Čempionu lekcija Viļņā (20)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Turpinot gatavošanos Eiropas basketbola meistarsacīkšu finālturnīram, Latvijas vīriešu izlase trešdien Viļņā zaudēja laukuma saimniekiem un Eiropas čempioniem Lietuvas basketbolistiem. 5. un 6. septembrī Rīgā "trīs zvaigznes" aizvadīs divas pārbaudes spēlēs ar Kazaņas UNICS.

No komandas ir atvadījies kaptenis Sauļus Štombergs, ierindā nav arī izcilā saspēles vadītāja Šarūna Jasikēviča, uzbrucēja Darjus Songaila un centra Eurēlija Žukauska - 2003. gada Eiropas zelta kaldinātāju, tomēr Lietuvas izlase turpina spēlēt augsta līmeņa basketbolu un šovakar par tās upuriem kļuva Latvijas izlase.

"Siemens" arēnā Viļņā vakar Baltijas derbijā latvieši kapitulēja dienvidu kaimiņiem ar 92:112, bet pozitīvais moments ir tas, ka šī bija tikai pārbaudes spēle, kas uzskatāmi atklāja mūsu komandas vājās vietas.

Pa ceturtdaļām - 25:23, 23:23, 14:28, 30:38 - vēl ir laiks, lai mācītos no savām kļūdām un meistarīgajiem kaimiņiem.

Pēc līdzvērtīga pirmā puslaika, kas noslēdzās ar Latvijas izlases minimālu pārsvaru 48:46, jau otrā puslaika sākumā mājinieki panāca neatgriezenisku lūzumu. Leiši metās cīņā ar pilniem apgriezieniem, iespēlējās arī komandas līderi, un tikai tad arī bija redzams, ko īsti nozīmē Eiropas čempioni - ar vai bez savām lielākajām zvaigznēm...

"Tik aktīvi pret mums vēl nebija spēlējusi neviena komanda, un jāatzīst, ka šoreiz mēs tam nebijām gatavi," telefonsarunā ar TVNET sporta korespondentu bija spiests atzīt Latvijas izlases galvenais treneris Kārlis Muižnieks.

"Uzskatu, ka pirmkārt tomēr zaudējām paši savu kļūdu dēļ. Lietuvas izlase ir tāda līmeņa pretinieks, kas šādas paviršības nepiedod - pēc pārtraukuma viņi mainīja taktiku gan uzbrukumā, gan aizsardzībā, sāka presingot pa visu laukumu, un mūsu spēlētāji tam nebija gatavi."

Foto: AFI

"Rezultātā lietuvieši tika pie daudz viegliem punktiem ātrajos pretuzbrukumos, iespēlējās arī viņu līderi [Macijausks, Šiškausks], komanda sāka spēlēt savu spēli, un savu tribīņu priekšā viņus šādā pacēluma brīdī bija faktiski neiespējami apturēt," Muižnieks atzina, ka Lietuvas izlases individuālā meistarība un potenciāls tomēr ir augstākā līmenī, bet Latvijas basketbolistiem pagaidām vēl pietrūkst pieredzes.

No Latvijas izlases 14 kandidātiem malā šoreiz palika Sandis Buškevics un Kaspars Cipruss, un, kas attiecas uz Buškevicu, tad viņš acīmredzot varētu kļūt par vienu no diviem "liekajiem", bet garajā galā neskaidrību pagaidām ir vairāk.

Rezultatīvākais Latvijas izlasē pret lietuviešiem ar 15 punktiem bija Kaspars Kambala, kam šī bija tikai otrā pārbaudes spēle pēc pievienošanās komandai.

Šoreiz viņš izskatījās jau labāk nekā dienu iepriekš pret īriem un 18 minūtēs iemeta sešus no deviņiem divpunktu metieniem un tradicionāli - 50% soda metienu 3/6, kā arī izcīnīja piecas atlēkušās bumbas.

Kaspars Kambala uzbrukumā pret Īrijas izlasi.
Kaspars Kambala uzbrukumā pret Īrijas izlasi. Foto: AFI

Latvijas izlases centra veiksmes brīži gan mijās ar ne sevišķi spožām epizodēm, tomēr Muižnieks atzina, ka Kambala centās no sirds un pierādīja, ka ir labs basketbolists.

Nav šaubu, ka Eiropas finālturnīrā ar "labu" varētu izrādīties par maz, tomēr spēle pret leišiem apliecināja, ka Kambala pakāpeniski iekļaujas komandā un arī viņa "groza izjūta" uzlabojas.

Pa 11 punktiem šoreiz guva četri Latvijas izlases spēlētāji - Roberts Štelmahers (2p 4/5, 3p 0/5), Sandis Valters, Armands Šķēle (2p 5/7) un Kristaps Janičenoks, turklāt pēdējais bija 100% precīzs (!) - 2p 3/3, 3p 1/1, sm 2/2.

Šķēle pieļāva piecas kļūdas, un tikai daļēji to kompensē piecas pārtvertas bumbas. Desmit punkti Aigara Vītola kontā.

Latvijas izlases starta pieciniekā laukumā devās Štelmahers, Šķēle, Vītols, Helmanis un Skirmants, un pirmajā ceturtdaļā, pateicoties lieliskai trīs minūšu ofensīvai, latviešiem izdevās gūt 13 punktus pēc kārtas un no nelabvēlīgā 7:11 mača ievadā izvirzīties vadībā ar 20:11.

Pateicoties presingam, leiši ceturtdaļas beigas nospēlēja sekmīgāk, tomēr pēc pirmajām desmit minūtēm 25:23 par labu Latvijai.

Otrā ceturtdaļa iesākās ar Kambalas āķi un Šķēles "slam dunk" ātrajā uzbrukumā, un jau 29:23, taču mājinieki arvien precīzāk sāka uzbrukt no tālās distances.

Sandis Valters
Sandis Valters Foto: AFI

Pieci trīspunktu metieni otrās ceturtdaļas vidū ļāva lietuviešiem izvirzīties vadībā, un tikai puslaika pašā izskaņā viesi vispirms ar Vītola tālmetienu atjaunoja līdzsvaru 46:46, bet pāris sekundes pirms pārtraukuma mūsējiem divu punktu pārsvaru atjaunoja Sandis Valters - 48:46.

Izšķirīgo triecienu mājinieki Latvijas izlasei deva jau otrā puslaika pašā ievadā, kad Ramūns Šiškausks guva astoņus punktus pēc kārtas un no 52:55 panāca 52:63.

Uz mirkli šo izrāvienu piebremzēja Sanda Valtera tālmetiens, taču trīs minūtes un 40 sekundes pirms ceturtdaļas beigām leiši panāca līdz šim lielāko pārsvaru 55:72 jeb +17.

Pirms pēdējām desmit minūtēm - nebūt ne bezcerīgais 62:74, un tad, kad Jānis Blūms samazināja rezultāta starpību līdz deviņiem punktiem, tad ļoti gribējās cerēt, ka mūsu komandas kļūdu norma ir izsmelta un cīņa vēl nav galā.

Tomēr tā bija ilūzija, jo pēdējās ceturtdaļas laikā mūsu dienvidu kaimiņi pēc sirds patikas demolēja Latvijas aizsardzību ar tālmetieniem, ātrajiem uzbrukumiem un bumbas triecieniem grozā no augšas.

Arvīds Macijausks vēl savas bijušās komandas
Arvīds Macijausks un Darjus Lavrinovičs divatā - gandrīz vai ņirgājoties - vienu pēc otras meta un sprauda bumbas Latvijas grozā. Ceturtdaļas vidū 73:92, bet lielāko pārsvaru +29 mājinieki sasniedza minūti pirms spēles beigām - 83:112...

Beigu beigās iznāca 92:112, un iespējams, ka šī aktīvi nospēlētā galotne ļaus mūsu basketbolistiem aizmirst nepatīkamos brīžus otrajā puslaikā un turpināt sekmīgi gatavoties finālturnīram.

Macijausks un Lavrinovičs šajā spēlē guva pa 23 punktiem katrs. Macijauska rēķinā arī piecas atlēkušās bumbas un sešas rezultatīvas piespēles, bet Lavrinoviča kontā arī sešas atlēkušās bumbas un četri bloki.

Armandam Šķēlem kļūdas pagaidām liedz būt lietderīgākam laukumā.
Lai arī atlēkušo bumbu vākšanā neliels pārsvars pat bija mūsējiem (32 pret 29), zem sava groza saimniekoja garie lietuvieši, kuri pa visiem deviņas (!) reizes nobloķēja Latvijas basketbolistu metienus no labām pozīcijām (Latvija - 0).

Tālmetienos leiši bija kā Latvija savās labākajās spēlēs - 14/30 pret Latvijai - 7/21, un mūsu komandai atkal kliboja soda metienu realizācija - tikai 56,7% - 17 precīzi no 30 (Lietuvai 26/35).

Divpunktu metieni: Latvija - 27/48, Lietuva - 22/34.

18 punktus Lietuvas izlases labā guva Šiškausks.

Latvijas izlasē vēl spēlēja un punktus guva - Blūms 9 p., Skirmants 5 p.+ 6 a.b., K. Valters 4 p., Grafs 4 p., Timermanis 1 p., Helmanis 0 p.

Latvijas izlases sastāvs:

Roberts Štelmahers, Kristaps Valters, Jānis Blūms, Armands Šķēle, Sandis Valters, Kristaps Janičenoks, Ivars Timermanis, Uvis Helmanis, Raitis Grafs, Mārtiņš Skirmants, Aigars Vītols, Kaspars Kambala.

Lietuvas izlases sastāvs:

Tomass Delininkaitis, Vids Ginēvičs, Giedrus Gusts, Arvīds Macijausks, Ramūns Šiškausks, Mindaugs Žukausks, Simons Serapins, Pauļus Jankūns, Daiņus Šalenga, Roberts Javtoks, Darjus Lavrinovičs, Mindaugs Lukauskis, galvenais treneris Antans Sireika.

Komentāri (20)CopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu