Kārlis Bardelis: Pēc haizivs bliezieniem savā tramīguma skalā ieguvu jaunu iedaļu

Foto: No personīgā arhīva
Gatis Kreceris
, Sporta žurnālists
CopyDraugiem X Whatsapp

Pasaules apceļotājs Kārlis Bardelis ir pirmais cilvēks, kurš ar airu laivu no Papua Jaungvinejas lūko nokļūt līdz Āzijas kontinentam. Šobrīd viņš ir uz vienas no daudzajām Indonēzijas salām, gaidot labvēlīgākus laikapstākļus, lai turpinātu doties pretī savam mērķim. Var gaidīt līdz 12. decembrim, kad viņam šī valsts būs jāpamet jebkurā gadījumā. 

Kāris Bardelis ceļā apkārt zemeslodei

Kārļa Bardeļa ceļošanas pieredzes bagāžā ir daudz dažāda veida ceļojumu. Viņš slēpojis pa polāro loku, ar skrituļslidām šķērsojis Eiropu no Nordkapa Norvēģijā līdz Gibraltāram, ar velosipēdu stindzinošā salā devies no Rīgas uz 2014. gada Soču olimpiskajām spēlēm un ar šo pašu airu laivu kopā ar domubiedru Gintu Barkovski - no Ludericas (Namībija) pāri Atlantijas okeānam uz Rio Olimpiādi

Turpinot virzību apkārt pasaulei tikai paša spēkiem, viņš pērnā gada pavasarī kopā ar savu draudzeni Lindu Zuzi 101 dienas laikā ar tandēma divriteni šķērsoja Dienvidameriku no Atlantijas okeāna (Rio das Ostras, Brazīlijā) līdz Klusajam okeānam (Lima, Peru). Kopā tie bija 5430 kilometri horizontāli un 40 vertikāli. 

Pagājušā gada 14. jūlijā Peru galvaspilsētā Kārlis kāpa savā laivā "Linda" un sāka airēt pretī Austrālijai. Bija nepieciešamas 140 dienas, 11 stundas un 55 minūtes, lai sekmīgi sasniegtu Hiva Oa. Kopumā tika veiktas 4533 jūras jūdzes jeb 8395 km.

Pēc diviem uz sauszemes Franču Polinēzijā [Hiva Oa] pavadītiem mēnešiem viņš 6. februārī devās tālāk uz 26 km² lielo Tuvalu valsti, kas atrodas arhipelāgā, kuru veido pieci atoli un četras salas. Šajā posmā okeānā atradās 82 dienas, veicot aptuveni 4600 kilometrus. Uz zemes Kārlis uzkavējās trīs nedēļas un vēl maijā savu nākamo pieturu bija paredzējis Papua Jaungvinejas galvaspilsētā Portmorsbijā, taču brīvprātīgi piespiedu kārtā piestāja Madangā, kas atrodas salas otrā pusē. 

Augusta beigās Kārlis atsāka savu ceļojumu, un sākotnēji plānoja, ka nākamā apstāšanās Klusā okeāna airēšanas stāstā būtu noslēdzošā. Tālāk vairs nebūtu kur, bet tā nenotika, jo viņa nodomus ietekmēji nelabvēlīgi laikapstākļi. Nācās piestāt uz Indonēzijas Sangihes salas Kulur ciematā, kas no Limas taisnā līnijā ir 17 500 kilometru tālu. 

Dzimtenē viņš vēlējās atgriezties uz Ziemassvētku laiku, bet šī iecere neīstenosies.

Indonēzijā ceļotājs ir jau trešo nedēļu, gaidot, kad norimsies vējš. Likumdošana viņam tur gada laikā ļauj uzkavēties 30 dienas. Kārļa gadījumā līdz 12. decembrim, kad viņam būs jāatgriežas ūdeni un jāturpina airēt. Aptuveni 260 kilometru attālumā uz ziemeļiem atrodas Filipīnas. 

Ar vietējo iedzīvotāju palīdzību viņš izcēlis laivu sauszemē un veiks tai apkopi. No laivas apakšas jānotīra gliemji, jāaizšpaktelē robi un jānokrāso. 

"Man bija satraukums - vien ar cilvēka resursiem celt ārā laivu no ūdens. Izkrāmējām to pilnīgi tukšu, lai ir pēc iespējas vieglāka. Sameklējām kokmateriālus, lai varētu uztaisīt tādas kā nestuves. Izmantojām arī kravas nostiprināšanas štropes. Izcēlām! Pa brīnumu pat neko nesalauzām," sarunā ar TVNET pastāstīja Kārlis Bardelis. "Protams, sanāca viss ciems. Visi cilvēki sapūta vaigos un iznesa laivu krastā. Pludmalē salikām auto riepas, uz kurām nolikām laivu. Cilvēki atkāpās, tad atkal pārlika uz priekšu un tā soli pa solim. Tagad laiva stāv un žūst."

Viņš stāstīja, ka jūtas kā lielā ģimenē, jo vietējie ir ļoti atsaucīgi un izpalīdzīgi. 

Kārlis Bardelis ir pirmais cilvēks, kurš ar airu laivu no Papua Jaungvinejas cenšas nokļūt līdz Āzijas kontinentam. Aizvien nav iespējams atbildēt, kur viņš šo ceļojumu noslēgs. Vai tā būs Vjetnama, Ķīna vai Malaizija.

"Viss posms kopš Papua Jaungvinejas ir ar atklājuma pieskaņu. Kaut kādā veidā jāimprovizē ar tiem apstākļiem, kas ir, bet tas viss piederas pie šī piedzīvojuma," teica Kārlis. "Man vēl ir neziņa par turpmāko ceļu. Nevaru īsti noprognozēt kā būs. Daudz neprognozējamāk nekā okeāna vidusdaļā, kur nebija pa vidu salas. Viens valdošais vējš, no rīta piecelies un aiziet."

Pie Papua Jaungvinejas Kārlis 24 stundu laikā pamanījās noairēt 130 kilometrus, kas ir viņa līdzšinējais rekords. Palīdzēja gan pavējš, gan straume nesa uz priekšu. Kādas trīs nedēļas viss gāja kā pa diedziņu, bet pēc tam sāka mīcīties gandrīz uz vietas. Reizēm diennaktī uz priekšu netika pat 20 kilometrus. 

"Kustējos uz priekšu gliemeža ātrumā," sacīja Kārlis. 

"Kādas divas vai trīs epizodes bija, kad haizivis blieza pa laivu, ka pilnīgi sāku palikt tramīgs (smejas). Savā tramīguma skalā ieguvu jaunu iedaļu. Visvairāk zivis aktivizējas pēc saullēkta un pirms saulrieta. Trakoja pamatīgi. Ik pa laikam belzieni bija, ka likās, ka sešu milimetru finieris neizturēs. Beigās jau viss ir kārtībā," norādīja Bardelis. 

Līdz 12. decembrim Kārlis var uzturēties Indonēzijā, bet tā viņam šajā valstī drīkst būt pēdējā diena. Pretējā gadījumā var deportēt. Imigrācijas dienests gribēs redzēt, kā viņš atstāj Indonēziju un ieairē starptautiskajos ūdeņos. 

Foto: Ekrānšāviņš no Google Maps

Veselība ir laba, ja neskaita, ka diviem kāju pirkstiem nogājuši nagi. 

Kārlis pusgadu nebija gulējis uz sauszemes. Pēdējo reizi tas notika, kad viņš atradās Tuvalu. 

"Naktī bija baigi jocīgā sajūta, jo likās, ka tomēr laiva šūpojas. Pamodos un nodomāju: nevar būt, ka uznācis tāds paisums, ka tā ir ieskalota ūdenī. Mēs iznesām laivu riktīgi ārpus paisuma līnijas. 100 punkti. Bet tāpat izkāpu no kabīnes un jutu, ka šūpo (smejas). Staigājot pa zemi, man nešūpo. Pa nakti gan," teica Kārlis. 

Šim ceļojumam ir arī īpašs mērķis - palīdzēt atbalsta programmai "Plecs", kas strādā, radot nepieciešamās pārmaiņas sistēmā, likumos un sabiedrībā, lai ikvienam bērnam Latvijā būtu iespēja izaugt ģimenē. Ziedotājiem ir iespēja airēt kopā ar Kārli, katru ziedojumu pārvēršot kilometros (5 eiro = 1 km okeānā). Līdz šim akcijai atsaukušies 229 "virtuālie airētāji/ziedotāji", kopumā saziedojot 4475 EUR. Ziedot iespējams šeit.

Sazināsimies ar Kārli arī turpmāk.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu