Kas jauns hokejā? Runā Matulis: Maksā! Un kā vēl...

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: HK "Kurbads"

Ideja šim rakstam radās kaut kad septembrī. Kad «Inbox» hallē Piņķos pirmo savstarpējo spēli aizvadīja «Mogo» un «Kurbads». 4:5 (bullīšos). Neba nu tagad vairāk nekā pēc diviem mēnešiem jums atstāstīšu spēles epizodes (pietiekami kvalitatīvas!). Stāsts mazliet cits. Hokeju, arī Latvijas čempionātu, skatos gandrīz 50 gadus un varu pat bez brillēm pateikt, kad komandām par man rādīto hokeju maksā arī naudu un kad nemaksā. Oļega Sorokina («Mogo») zaudējums Rodrigo Laviņam («Kurbads») bija no pirmās kategorijas...

Cik tad maksā Latvijas hokeja virslīgā? No 0 līdz vismaz 3000 eiro, labāko divu komandu pirmo divu maiņu spēlētājiem +/- 1500 eiro. Uz rokas. Un, ja kāds jums stāsta, ka «Kurbadā», «Mogo», «Liepājā» vai «Zemgalē» neviens nevienam neko nemaksā, tad pasmaidiet un paejiet malā. Turklāt ir pat ļoti labi redzams, kur maksā vairāk un kur mazāk.

Ja sezonas laikā vai pirms tās kāds labs hokejists maina komandu, pārejot no apmēram tādas pašas klases komandas uz tādu pašu, tad, runājot Mihaila Tāla trenera Aleksandra Koblenca vārdiem, «tur apakšā ir nauda»! Vasarā «Kurbadu» papildināja E. Lipsbergs («Mogo»), Zabis («Liepāja»), Zolmanis, Ziemiņš un Gelažis («Zemgale»), Latvijā no Anglijas atgriezās Raitums, no Slovākijas - Gipters, vēl pēc laiciņa - arī Brancis. Vakar «Volvo» hallē Koba Jass meklēja rokā savu vienas spēles treneri šā gada Latvijas čempionātā - Ēriku Miļunu («Prizma»), lai viņam pavēstītu, ka pāriet uz «Kurbadu».

No itin drošiem avotiem dzirdēts, ka Ogres/Maskavas rajona klubs metot aci arī uz aizsargiem Galkinu (Milūza, Francija) un Ralfu Grīnbergu (Zviedrijas 1., pēc spēka - 3. līga). Droši vien, ka minētais trijnieks netiks tik dāsni atalgots kā kāds bijušais liepājnieks, taču +/- 1500 eiriku būšot... Tikpat, cik kāds Šmerlī noenkurojies klubs piedāvāja kādam nu jau bijušajam zemgalietim, plus vēl daži simti klāt kā sporta skolas trenerim.

Sporta skolas sakarā tauta runā, ka kāds «Kurbada» sporta skolas organizētājs saņemot pat 4000, tiesa, citi avoti šādu summu noliedza.

Tikai nevajag domāt, ka Jelgavā vai Liepājā kāds Latvijas virslīgas ripas dzenā par brīvu! Ja būtu tā, tad «Zemgale» tik fiksi nesavāktu nule «Kurbadam» nederīgos Gelaži un Ogorodņikovu, liepājniekus Petku un Ņekļudovu, pērn Valmieras HK vārtus sargājošo Cimermani (pirms tam pat 3. vārtsargs «Dinamo»), Feoktistovu («Mogo»). Ja Liepājā būtu tipisks amatieru klubs, tad kāda gan jēga būtu uzbrucējam Konrātam pēc četrām spēlēm Rīgas «Prizmā» pārvākties uz visu vēju pilsētu? Viss ir elementāri: Liepājā pirmajām trijām maiņām maksā, bet ne tik labi kā «Kurbadā» vai «Mogo», bet «Prizmā» principā maksā tikai prēmijas par uzvarām - pār pirmo kvartetu, protams, vairāk, bet maksā arī par uzvarām pret HS «Rīga» vai «Pārdaugavu». Plus Liepājā ir gandrīz vai ideāli apstākļi, lai divas reizes dienā trenētos, plus slidot drīkstot arī pie kluba jebkuras U vecuma grupas. Kur dzīvot iebraucējiem dod, reizi dienā visus pabarojot ar pusdienām. (Tā notiek gandrīz visās komandās!)

Loģiski, ka naudas ziņā Liepāja un Jelgava nevar konkurēt ar «Mogo» un «Kurbadu», taču «Zemgalē» bez algas (labi - stipendijas, tāpat kā Latvijas Olimpiskajā vienībā!) ir arī prēmijas.

Varbūt tādēļ arī zemgalieši pēc Haralda Vasiļjeva treniņiem šoruden tik daudz uzvar... Pamatalgas (fui - pamatstipendijas!) šajos abos pašvaldību atbalstītajos klubos esot no 500 līdz 1000.

Vai tas ir daudz vai maz? Nezinu. Kā vakar rakstīja «Dienas Bizness», vidējā bruto alga Latvijā esot 847 eiro, bet neto, proti, uz rokas - 622 eiro. Principā es esmu priecīgs, ka Latvijas virslīgā maksā un ka maksā vidēji labi. Tikai nevajag man karināt uz ausīm makaronus, ka «mēs jau paši nevienu pie sevis neaicinām», «mums vienkārši ir ļoti labs kolektīvs un spēlētāji no citiem klubiem paši pie mums prasās.» Mums ar Bultu (mana laikas šķirnes kucīte, ja kāds nezina) ir ideāls kolektīvs. Tikai nezin kāpēc neviens pie mums neprasās...

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu