar vairākiem labiem futbolistiem, sportiskajā ziņā virslīgas līmeni cēla. Bet FK Jūrmala finansiālās problēmas un arī Dinaburgas problēmas neļauj runāt par strauju attīstību. Arī labākie klubi nepārliecināja par strauju progresu. Cerams, ka, augot komandu skaitam, augs arī sportiskais līmenis.

Intriga Noslēguma tabulā var redzēt, ka starpība starp 1. un 4. vietu ir tikai pieci punkti. Vēl divas kārtas pirms beigām bija liela intriga par uzvarētāju. Arī pēdējā kārta bija svarīga, jo izšķīrās 2. un 3. vietas liktenis. Lai arī sezonas vidū izskatījās, ka intrigas par virslīgas uzvarētāju nebūs, tā bija!

Pozitīvais: a) liela intriga turnīra tabulā, b) daļēja infrastruktūras attīstība - jauns stadions Jūrmalā, treniņa bāze, Daugavpilī, kur top arī jauns stadions, c) vairāki izlases spēlētāji atgriezušies spēlēt Latvijas klubos, d) pārsteidzošais FK Rīga starts virslīgā un izcīnīta 3.vieta, e) Olimpa sniegums Latvijas kausā. Lai arī klubs palika pēdējā vietā virslīgā, pateicoties iekļūšanai Latvijas kausa finālā, Olimps nopelnīja tiesības spēlēt eirokausos.

Negatīvais: a) tiesnešu darbs joprojām neapmierinošs. Vairākās spēlēs tiesneši pieļāva rupjas kļūdas, b) aizdomas par sarunātajām spēlēm diemžēl palikušas bez reāliem sodiem. Lai arī LFF apgalvo, ka aktīvi strādā, nekāds rezultāts nav redzams. Kāpēc? c) dažu LFF darbinieku neētiskās un nelikumīgās darbības, lobējot FK Rīga, d) zemais organizācijas līmenis. Diemžēl rudenī lielākais vairums spēļu notika laikā, kad lielai daļai interesentu uz tām nebija iespējams tikt, e) vājā klubu infrastruktūra, f) dažiem klubiem sezonas gaitā parādījās finansiālas problēmas, g) klubu vājie starti eirokausos.

Pārsteigumi: Virslīgas sezona bija pārsteigumiem bagāta. Sezonas sākumā pārsteidzoši vadībā izvirzijās FK Rīga un FK Jūrmala, sezonas vidū stabilā vadībā bija Liepājas metalurgs, bet uzvarēja FK Ventspils. Dažādu problēmu dēļ LM pazaudēja iekrāto pārsvaru, bet Ventspils izcili nospēlēja sezonas beigas un pelnīti kļuva par čempioniem! Ļoti liels pārsteigums ir FK Rīga izcīnītā 3. vieta, ko tādu pirms sezonas neviens neprognozēja. Arī Olimpa iekļūšana Latvijas kausa finālā ir ļoti liels pārsteigums. Tā kā Latvijas kausā un virslīgā uzvarēja FK Ventspils, tad vieta Eirokausos pienākas Olimpam.

Nākotnes perspektīvas: Nākamajā sezonā virslīgā spēlēs jau 10 komandas. Vai kvantitātei līdzi nāks arī kvalitāte? Zināmā mērā tas ir liels izaicinājums. Igaunijas piemērs pierāda, ka kvantitāte negarantē kvalitāti. Redzēsim, kā būs Latvijā.

Jaunajā sezonā FK Jūrmala spēlēs jaunajā stadionā (iespējams, Slokas stadionā spēlēs arī FK Rīga), arī Daugavai top jauns stadions, lēnā garā, bet tomēr infrastruktūra attīstās. Nākamgad gaidāms arī Ventspils derbijs - Ventspils pret Vindavu. Virslīgas ģeogrāfijā atgriežas Rēzekne ar komandu Blāzma.

Vēl nevar pateikt, vai nākamā virslīgas sezona būs labāka, bet tā pavisam noteikti būs citādāka.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu