Likteņa spēles ar stafetes kociņu (9)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: f64 Photo agency

Patiesībā tas, ka dobelnieks Viktors Ščerbatihs, kuru vakar tik sirsnīgi sagaidīja mājinieki, it kā netika pie visaugstāk vērtētās godalgas Pekinas olimpiskajās spēles, nav neveiksme. Tik un tā viņam ir olimpiādes medaļa. Bet ko lai saka mūrētie favorīti sprinta stafetēs amerikāņu dāmu un kungu komandas, kuras pēc zaudētiem stafetes kociņiem pilnīgi palika bešā.

Astoņas medaļas, visticamāk, zelta, atradīs citus īpašniekus. Lielajās amerikāņu avīzēs gandrīz sēru virsraksti. Liktenis spēlējās ar stafetes kociņiem.

Stafetes kociņš jānomana skrējiena gaitā noteiktā zonā. Tas prasa saskaņotu darbību lielā ātrumā. Abos gadījumos ASV komandu pēdējā posma skrējēji nespēja satvert kociņu no 3. posma skrējēja un tas nokrita zemē. Tāda pati nelaime piemeklēja vairākas citas komandas, kuras pretendēja uz vietu finālā. Tas nav nekas jauns. Man prātā nostāsti, kā Helsinku olimpiskajās spēlēs 1952. gadā 4x100 m stafetē neapšaubāmas favorītes bija austrālietes ar tajā laikā izcilajām skrējējām Širleju de la Hanti un Merdžoriju Džeksoni priekšgalā. Viss stadions novaidējās, ka, tāpat kā tagad, pēdējā maiņā stafetes kociņš nokrita zemē. Pašpārliecinātajiem amerikāņiem tā nav pirmā reize.

Interesanti, ka padomijas komandas, kurās nebija izcilākās sprinta zvaigznes, pateicoties noslīpētajām maiņām, tika pie olimpiskajām medaļām. Tā Minhenes olimpiskajās spēlēs 1972. gadā redzēju, cik perfekti mūsu Juris Silovs nodeva kociņu Valerijam Borzovam, kurš nostiprināja padomijas komandai vietu uz pjedestāla sudraba pakāpiena.

2008. gada 21. augusts, Pekina. Latvijas rekordists Vadims Vasiļevskis pārliecinoši kvalificējās šķēpmešanas sacensību finālam.
2008. gada 21. augusts, Pekina. Latvijas rekordists Vadims Vasiļevskis pārliecinoši kvalificējās šķēpmešanas sacensību finālam. Foto: f64 Photo agency

Intervijā Eurosport tālrādē igaunis Gerds Kantera teica, ka jau iesildoties darījis visu, lai uzreiz izdotos tāls diska metiens. Tā rīkojās arī mūsu Vadims Vasiļevskis, šķēpā uzreiz izpildot kvalifikācijas normu. Sieviešu izšķirīgajās sacensībās tādu pašu "nokdauna" taktiku izvēlējās mazpazīstama krieviete Marija Abakumova, uzreiz raidot šķēpu pāri 70 metru līnijai un uzstādot Eiropas rekordu. Izskatījās, ka tā arī paliks. Taču pasaules meistare čehiete Barbora Špotākova pēdējā mēģinājumā satrieca jaunās rekordistes cerības uz zeltu, raidot rīku pāri 71 metra līnijai. Un metās "dzelzs" Jāņa [Lūša] drauga Jana Železnija apkampienos, kurš viņai daudz palīdzējis tikt pie kaprīzā šķēpa savaldīšanas noslēpumiem. Interesanti, ka Godija Seijersa, kura ierindojās 4. vietā, uzstādīja Lielbritānijas rekordu. Tāpat kā Sinta Ozoliņa priekšsacīkstēs – Latvijas rekordu. Tikmēr tepat Latvijā sava laika pasaules rekordistes meiteņu grupā Mārītes Alaines dēls Kārlis kļuvis par vēl vienu latvieti, kurš metis šķēpu pāri 80 metriem.

Pasaules sporta žurnālistus apvieno jumta organizācija AIPS. Vakar AIPS Pekinā rīkoja īpaši greznu un svinīgu pieņemšanu īpaši uzaicinātiem goda viesiem, leģendārajiem Donam Kvarijam, Ketijai Frīmenai, Maiklam Džonsonam, Edvīnam Mozesam un Navalau el Mutavakelam, pieaicinot arī šo spēļu varoņus ar Helenu Isinbajevu priekšgalā. Viesus šajā dinejā apsveica AIPS prezidents Džani Merlo. Latvijas sporta preses apvienība arī ir AIPS sastāvā.

Vairākās apbalvošanas ceremonijās varēja redzēt, ka Gruzijas notikumi metuši ēnu uz olimpiskajiem notikumiem Pekinā. Vairākas reizes slaveni sporta funkcionāri, apbalvojot dāmas, reizē ar medaļām un ziediem dāvāja arī sirsnīgu skūpstu uz vaidziņa. Demonstratīvi ignorējot Krievijas pārstāves. To nevarēja nepamanīt.

Komentāri (9)CopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu