Pēc septiņcīņnieces diskvalifikācijas Latvija iegūs divas medaļas EČ (10)

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Eiropas Vieglatlētikas asociācija (EAA) apstiprinājusi Ukrainas septiņcīņnieces diskvalifikāciju par dopinga pārkāpumiem, kas Latvijai dos uzreiz divas medaļas 2012.gada Eiropas čempionātā, pastāstīja Latvijas Vieglatlētikas savienības (LVS) prezidents Guntis Zālītis.

Šajās Helsinkos notikušajās sacensībās par čempioni ar 6544 punktiem kļuva francūziete Ida Antonete Nana Džimū, sudraba godalgu ar 6387 punktiem izcīnīja ukrainiete Ludmila Josipenko, trešo vietu ar 6335 punktiem ieņēma latviete Laura Ikauniece, bet viņai vēl desmit punktus zaudēja vēl viena Latvijas sportiste Aiga Grabuste.

Josipenko jau 2012.gada nogalē saņēma Pasaules Antidopinga aģentūras (WADA) dokumentus, kuros vēstīts, ka sportistei ir svārstīgs hemoglobīna līmenis asinīs, kas brīžiem pārsniedz normu. Tas radījis neatbilstības sportistes bioloģiskajā pasē.

Josipenko uzskata, ka pie visa vainojama Ukrainas Vieglatlētikas federācija, kas pret sportistes hemoglobīna nedienām sākumā izturējies saprotoši, taču vēlāk savu viedokli mainījusi un atlētei piespriedusi diskvalifikāciju, neņemot vērā ārstu spiedumu, kuri teikuši, ka septiņcīņnieces hemoglobīna līmeņa izmaiņas saistītas ar organisma īpatnībām.

Pagājušā gada vasarā viņai tika piespriesta četru gadu diskvalifikācija, bet tagad kļuvis oficiāli zināms, ka sportistei anulēti 2012.gada Eiropas čempionātā un Londonas olimpiskajās spēlēs gūtie panākumi.

«Esam saņēmuši oficiālu vēstuli par to, ka viņa ir diskvalificēta, bet mūsu meitenes pakāpušās augstāk,» apstiprināja Zālītis, stāstot, ka Ikauniecei nu pienākas Eiropas čempionāta sudraba medaļa, bet Grabustei - bronzas.

Londonas Olimpiādē Josipenko dramatiskā cīņā palika ceturtā, bet Ikauniece, atkārtojot Latvijas rekordu, izcīnīja devīto vietu. Tāpēc arī šajās sacensībās 2013.gada Latvijas labākā vieglatlēte tagad pakāpusies par vienu pozīciju.

Kā ziņots, pērn 2010.gada Eiropas čempionāta bronzas medaļa tika piešķirta Latvijas lodes grūdējam Mārim Urtānam, jo Baltkrievijas Vieglatlētikas federācija par dopinga lietošanu piešķīra mūža diskvalifikāciju Andrejam Mihņevičam, kuram pozitīvi analīžu rezultāti konstatēti pēc atkārtotām 2005.gada pasaules čempionāta vieglatlētikā dopinga analīžu pārbaudēm.

Kā atzina Zālītis, arī šis rezultāts ir apstiprināts oficiāli un Mihņevičam atņemta medaļa, bet uz Latviju to sola atsūtīt tuvākajās nedēļās.

«Pēc tam Mārim to svinīgi pasniegsim kādās vietējās vieglatlētikas sacensībās,» piebilda LVS prezidents.

Komentāri (10)CopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu