Futbola tronī - Itālija! (104)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: EPA/AFI

Par Pasaules kausa ieguvējiem jau ceturto reizi kļuvuši Itālijas futbolisti! Viņi dramatiskā finālmačā 11 metru soda sitienos ar 5:3 pārspēja Franciju.

Līdz šim tikai vienreiz Pasaules kausa liktenis tika izšķirts pēcspēles 11 metru sitienu sērijā. Tas notika pirms divpadsmit gadiem, kad tā pati Itālijas izlase finālā piekāpās Brazīlijai.

Jau vienā no pirmajiem Francijas uzbrukumiem itālis Marko Materaci, kas mača gaitā kļuva par vienu no redzamākajām figūrām laukumā, savā soda laukumā nogāza francūzi Florānu Maludu. 7. minūte un 11 metru soda sitiens!

7. minūte. Zinedins Zidāns aukstasinīgi realizē 11 metru soda sitienu.
7. minūte. Zinedins Zidāns aukstasinīgi realizē 11 metru soda sitienu. Foto: EPA/AFI

To izpildīt devās Francijas izlases kapteinis Zinedins Zidāns, kam šis bija pēdējais mačs futbolista karjerā. Pussarga raidītā bumba atsitās pret vārtu pārliktni un ielidoja Džanluidži Bufona sargātajos vārtos. 1:0!

Divpadsmit minūtes vēlāk itāļi panāk izlīdzinājumu. Pēc stūra sitiena izspēles iepriekšējo vārtu vaininieks Materaci uzlēca augstāk par visiem un pārspēja Fabjēnu Bartezu - 1:1!

Līdz puslaika beigām iniciatīvu pārņēma itāļi un Lukam Toni bija laba iespēja izvirzīt savējos vadībā, kad uzbrucējs trāpīja pa vārtu pārliktni. Pēc pirmajām 45 minūtēm uz Berlīnes Olimpiskā stadiona tablo rezultāts - 1:1.

110. minūte. Zinedins Zidāns pamet laukumu pēc sarkanās kartītes nopelnīšanas...
110. minūte. Zinedins Zidāns pamet laukumu pēc sarkanās kartītes nopelnīšanas... Foto: EPA/AFI

Spēles otro cēlienu aktīvāk iesāka Francijas valstsvienība, kurai radās vairāki vārtu gūšanas momenti, tomēr Zidāns, Franks Riberī un Tjerī Anrī tos neizmantoja. Nopelni te pienākas Bufonam, kurš vārtos darbojās ļoti pārliecinoši.

Pamatlaiks noslēdzās neizšķirti, un tas nozīmēja, ka būs jāspēlē papildlaiks. 104. minūtē ļoti bīstami no vārtu priekšas ar galvu sita Zidāns, taču Bufons kārtējo reizi demonstrēja lielisku reakciju un efektīgā lēcienā šo sitienu atvairīja.

Sešas minūtes vēlāk 34 gadus vecais Zidāns pielika punktu savai karjerai - francūzis tika noraidīts no laukuma, kad ar galvu krūtīs iesita Materaci, kurš acīmredzot izprovocēja viņu, pasakot ko nepatīkamu. Spēles galvenais tiesnesis argentīnietis Orasijo Elisondo konsultējās ar saviem palīgiem, taču lēmums bija nešaubīgs - sarkanā kartīte.

Džanluidži Bufons noskatās, kā Dāvida Trezegē raidījums trāpa pa vārtu pārlikni.
Džanluidži Bufons noskatās, kā Dāvida Trezegē raidījums trāpa pa vārtu pārlikni. Foto: EPA/AFI

Līdz ar šo epizodi Francija zaudēja labu "pendeļu" izpildītāju, un drīz vien pienāca pēcspēles 11 metru soda sitienu loterija. Sēriju sāka itālis Andrea Pirlo un bija precīzs, tad pienāca Silvēna Viltora kārta un arī francūzis sita nekļūdīgi.

Pie bumbas devās Materaci, kurš Bartezam neatstāja nekādas cerības, tāpat kā Ēriks Abidāls Bufonam. Itālijas pussargs Daniele De Rosi raidīja bumbu vārtos, taču francūzim Dāvidam Trezegē neizdevās pārspēt savu komandas biedru no Turīnas "Juventus", jo viņa raidījums atsitās pret vārtu pārliktni.

Nākamais pie baltā punkta devās Alesandro del Pjēro un guva vārtus ar spēcīgu sitienu. Francijas aizsargs Villijs Sanjols vienus vārtus atguva, taču itālis Fabio Groso guva pēdējos vārtus 2006. gada pasaules čempionātā un pēc 24 gadu pārtraukuma par Pasaules kausa ieguvēju atkal ir kļuvusi Itālija!

"Man liekas, ka tev piestāv," itālis Marko Materaci saka Pasaules kausam.
"Man liekas, ka tev piestāv," itālis Marko Materaci saka Pasaules kausam. Foto: EPA/AFI

Spēlētāji, kuriem pirms čempionāta neviens īpaši neticēja, metas sveikt savu vārtsargu Bufonu, un Berlīnes Olimpiskajā stadionā sāk skanēt itāļu dziesmas! Komandas biedri izveido apli, kura vidū krēslā apsēdina kuplo matu īpašnieku Mauro Kamoranēzi, kurš kļuvis par komandas talismanu.

Par finālspēles labāko futbolistu FIFA atzīst Pirlo, un itāļu svinības turpinās, kad komandai tiek pasniegtas medaļas un Pasaules kauss. Ar kapteini Fabio Kanavaro priekšgalā futbolisti mēro goda apli apkārt stadionam, pateicoties uzticīgajiem līdzjutējiem. Nav šaubu, ka svētki Itālijā turpināsies vēl ilgi!

Komandu sastāvi:

Itālijas izlase: Džanluidži Bufons; Marko Materaci, Džanluka Dzambrota, Fabio Kanavaro, Fabio Groso; Simone Perota (Vinčenco Iakvinta, 61.min.), Andrea Pirlo, Dženaro Gatūzo; Mauro Kamoranēzi (Alesandro del Pjēro, 86.min.); Frančesko Toti (Daniele de Rosi, 61.min.); Luka Toni.

Francijas izlase: Fabjēns Bartezs; Vilijs Sanjols, Lilians Turams, Viljams Gallass, Ēriks Abidāls; Patriks Vjeirā (Alū Djara, 56.min.), Klods Makelele; Franks Riberī (Davids Trezegē, 100.min.), Zinedins Zidāns, Florāns Maluda; Tjerī Anrī.

Komentāri (104)CopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu