Atkārtotas galvas traumas izraisa smadzeņu deģenerēšanos (11)

BNS
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Atkārtotas vieglas galvas traumas izraisa smadzeņu deģenerēšanos un apdraud atlētus, kuru sporta veidos ir biežs sadursmju risks, liecina zinātniskajā žurnālā «Brain» publicētais pētījums, rakstīja «The NewYork Times».

Bostonas universitātē četrus gadus veiktajā pētījumā analizēja 85 cilvēkiem pēc nāves ņemtus smadzeņu paraugus, un 80 procentos gadījumu konstatēja hroniskās traumatiskās encefalopātijas (HTE) pazīmes. Traumatiskā encefalopātija ir deģeneratīva un neārstējama slimība, kas izraisa atmiņas zudumu, depresiju un demenci.

Par riskam īpaši pakļautiem uzskata amerikāņu futbola spēlētājus, bokserus un hokejistus. Pētījuma grupā bija iekļauti 50 miruši amerikāņu futbola spēlētāji, septiņi profesionāli bokseri un četri bijušie Nacionālās hokeja līgas (NHL) spēlētāji.

Lielais veiktā darba apmērs ļāva apzināt HTE rašanos un izplatīšanos smadzenēs, kā arī palīdz izprast slimības attīstības gaitu, teica pētījuma galvenā autore Bostonas universitātes profesore Anna Makī. Pētījumā arī konstatēts, ka pagaidām nenoskaidrotu iemeslu dēļ ne visi atkārtotām vieglām smadzeņu traumām pakļautie saslimst ar HTE. Taču pētījuma līdzautors Kriss Novinskis uzsvēra, ka HTE varētu būt izplatīta daudz plašāk, nekā pieņemts uzskatīt.

Pētījuma autori izstrādāja slimības attīstības četru pakāpju sistēmu, lai palīdzētu ārstiem klasificēt pacientus. Pirmajā pakāpē slimniekiem ir galvassāpes, atmiņas un koncentrēšanās spēju zudums, nākamajā pakāpē seko depresija, eksplozīva uzvedība un īstermiņa atmiņas zudums, kam trešajā pakāpē pievienojas nespēja plānot un organizēt rīcību.

Slimības pēdējā stadijā izpaužas agresija, demence un grūtības saziņā atrast vārdus.

Tāpat pētījumā norādīts, ka HTE nepieļaušanā ļoti svarīga ir pareiza gūto smadzeņu satricinājumu ārstēšana, pievēršot vienlīdz lielu vērību arī šķietami nenozīmīgākiem satricinājumiem

Komentāri (11)CopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu