Smagu triecienu saņēmis Eiropas futbola klubs, kas slēpa saikni ar Krievijas naudu

TVNET Sports
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: EPA/Scanpix

131 gadu vecais Nīderlandes futbola klubs Arnemas "Vitesse" piedzīvojis smagu triecienu. Tas pirmo reizi 35 gadu laikā atstās valsts augstāko līgu.

"Vitesse" klubs ir ar bagātu vēsturi. Šajā vienībā pieraksti ir tādiem pazīstamiem spēlētājiem kā Martinam Edegoram, Meisonam Mauntam, Filipam Koku, Nemanjam Matičam un Robinam Gosenam. Taču nu "Vitesse" izpelnījies smagu sodu.

Klubs nav izpildījis licencēšanas prasības, pārkāpjot sankcijas. Tas Nīderlandes Karaliskajai futbola asociācijai (KNVB) sniedzis maldinošu un noklusējis svarīgu informāciju. Nīderlandes Ekonomikas lietu un klimata pārmaiņu ministrija joprojām izmeklē šo lietu.

"Vitesse" turnīra tabulā atņemti 18 punkti, un tagad "Eredivisie" līgas pastarītes rīcībā ir -1 punkts jeb negatīva bilance.

Jau tagad zināms, ka Arnemas komanda pirmo reizi kopš 1989. gada pametīs Nīderlandes spēcīgāko čempionātu.

Bargais sods piespriests, jo "Vitesse" nebija godīgs saistībā ar Krievijas oligarhu Romānu Abramoviču, kuram savulaik piederēja Anglijas premjerlīgas klubs Londonas "Chelsea". "Vitesse" iepriekš noraidīja savas saistības ar agresorvalsts uzņēmēja finansējumu, bet pārbaudes atklājušas pretējo. Abramovičs faktiski kontrolējis "Vitesse". 

"Lai arī šī ir tumša diena visiem, kas rūpējas par "Vitesse", tā ir skarbā realitāte," izdevumā "The Guradian" citēts kluba izpilddirektors Edvīns Reindžess.

Abramovičs finansiālās grūtībās nonākušajā "Vitesse" slepus esot iemaksājis 117 miljonus eiro. Lai arī "Chelsea" un "Vitesse" nolieguši savas saiknes, no Londonas komandas visai bieži uz Arnemu futbolisti devās īrē. "Vitesse" neoficiāli tika dēvēts par "Chelsea" fārmklubu.

Krievijas oligarhs Abramovičs vienlaikus bija cieši saistīts gan ar "Chelsea", gan "Vitesse", un to pēc sankciju ieviešanas aizliedz UEFA noteikumi. Pēc Krievijas pilna mēroga iebrukuma Ukrainā pret Abramoviču sankcijas noteica Lielbritānija un arī Eiropas Savienība (ES).

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu