Ar basketbolu saistīti cilvēki atklātā vēstulē aicina Rīgas domi neslēgt sporta skolas

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Vairāki leģendāri Latvijas basketbolisti, basketbola speciālisti un tiesneši atklātā vēstulē Rīgas domes augstākajām amatpersonām un deputātiem aicina rūpīgi izvērtēt sporta skolu slēgšanu.

Ar lielu satraukumu un neizpratni uztvērām ziņu, ka Latvijas galvaspilsētā līdz nākamā gada sākumam plānots likvidēt četras un reorganizēt piecas Rīgas sporta skolas.

To skaitā ir vairākas basketbola skolas, kas jau pusgadsimtu ilgā periodā ir pierādījušas savu lietderību un apliecinājušas, ka spēj piesaistīt savām nodarbībām ļoti lielu bērnu un jauniešu skaitu (kopskaitā vairāk nekā pusotru tūkstoti), nerunājot nemaz par meistarīgu sportistu sagatavošanu visu vecumu Latvijas izlasēm.

Iecerēts, ka līdz ar 2010. gada 1. janvāri kā juridiskas personas pārstās eksistēt Alfrēda Kraukļa VEF basketbola skola, Bērnu un jaunatnes sporta skola „Jugla” un TTP basketbola skola – tradīcijām bagātas sporta mācību iestādes. Atgādinām, ka TTP basketbola skolā savus pirmos soļus šajā sporta veidā spērusi leģendārā Latvijas basketboliste, divkārtējā olimpiskā un trīskārtējā pasaules čempione, pasaules basketbola slavas zāles nominante un Ginesa rekordu grāmatas dalībniece Uļjana Semjonova. Savukārt VEF basketbola skolas viens no dibinātājiem 1961. gadā bija mūsu valsts basketbola leģenda Alfrēds Krauklis.

Vēl vairākas sporta skolas paredzēts reorganizēt, apvienojot tās zem vienas – basketbola skolas „Rīga” – jumta. Vienlaikus paredzēts, ka jaunās basketbolistes un jaunie basketbolisti profesionālās ievirzes sporta izglītības programmu basketbolā turpmāk varēs īstenot vienā – bērnu un jauniešu basketbola skolā „Rīga”.

Sporta skolu apvienošanas plāna, kura iniciators ir Rīgas domes priekšsēdētāja ārštata padomnieks jaunatnes sporta jautājumos Guntis Šēnhofs, kurš turklāt ir galvenais apvienošanās ieguvējas basketbola akadēmijas „Rīga” prezidents un basketbola skolas „Rīga” direktors, rezultātā galvaspilsētā tiks izveidota viena ļoti liela un ļoti grūti pārvaldāma sporta mācību iestāde. Grūti noticēt, ka G. Šēnhofs ar dažiem palīgiem spēs pārvaldīt skolu, kurā trenētos vairāk nekā 3000 bērnu un strādātu vairāk nekā 60 treneru.

Protams, mēs apzināmies, ka valstī un Rīgā krīzes situācijā ir radušās problēmas atbalstīt jauniešu sportu līdzšinējā apjomā, tomēr, mūsuprāt, šajā pārveidošanas variantā nav ievēroti nedz finansiālie, nedz Latvijas basketbola vēsturiskie, nedz ģeogrāfiskie, nedz, pats svarīgākais, jaunatnes patriotiskie un sportiskie principi. Vēršam jūsu uzmanību uz to, ka pastāv arī cits priekšlikums, kā optimizēt basketbola skolu sistēmas darbību. Ir izstrādāts alternatīvs, pašreizējai situācijai atbilstošs basketbola skolu izdzīvošanas plāns, kas paredz uz laiku no astoņām Rīgas basketbola skolām saglabāt trīs. Tādējādi izdotos saglabāt gan vēsturiskās vērtības, gan tradicionālos nosaukumus, gan, kas ir ļoti svarīgi, arī sportisko konkurenci. Turklāt, kas ir ļoti būtiski šajā sarežģītajā ekonomiskajā situācijā, veiktie aprēķini liecina, ka šādā veidā budžetā izdotos ietaupīt 114 459 latu jeb 43,88% no iepriekšējā finansēšanas apjoma. Savukārt Rīgas domes Izglītības, jaunatnes un sporta departamenta Sporta pārvaldes priekšnieka Kārļa Villeruša pašreiz piedāvātais reorganizācijas plāns paredz tikai 83 000 latu ietaupījumu. Tātad – arī materiālais ieguvums būtu lielāks.

Lai spertu pareizus un pārdomātus soļus šajā Latvijas valstij grūtajā situācijā, vispirms ir rūpīgi jāizvērtē visi aspekti – gan finansiālie, gan vēsturiskie, gan patriotiskie, gan sportiskie. Un tikai tad jāpieņem lēmums. Gribam atgādināt, ka Alfrēda Kraukļa VEF basketbola skola, Bērnu jaunatnes sporta skola „Jugla”, TTP basketbola skola, Bērnu jaunatnes sporta skola „Rīdzene” pastāv jau gandrīz 50 gadus. Ir jāsaprot, ka pienāks brīdis, kad finansiālā situācija valstī atkal uzlabosies, bet, šobrīd uz visiem laikiem likvidējot tradīcijām bagātas sporta basketbola skolas kā juridiskas personas, Latvijas valsts un galvaspilsēta neiegūs neko. Turklāt tiks izsētas un pazaudētas vēsturiskās un patriotiskās vērtības.

Alfrēda Kraukļa VEF basketbola skola dibināta 1961. gadā kā kompleksā sporta skola ar četriem sporta veidiem. Savukārt no 1985. gada tā ir basketbola skola tikai zēniem. Nesen arēnā „Rīga” notikušajā pārbaudes spēlē starp Latvijas un Lietuvas valstsvienībām trīs Latvijas izlases spēlētāji, divi treneri, divi starptautiskās kategorijas tiesneši, kā arī valstsvienības menedžeris ir trenējušies un pirmās basketbola iemaņas guvuši tieši šajā skolā. Turklāt kopš 1992. gada Alfrēda Kraukļa VEF basketbola skola katru rudeni rīko Alfrēda Kraukļa piemiņas turnīru basketbolā zēnu komandām, kas ir kļuvis par vienu no labākajiem turnīriem Baltijas jūras valstīs.

Mēs, apakšā parakstījušies, kategoriski esam pret TTP basketbola skolas, Alfrēda Kraukļa VEF basketbola skolas, Bērnu un jaunatnes sporta skolas „Jugla” kā juridisko personu likvidāciju. Ceram, ka, pieņemot svarīgo un atbildīgo lēmumu par sporta skolu reorganizāciju Rīgā, tiks uzklausīti visu ieinteresēto pušu viedokļi, ņemts vērā mūsu viedoklis un pieņemts ekonomiski pamatots, uz vēsturiskajām tradīcijām un sportiskās konkurences pamata balstīts lēmums. Tas ļautu turpināt Latvijas un Rīgas pilsētas basketbola tradīcijām bagāto vēsturi. Ar patiesu cieņu un cerībā uz izpratni

divkārtējā olimpiskā čempione basketbolā, Triju Zvaigžņu ordeņa kavaliere Uļjana Semjonova,

divkārtējais olimpiskais vicečempions basketbolā Cēzars Ozers,

olimpiskais vicečempions basketbolā Juris Kalniņš,

Eiropas čempions basketbolā Oļģerts Jurgensons,

ilggadējais Latvijas basketbola izlašu treneris, Triju Zvaigžņu ordeņa kavalieris Armands Krauliņš,

TTT Dāmu kluba vārdā – prezidente Silvija Skulme,

Alfrēda Kraukļa VEF basketbola skolas absolvents, bijušais Latvijas valstsvienības spēlētājs, basketbola treneris Jānis Laksa,

Alfrēda Kraukļa VEF basketbola skolas absolvents, Starptautiskās kategorijas basketbola tiesnesis Oskars Lucis,

Alfrēda Kraukļa VEF basketbola skolas absolvents, Starptautiskās kategorijas basketbola tiesnesis Oļegs Latiševs,

Alfrēda Kraukļa VEF basketbola skolas absolvents, Latvijas Nacionālā teātra aktieris Mārcis Maņjakovs,

Latvijas basketbola veterāni (LBSK) -

Kārlis Strēlis,

Jānis Jaunzems,

Eduards Mežmalis,

Uldis Ļebedevs,

Imants Kuzma,

Juris Kalniņš (juniors),

Bruno Drāke,

Juris Merksons,

Egīls Pāns,

Modris Fridvalds,

Jānis Miglinieks,

Edgars Miglinieks,

Māris Āns,

Juris Kalinka,

Andris Svirido,

Andris Fišers,

Ivars Plitkins,

Jānis Pomerancis,

Francis Donalts,

Alfrēda Kraukļa VEF basketbola skolas 268 audzēkņu vecāku padomes vārdā – Juris Gludītis

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu