No leģendām līdz prezidentam

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Noslēdzies Pekinas Olimpiskās lāpas stafetes eseju konkurss, kurā pieteikti 108 lāpnešu kandidāti, viņu vidū arī Valsts prezidents Valdis Zatlers, pazīstamie sportisti Viktors Ščerbatihs, Jeļena Prokopčuka, Raimonds Bergmanis, Sandis Valters, Vsevolods Zeļonijs un sporta veterāni Uļjana Semjonova, Inese Jaunzeme un Jānis Lūsis, kā arī pirmais latvietis, kurš piedalījās Olimpiskās lāpas stafetē – Pēteris Kairo. Viņš nesa olimpisko uguni pirms Maskavas Olimpiskajām spēlēm 1980. gadā.

Konkursā iesniegtas arī esejas par interesantiem un aizkustinošiem "vienkāršo cilvēku" dzīvesstāstiem. Kā Pekinas Olimpiskās lāpas stafetes kandidāti pieteikti gan aktīvi un sportiski jaunieši, gan jaunie sportisti, gan pieredzes bagāti treneri, gan arī vecvecāki, kuri sportam veltījuši savu karjeru un mīlestību uz sportu ieaudzinājuši savos bērnos un mazbērnos.

Starptautiskā tehnoloģiju kompānija "Samsung" kā Olimpisko spēļu atbalstītāja visā pasaulē un Latvijas Olimpiskā komiteja sniedz iespēju diviem Latvijas pārstāvjiem piedalīties Olimpiskās lāpas stafetē, kas ievadīs XXIX Olimpiskās spēles Pekinā 2008. gadā. Lāpnešu atlase Latvijā tiek rīkota vairākās kārtās, no kurām pirmā bija eseju konkurss.

Viens no Latvijas lāpnešiem tiks izvēlēts no iedzīvotāju vidus, izvērtējot konkursā iesūtītās esejas, bet otrs lāpnesis tiks izraudzīts no "Samsung" sadarbības partneriem.

Pekinas Olimpiskās lāpas stafetes eseju konkurss norisinājās no šā gada 1. līdz 30. septembrim interneta mājas lapā "www.samsung.lv". Konkursa laikā ikviens iedzīvotājs varēja pieteikt kā lāpneša kandidātu sev pazīstamu cilvēku – draugu, ģimenes locekli vai kolēģi, kurš būtu vispiemērotākais cilvēks, kas varētu pārstāvēt Latviju Olimpiskās uguns stafetē. Piesakot lāpneša kandidātu, bija jānosūta arī eseja par kandidāta iedvesmojošo dzīvesstāstu.

Pēc eseju konkursa tiks izvēlēti 20 potenciālie lāpneša kandidāti, par kuriem saņemtas visinteresantākās un aizraujošākās esejas. Esejas izvērtēs žūrijas komisija – Latvijas Olimpiskās komitejas un "Samsung" pārstāvji - un izraudzīsies desmit vispiemērotākos kandidātus, kuri tiks aicināti uz individuālām intervijām. Šie cilvēki piedalīsies Latvijas lāpnešu atlases finālā šā gada 16. oktobrī. Fināla uzvarētājam būs tas gods nest olimpisko uguni 2008. gadā pirms Pekinas Vasaras olimpiskajām spēlēm. Savukārt cilvēks, kurš būs ieteicis Latvijas Olimpisko lāpnesi, saņems vērtīgu balvu – "Samsung" LCD televizoru LE32R81B.

Eseju konkursā bija piedalījušies gan tīņi un jaunieši, gan pieaugušie, gan arī vecmāmiņas un vectētiņi. Viņi atbildīgajam uzdevumam nest Olimpisko uguni ieteikuši gan savus brāļus un māsas, gan bērnus un mazbērnus, gan klasesbiedrus, kolēģus un skolotājus.

Konkursā pieteiktie lāpnešu kandidāti:

Mamma un sporta skolotāja Jana Zvejniece no Mārupes konkursam pieteikusi vecāko no saviem četriem dēliem – piecpadsmitgadīgo Kristapu Zvejnieku, jauno kalnu slēpotāju, kurš guvis atzīstamus panākumus Latvijas un Eiropas mērogā jauniešu konkurencē ne tikai kalnu slēpošanā, bet arī skrituļslalomā un golfā. Kristaps dzimis 1992. gada Albervilas Ziemas olimpisko spēļu laikā, kad Latvija atjaunotās neatkarīgās valsts vēsturē pirmo reizi piedalījās olimpiādē ar sarkanbaltsarkano karogu. Kristaps sāka slēpot trīs gadu vecumā, piecu gadu vecumā piedalījās pirmajās sacensībās. Ģimenē slēpo arī pārējie trīs brāļi. Kristapam bieži nākas gatavot slēpes arī saviem jaunākajiem brāļiem un būt viņu paraugam ne tikai sportā, bet arī ikdienā. Brāļu kopīgais lolojums – šogad iemācīt slēpot arī ģimenes pastarīti – divgadīgo Jurģīti.

75 gadus veco Eduardu Teivānu konkursam pieteicis viņa mazdēls Ansis, kuru opaps Eduards un oma uzaudzinājuši, lolojuši un lutinājuši, kā vien varējuši. Tieši opaps – Fizkultūras institūta absolvents, daiļlēkšanas treneris, pasniedzējs Rīgas Nedzirdīgo internātskolā un Latvijas Sporta pedagoģijas akadēmijā – Ansim jau no mazotnes iemācījis mīlēt sportu. Nu jau Ansis pats ir Sporta pedagoģijas akadēmijas students un trenējas basketbolā, un joprojām kopīgi ar opapu apmeklē sporta sacensības.

Konkursam pieteikti arī sporta treneri, kuru pašaizliedzīgo darbu un nopelnus talantīgu Latvijas sportistu izskološanā pamanījuši gan kolēģi, gan audzēkņi. Valmierieti, vislieliskāko un nopelniem bagātāko Latvijas BMX treneri Raimondu Ciesnieku konkursam pieteikusi māsa Vita. Raimonda Ciesnieka audzēkņu vidū ir visi labākie Latvijas BMX sportisti – Ivo Lakučs, Artūrs Matisons, Māris Štrombergs, Artis Žentiņš un daudzi citi. Kā lāpneša kandidāte pieteikta arī vieglatlētikas trenere no Siguldas Aina Ziediņa, kura ilgajā treneres karjeras laikā strādājusi gan ar bērniem un jauniešiem, gan Latvijas olimpiešiem – bobslejistu Mihailu Arhipovu un kamaniņu braucējiem brāļiem Šiciem.

Konkursam pieteikti arī bobslejists Reinis Rozītis un šorttrekiste Evita Krievāne.

Abi Latvijas lāpneši piedalīsies kādā no stafetes posmiem Ķīnā 2008. gada vasarā. Pekinas 2008. gada Olimpiskās lāpas stafete būs garākā jebkad rīkotā lāpas stafete. Tajā piedalīsies visu laiku lielākais lāpnešu skaits, un stafetes maršruts vedīs cauri visu laiku plašākajai teritorijai. Stafete, kurā piedalīsies 21 780 lāpneši, ilgs 130 dienas, tās 137 000 kilometrus garais maršruts vedīs cauri 23 valstīm piecos kontinentos.

Latvijas pārstāvji Olimpiskās lāpas stafetē piedalās jau trešo reizi. 2006. gada Olimpiskās lāpas stafetē pirms Olimpiskajām spēlēm Turīnā olimpisko uguni nesa trīs Latvijas lāpneši – bijušais Latvijas Olimpiskās komitejas prezidents Vilnis Baltiņš, students Māris Čīma un jaunais slēpotājs Krists Eiduks. Stafetē pirms Olimpiskajām spēlēm Barselonā 1992. gadā piedalījās Mārtiņš Zemītis. Stafetē pirms Olimpiskajām spēlēm Maskavā 1980. gadā, pārstāvot PSRS, piedalījās latvietis Pēteris Kairo.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu