Somijas izlase negaidīti uzvar Krieviju un iekļūst finālā (17)

CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: AFP/SCANPIX

Somijas izlase sestdien Slovākijā notiekošā pasaules čempionāta pusfinālā ar 1:0 (0:0, 0:0, 1:0) pārspēja Krievijas izlasi, tāpēc tā svētdien cīnīsies par zeltu.

Finālā somi spēkosies ar Čehiju vai Kanādu, kas savstarpēju cīņu pusfinālā aizvadīs vēlāk sestdien.

Uzvarētāju rindās ar vārtu guvumu izcēlās Marko Antila.

Pirmo periodu komandas aizvadīja ļoti piesardzīgi un pirmā bīstamā situācija pie Krievijas izlases vārtiem izveidojās vien piecas minūtes līdz trešdaļas noslēgumam, kad ripa apstājās uz vārtu līnijas, bet vārtsargs Andrejs Vasiļevskis to spēja piesegt ar kāju, nosargājot vārtus neskartus. Šajā epizodē nedaudz cieta somu aizsargs Peteri Lindboms, kurš saņēma sitienu pa seju, bet pirmās divdesmit minūtes noslēdzās ar bezvārtu neizšķirtu.

Pusfinālistes otrajā periodā turpināja spēlēt piesardzīgi, retu reizi bīstami apdraudot pretinieku vārtus. Vairāk ar ripu spēlēja Krievijas izlase, tomēr somi regulāri spēja savlaicīgi atgriezties aizsardzībā, nedodot daudz iespēju pretiniekiem. Pēc otrā perioda rezultāts bija nemainīgs 0:0.

Labu ofensīvu pirmajās piecās trešā perioda minūtēs izdarīja Krievija izlase, kas nopelnīja sev iespēju spēlēt vairākumā, tomēr to nespēja realizēt. Spēles rezultātu 51.minūtē atklāja soms Antila, atlēkušo ripu raidot starp Vasiļevska kājām, panākot 1:0 Somijas labā. Zvaigžņotā Krievijas izlase gan centās atspēlēties un pēdējās divas minūtes spēlēja bez vārtsarga ar sešiem laukuma spēlētājiem, tomēr somu aizsardzība bija neuzlaužama.

Svētdienas finālā Somija spēkosies ar Čehijas un Kanādas spēles uzvarētāju. Šī cīņa paredzēta plkst.20.15 pēc Latvijas laika, maču tiešraidē translējot Latvijas Televīzijas 7.kanālam.

Abas komandas pasaules čempionāta finālā tikās 2014.gadā, kad pārāki bija Krievijas hokejisti, bet pēdējo reizi meistarsacīkstēs abas vienības spēkojās 2017.gadā, kad cīņā par trešo vietu ar 5:3 pārāki bija Krievijas hokejisti. Savukārt pēc šī čempionāta abas komandas pārbaudes spēlēs ir tikušās vēl astoņas reizes, uzvaras dalot uz pusēm.

Kopš 1992.gada piecus čempiontitulus izcīnījusī Krievija astotniekā ir bijusi vienmēr no 2005.gada, bet pērn tā apstājās ceturtdaļfinālā. Divkārtējā pasaules čempione Somija labāko astotniekā tikusi vienmēr kopš laikiem, kad augstākajā divīzijā spēlē 16 izlases. Somi iepriekšējo reizi finālā tika pirms trim gadiem, tomēr zaudēja kanādiešiem, tikmēr Krievijas izlase finālā iepriekš spēlēja 2015.gadā, kad tāpat kā somi piekāpās Kanādas valstsvienībai.

Pusfināla spēļu uzvarētājas cīņā par zelta godalgām dosies svētdien plkst.21.15 pēc Latvijas laika, bet bronzas spēle ir paredzēta pāris stundas agrāk plkst.16.45. Abas spēles tiks aizvadītas Bratislavā.

Zīmīgi, ka visas trīs iepriekšējā čempionāta medaļnieces - Zviedrija, Šveice un ASV - šoreiz apstājās ceturtdaļfinālā.

Turnīrā startējošās 16 komandas sadalītas divās grupās, pa astoņām vienībām katrā, kas katrai izlasei apakšgrupas sacensībās garantē septiņas spēles. Pēc viena apļa grupu spēlēm, kas ilga līdz otrdienai, katras apakšgrupas četras labākās komandas pusfinālā turpina cīņu par medaļām, bet turnīra divas vājākās komandas bija spiestas pamest augstāko divīziju.

To vietā nākamajā gadā nāks Kazahstāna, kura augstākajā divīzijā nav spēlējusi trīs gadus, un Baltkrievija. Abas komandas ieņēma pirmās divas vietas pasaules čempionāta pirmās divīzijas A grupā.

Pērn pasaules čempionāta finālā Zviedrijas izlase pēcspēles metienos ar 3:2 uzvarēja Šveices izlasi, gūstot otro titulu pēc kārtas, savukārt bronzu ieguva ASV izlase, kas čempiontitulu nav izcīnījusi jau kopš 1960.gada.

Uz augšu