Latvijas izlase zaudē Vācijai un nokļūst smagā situācijā (419)

TVNET/LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Zaudējumu ļoti svarīgā spēlē pasaules čempionātā (PČ) hokejā sestdien Helsinkos (Somija) piedzīvoja Latvijas nacionālā komanda, kas ar 0:2 «Hartwall Arena» piekāpās Vācijas valstsvienībai. Šī neveiksme mūsējiem pasliktināja izredzes saglabāt vietu elitē, tomēr vēl jāaizvada divi mači - pirmdien ar Franciju un otrdien ar Somiju.

Jau septītajā sekundē Lauris Dārziņš izdarīja metienu uz vāciešu vārtsarga Roba Zepa vārtiem, cerot atkārtot iepriekšējā mača sasniegumu, kad latvieši vārtus guva superātri. Savukārt pirmā iespēja vāciešiem atklāt rezultātu bija ceturtajā minūtē, taču veiksmīgi vārtos darbojās Kristers Gudļevskis, kurš Latvijas izlases vārtus sargā jau otrajā mačā pēc kārtas.

Latvijas izlase maču iesāka ļoti agresīvi un bieži vien pēc iemetieniem sākās grūstīšanās. Tāpat latvieši cīnījās līdz galam katrā epizodē. Lai gan Latvijas izlase pirmajās spēles minūtēs izskatījās aktīvāki, mača turpinājumā Vācijas izlase lēnām pārņēma iniciatīvu, bet latvieši lielākoties devās pretuzbrukumos.

Pēc gandrīz diviem vienlaicīgiem vāciešu noraidījumiem, mača 11.minūtē Latvija ieguva tiesības spēlēt trijatā pret pieciem gandrīz divas minūtes. Taču jau pēc minūtes noraidījumu nopelnīja Mārtiņš Cipulis.

Nevienu no šiem vairākumiem komandas neizmantoja. 16.minūtē ļoti bīstamā epizodē Latvijas izlasi glāba Gudļevskis, kurš neitralizēja pretinieka izgājienu viens pret vienu.

Vācijas izlase turpināja uzbrukt vairāk, tomēr priekšpēdējā minūtē lieliska epizode radās Mikam Indrašim, kurš pretuzbrukumā izgāja viens pret vārtiem. Šī izgājiena laikā pret Indraši tika pārkāpti noteikumi un Latvija otro reizi cīņā ieguva iespēju spēlēt vairākumā. Tomēr pirmajā trešdaļā rezultāts tā arī netika atklāts.

Otro periodu mūsējie iesāka vairākumā, taču pusminūtes laikā latvieši neko bīstamu neizveidoja. Lai arī vairākums netika izmantots, latvieši cīņu pēc lielā pārtraukuma atsāka aktīvāk, liekot pasvīst pretinieku vārtsargam.

Tomēr vācieši centās mainīt cīņas gaitu un mēģināja doties pretuzubrukumos, lai novērstu spēli uz Latvijas izlases aizsardzības zonu. Taču latviešu vārtos veiksmīgi darbojās Gudļevskis. Sākoties mača 29.minūtei, Latvijas izlase nonāca iedzinējos ar 0:1, jo vāciešu labā vārtus guva Ūlmans, kurš apslidoja vārtus un pārspēja Gudļevski.

Pateicoties vārtu guvumam, vācieši kļuva krietni aktīvāki, radot vairākas bīstamas situācijas pie Latvijas izlases vārtiem. Latvijai radās iespēja samazināt Vācijas apgriezienus un radīt bīstamas situācijas pie pretinieku vārtiem, kad vācieši nopelnīja noraidījumu. Latvijas izlasei izdevās gandrīz visu vairākumu pavadīt Vācijas izlases aizsardzības zonā, taču vārtus gūt neizdevās.

Līdz ar to pēc otrās trešdaļas Latvija atradās iedzinējos ar rezultātu 0:1.

Latvijas izlase pēdējo trešdaļu uzsāka mazākumā, taču tas netraucēja izdarīt metienus pa pretinieku vārtiem un pārbaudīt Roba Zepa modrību. Savukārt 44.minūtē vācieši panāca divu vārtu pārsvaru, kad Gudļevski pārspēja Patriks Hāgers, kurš raidīja ripu vārtu augšējā stūrī.

Tomēr latvieši nebija mierā ar vārtu zaudējumu un metās atgūt kaut vienus vārtus. Pateicoties Latvijas izlases vēlmei atspēlēties, spēle kļuva krietni aktīvāka - straujā tempā spēlētāji metās no viena laukuma gala uz otru.

Laukumā ļoti redzams bija aizsargs Māris Jass, kurš aktīvi pieslēdzās uzbrukumiem. Taču, redzot, ka Latvija ļoti vēlas atspēlēties, Vācija lielāku uzmanību pievērsa aizsardzībai un cerēja izveidot pretuzbrukumus.

Tomēr Latvijas izlasei tikai retu reizi izdevās izveidot kādu bīstamu situāciju pie pretinieku vārtiem - traucēja pašu kļūdas un vāciešu labā aizsardzība. Perioda vidū vācieši vienkārši raidīja ripu ārā no savas zonas, lai latviešus sagaidītu jau vidējā zonā un aizsargātos. Tuvojoties spēles beigām, aktīvāki kļuva arī vācieši - vairākas reizes spēlē iesaistījās Gudļevskis.

Kad līdz spēles beigām bija atlikušas 11 sekundes, Mārtiņš Cipulis nopelnīja 5+20 minūšu noraidījumu, jo rupji pārkāpa noteikumus pret pretinieku spēlētāju un arī pēc spēles beigu signāla izvērtās kārtējie asumi, bet tas rezultātu vairs nemainījās un Latvija cieta neveiksmi ar 0:2.

Zīmīgi, ka Vācijas izlases vārtsargs Zeps aizvadīja otro «sauso» spēli pēc kārtas.

Latvija - Vācija 0:2 (0:0, 0:1, 0:1)

Vārtu guvēji: 1:0 Kristofs Ūlmans (Gogula, Volfs) (28:05), 2:0 Patriks Hāgers (Erhofs, N. Gocs) (43:05).

Metieni: 26 - 34

Soda minūtes: 10 - 31

Par labāko spēlētāju Latvijas izlasē tika atzīts Gudļevskis, bet Vācijā par tādu kļuva Franks Hērdlers.

Dienas pirmajā spēlē Helsinku apakšgrupā ASV ar rezultātu 4:2 pieveica Franciju, bet Somija 7:2 sagrāva Austriju.

Latvijas hokeja izlases sastāvs spēlei ar Vāciju

Vārtsargi: Kristers Gudļevskis, (Edgars Masaļskis)

Aizsargi: Artūrs Kulda, Kristaps Sotnieks, Māris Jass, Jānis Andersons, Ralfs Freibergs un Krišjānis Rēdlihs

Uzbrucēji: Mārtiņš Cipulis, Jānis Sprukts, Lauris Dārziņš, Gints Meija, Armands Bērziņš, Ronalds Ķēniņš, Roberts Jekimovs, Miks Indrašis, Koba Jass, Vitālijs Pavlovs, Aleksejs Širokovs, Andris Džeriņš un Juris Štāls

Pēc neatkarības atjaunošanas Latvija ar Vāciju pasaules čempionātos savā starpā tikušās sešas reizes. Pirmajos divos turnīros 1997. un 1998.gadā Latvija tika pie graujošiem panākumiem ar 8:0 un 5:0, bet jau trešajā tikšanās reizē 2002.gadā tika ciesta neveiksme ar 2:3.

2004.gadā abas valstsvienības savā starpā cīnījās neizšķirti 1:1, 2008.gadā Latvija atzina pretinieku pārākumu ar 3:5, bet pagājušajā gadā Latvija pārtrauca neveiksmju sēriju un pieveica Vāciju ar 3:2.

TVNET jau vēstīja, ka savainojumu dēļ nevarēja palīdzēt aizsargi Georgijs Pujacs un Agris Saviels, bet Girgensona vietā spēlē Meija.

Nākamo spēli Latvija aizvadīs pirmdien, kad spēkiem mērosies ar Francijas valstsvienību.

Katras apakšgrupas četras labākās komandas kvalificēsies ceturtdaļfinālam, bet vājākā valstsvienība atstās elites divīziju. Kā nākamā turnīra organizatori augstāko divīziju nevar atstāt Baltkrievija. Vietu sadalījums, cīņa par medaļām kļūs zināma Zviedrijā.

Komentāri (419)CopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu