Īri, kas negribēja mirt... (4)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFI

Turpinot gatavošanos Eiropas meistarsacīkšu finālturnīram, Latvijas vīriešu basketbola izlase vakar pārbaudes spēlē uzvarēja Īriju. Pēc gandrīz divu gadu pārtraukuma Latvijas izlases formu atkal bija apvilcis centra spēlētājs Kaspars Kambala. Rīt Viļņā "trīs zvaigznes" eksaminēs Eiropas čempioni lietuvieši.

Spēles lielāko daļu droši turot iniciatīvu savās rokās un pārpildīto tribīņu silti atbalstīti, Latvijas basketbolisti Olimpiskajā sporta centrā Rīgā otrdien ar 80:62 pieveica Īrijas izlasi.

Pa ceturtdaļām - 23:14, 17:14, 21:13, 19:21.

Latvijas izlasei tā bija jau astoto tā uzvara pēc kārtas un devītais panākums desmit pārbaudes mačos pirms Eiropas meistarsacīkšu finālturnīra, kas 16. septembrī startēs Serbijā un Melnkalnē.

"Mums bija jānospēlē labāk. Spēlētāji šoreiz nebija maksimāli koncentrējušies," preses konferencē vājās vietas komandas mehānismā uz karstām pēdām iezīmēja izlases galvenais treneris Kārlis Muižnieks.

"Pēc ļoti veiksmīgā sākuma spēles turpinājums tik labs vairs neizdevās. Īri tomēr izrādījās fiziski spēcīgi, labi kontrolēja sava groza apakšu, turpretim mēs netikām galā ar viņu spiedienu uzbrukumā."

Latvijas izlasē rezultatīvākais ar 16 punktiem bija Kristaps Janičenoks, bet Kaspars Kambala 21 minūtē guva septiņus punktus, izcīnīja piecas atlēkušās bumbas un vienreiz bloķēja pretinieku metienu.

Kaspars Kambala tikai epizodiski deva ieguldījumu uzbrukumā, bet aizsardzībā darbojās centīgāk un efektīvāk.
Kaspars Kambala tikai epizodiski deva ieguldījumu uzbrukumā, bet aizsardzībā darbojās centīgāk un efektīvāk. Foto: AFI

"Uzbrukumā Kasparam šoreiz vēl bija diezgan grūti iekļauties komandas sadarbībās, bet, runājot par aizsardzību, varu tikai teikt, ka viņš centās, cik varēja..." komentējot Kambalas sniegumu, lakonisks bija Muižnieks.

Pats centra spēlētājs bija nedaudz runīgāks un optimistiski raudzījās uz iekļaušanos komandas taktiskajās shēmās: "Lielākā problēma ir saprašanās ar komandas biedriem, taču laika vēl ir pietiekami, lai atrastu valodu ar visiem spēlētājiem. Izlases spēlē ļoti būtiski nekas nav mainījies, bet maksimāli laba rezultāta sasniegšanai galvenais uzdevums šoreiz būs pozicionālā un ātrā uzbrukuma sabalansēšana."

Atbildot uz jautājumu - kas pozitīvā ziņā viņu pārsteidza, atgriežoties izlasē, Kambala smejoties norādīja uz preses konferencē līdzās sēdošo Uvi Helmani...

Helmanis mūsu komandas visu laiku pirmajā mačā ar Īrijas valstsvienību spēli sāka starta piecniekā kopā ar Kristapu Valteru, Armandu Šķēli, Aigaru Vītolu un Raiti Grafu un bija viens no lietderīgākajiem vīriem laukumā.

No 14 izlases kandidātiem malā šoreiz palika Mārtiņš Skirmants, un pēdējā brīdī Roberta Štelmahera vietu izlases ducī tomēr ieņēma Kristaps Valters.

Pēc sākuma drudža, kad viesi vienīgo reizi šajā vakarā izvirzījās vadībā (0:4), tieši Helmaņa tālmetiens ievadīja mājinieku veiksmes sēriju - trīs minūšu laikā 14 (!) punkti pēc kārtas un jau desmit punktu pārsvars 14:4.

Šajā brīdī ar rezultatīvām aktivitātēm jau bija atzīmējies viss piecnieks -trīnītis arī K.Valteram, caurgājiens un burvīgs "slam dunk" Šķēlem, bet pa pustālajam metienam bija realizējuši Vītols un Grafs.

Aigars Vītols (no kreisās) kā plāksteris pielīmējies Džimam Moranam.
Aigars Vītols (no kreisās) kā plāksteris pielīmējies Džimam Moranam. Foto: AFI

Šī spēlētāju kombinācija arī izrādījās viena no veiksmīgākajām šajā mačā - komandas kapteinis Vītols kārtējo reizi neuzkrītoši, bet ļoti sekmīgi paveica melno darbu aizsardzībā.

Īru rindās jau no pirmajām minūtēm par sevi lika manīt 2,11 metrus garais bijušais Madrides "Real", bet tagad jau Fīniksas "Suns" spēlētājs - Pets Burks, kurš guva vairākus grozus pēc kārtas, taču brīžiem pārlieku aizrāvās ar individuālu darbību.

Kambala pirmoreiz laukumā parādījās nepilnas četras minūtes pirms ceturtdaļas beigām un jau pēc brīža izraisīja skatītāju nedalītu sajūsmu ar efektīgu bloku. Pirmajā viņam atvēlētājā laika sprīdī (līdz otrās ceturtdaļas vidum) Kambalas gatavība tomēr šķita tāla no izlasei vēlamās - pāris reižu neveiksmīgi centies ar muguru pret sedzēju izkārtot sev labu metiena pozīciju, K.K. devās atpūsties.

No rezervistiem Latvijas izlases spēlē vislabāk iesaistījās Janičenoks un Sandis Valters, turpretim, saspēli uzņemoties Sandim Buškevicam, mājinieki it kā apstājās. Otrajā ceturtdaļā viesi to izmantoja un samazināja rezultāta starpību līdz 27:23.

Tad Muižnieks laukumā laida Jāni Blūmu un vezums uzreiz sakustējās. Pirmo puslaiku mūsējie noslēdza kā uz devītā viļņa - Janičenoka ātrais, Vītola un Helmaņa tālmetieni un 40:28.

Otrais puslaiks iesākās ar vēl lielāku "trīs zvaigžņu" ofensīvu - Ivars Timermanis vispirms realizēja trīspunktnieku, bet pēc tam ar precīzu piespēli pirmos punktus palīdzēja gūt arī Kambalam.

Armands Šķēle "aplido" Petu Burku (pirmais no labās).
Armands Šķēle "aplido" Petu Burku (pirmais no labās). Foto: AFI

Kristaps Valters trāpīja savu otro tālmetienu spēlē, bet tad saldo ēdienu skatītājiem pasniedza Šķēle - divi efektīgi un atšķirīgi bumbas triecieni grozā no augšas - noslēdzot ātro uzbrukumu un pa gala līniju apspēlējot sedzēju - 53:31 jeb +22!

Diemžēl "šovs" ar to bija galā un arī viss mūsu komandas pulveris šķita gandrīz izšauts.

Laukumā atgriežoties Buškevicam, komandas spēle atkal kļuva pasīvāka un lēnāka, lai gan latviešu pārsvars līdz pat mača beigām vairāk vai mazāk turējās 20 punktu robežās (lielākais +23, mazākais +11).

Muižnieks šādas izmaiņas komandas sniegumā pamatoja ar nepieciešamību labi darboties gan ātrā, gan pozicionālā spēlē.

Ar 12 punktiem (3p 3/4, sm 3/4) otrs rezultatīvākais Latvijas izlasē bija Helmanis, kurš pēc spēles atzina: sākumā šķitis, ka beigās varētu būt pat +50: "Nevarētu teikt, ka nospēlējām labi. Īri izrādījās cienīgs pretinieks, bet atlikušajos pārbaudes mačos mūsu galvenais uzdevums būs tieši Kaspara [Kambalas] iespēlēšana sastāvā."

Latvija pret Īriju: 2p 19/34, 3p 11/27, sm 9/17.

Atlēkušās bumbas Latvija - 31, Īrija - 42.

Desmit punkti, četras atlēkušās bumbas, trīs rezultatīvas piespēles un divas pārtvertas bumbas - Šķēles ieguldījums uzvarā, turklāt Armands realizēja piecus (!) no saviem sešiem divpunktu metieniem.

Foto: AFI
Vēl spēlēja un punktus guva:

K.Valters 9 p., Timermanis 5 p.+ 6 a.b., Vītols 5 p.+ 4 a.b., Blūms 5 p.+ 3 piesp., S.Valters 5 p.+ 3 piesp., Cipruss 3 p., Grafs 2 p.+ 4 a.b., Buškevics 1 p.

Rezultatīvākais Īrijas izlasē ar 16 punktiem bija Kals Baudlers, desmit punkti Džeja Laranagas rēķinā, bet Burks (att.) izcēlās ar desmit punktiem un desmit bumbām zem groziem.

Rīt pulksten 19:30 Latvijas izlase "Siemens" arēnā Viļņā tiksies ar kaimiņiem un Eiropas čempioniem lietuviešiem.

Tiešā translācija kanālā LTV7 jau no 19.22.

Komentāri (4)CopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu