Lendiss apsūdz Lensu Ārmstrongu dopinga lietošanā (2)

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Amerikāņu riteņbraucējs Floids Lendiss atzinies sistemātiskā aizliegto vielu lietošanā, turklāt paziņojis, ka dopingu lietojis arī septiņkārtējais prestižā daudzdienu velobrauciena "Tour de France" uzvarētājs Lenss Ārmstrongs, vēsta izdevums "The Wall Street Journal".

Lendiss dopinga lietošanā atzinās vēstuļu sērijā, kuras viņš pa elektronisko pastu sūtīja vairākiem sporta funkcionāriem un sponsoriem. Nav zināms, cik tieši vēstuļu viņš nosūtīja, taču trīs no tām, kas rakstītas laikā no šī gada 30.aprīļa līdz 6.maijam, nonākušas "The Wall Street Journal" rīcībā.

Vēstuļu autentiskumu apstiprinājuši vairāki to adresāti.

Lendiss savās vēstulēs pauž nožēlu par to, ka cīnītāji pret dopinga lietošanu tomēr nespēja attīrīt sportu. Tāpat Lendiss atzina, ka arī citi amerikāņu riteņbraucēji lietojuši aizliegto vielu EPO jeb eritropoetīnu, kā arī vairākus steroīdus.

Kā atzina Lendiss, lietot dopingu viņam ieteica Beļģijas treneris Johans Brjunels, kurš strādāja ar Ārmstrongu.

Tāpat Lendiss pastāstīja, ka Ārmstrongs viņam mācīja pareizi lietot dopingu, paskaidrojot, kā to darīt, lai neuzķertos uz dopinga pārbaudēm.

Savas karjeras laikā Ārmstrongs vairākas reizes tika turēts aizdomās par dopinga lietošanu, tomēr tā arī ne reizi netika pieķerts aizliegto vielu lietošanā.

2005.gadā Francijas laikraksts "L'Equipe" vēstīja, ka Ārmstronga dopinga analīzēs, kas tika veiktas 1999.gadā, tika atrastas EPO pēdas. Starptautiskā Riteņbraukšanas savienība (UCI) veica šīs lietas izmeklēšanu, taču Ārmstrongs netika atzīts par vainīgu dopinga lietošanā.

Ārmstrongs karjeru beidza 2005.gadā, bet 2008.gadā viņš atgriezās sportā. Pagājušā gada "Tour de France" kopvērtējumā viņš ieņēma trešo vietu. Šogad 38 gadus vecais Ārmstrongs startē "RadioShack" komandā.

Kā ziņots, Lendisam pēc pozitīvām dopinga analīzēm tika atņemts 2006.gada "Tour de France" čempiona tituls, kā arī piespriesta divu gadu diskvalifikācija.

Pēc 2006.gada velobrauciena 17.posma ņemtajās amerikāņa analīzēs tika konstatēts aizliegtais preparāts testosterons. Šajā lietā Lendiss vainoja Francijas laboratoriju, kurā esot pieļauti būtiski procedūras pārkāpumi analīžu ņemšanā. Tituls viņam oficiāli tika atņemts vairāk nekā gadu pēc sacensību noslēguma - 2007.gada septembrī.

Tūres 100 gadu ilgajā vēsturē Lendiss bija pirmais uzvarētājs, kuram tituls atņemts par dopinga lietošanu.

Pagājušā gada janvārī pēc divu gadu diskvalifikācijas izciešanas Lendiss atgriezās sacensību apritē.

Komentāri (2)CopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu