Zem palielināmā stikla (55)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: f64 Photo agency

Olimpisko spēļu basketbola turnīrs dāmām nolika mūsu jauko meiteņu spēles meistarību zem palielināmā stikla. Priecājoties, ka Latvijas sieviešu nacionālā vienība tika uz olimpiādes spēlēm un tur uzvarēja Dienvidamerikas labāko komandu, atzīstami spēlēja ar Amerikas, Āzijas, Austrālijas un Eiropas meistarkomandām, nedrīkstam aizmirst, ka nākamgad Rīgā notiks Eiropas meistarsacīkstes dāmām, kurās iepriekš Latvija tika pie ceturtās vietas un tiesībām piedalīties olimpiskajā kvalifikācijā, kas atvēra ceļu uz Pekinu.

Tagad tīmekļa portālu komentāros par mūsu olimpisko komandu jālasa daudzi pilnīgi absurdi idiotiski izteikumi, šizofrēniskas fantāzijas un atklātas necenzētas lamas. Man dziļš kauns, ka Latvijā dzīvo tik aprobežoti tipi, kuri tikuši pie datora. Es ceru, ka meitenes to neizlasīs. Viņas ir pasaules sporta virsotnē!

Man bija ilgākas pārrunas ar izcilo sporta lietpratēju Valentīnu Mazzālīti, savulaik Jāņa Lūša treneri. Mūsu domas saskan daudzos aspektos par trūkumiem, kurus laika gaitā nebūtu grūti likvidēt vai ievērojami samazināt. Vispirms gandrīz visām meitenēm jāiemācās skriet pareizāk un ātrāk. Centra spēlētāju fiziskā sagatavotība arī būtu daudzu treniņu darba lauks. Būtu jāattīsta spēja sākt kustību, spēja pastāvīgi atrasties kustībā pat bez bumbas. TTT komandas pirmais treneris, basketbola profesors, pastāvīgi atgādināja, ka basketbolā, īpaši centriem, bumba nevis jāķer, bet jāgrābj. Es teiktu – kā ar knīpstangām. Visbeidzot, katrai spēlētājai laukumā ar bumbu pastāvīgi jādraud ar metienu uz grozu.

Gunta Baško (pa labi) uzbrūk grozam Latvijas un Korejas komandu spēlē.
Gunta Baško (pa labi) uzbrūk grozam Latvijas un Korejas komandu spēlē. Foto: f64 Photo agency

Taču viss tas, ko mēs šeit apspriežam, ir izēstu olu čaumalu vērtībā, ja sporta vadītāji nespēs akcentēt nabadzīgajai Latvijai iespējamas un vajadzīgas sporta veidu prioritātes. Vakar Daugavā Latvijas bagātnieku izpriecai tika sarīkotas pasakaini dārgas sacensības ar motorlaivām. Tikmēr daudzās skolās nav elementāras sporta zāles un stadiona. No kurienes tad radīsies jaunas Anetes Jēkabsones vai Elīnas Babkinas? Vakar uzzināju, ka vairākām leģendārās TTT spēlētājām, kuras savu dzīvi atdevušas latviešu basketbola slavai, kuru 50 gadu jubileju svinēsim novembrī, klājas ļoti bēdīgi. Bez īstas veselības aprūpes, bez īstas materiālas palīdzības.

Par spīti, ka margināls sporta veids padzina basketbolu no Rīgas sporta pils, kura ir nopostīta, visa pasaule redzēja, ka Latvijā, kura nodibināja pasaules sporta impēriju FIBA, virs kuras nekad nenoriet saule, šī sporta spēle ir cieņā un panākumi apbrīnas vērti.

Pa to laiku mūsu kaimiņi lietuvieši un igauņi jau tikuši pie olimpiskajām medaļām. Igauņu airēšanas vecmeistars, kuru lielajā sportā redzam jau ceturtdaļgadsimtu, Juri Jansons vakar tika pie olimpiskās sudraba medaļas. Gan igauņi, gan lietuvieši cer izspēlēt savu galveno trumpi diska mešanas sektorā. Olimpiskais uzvarētājs lietuvietis Virgilius Alekna un pasaules meistars igaunis Gerds Kantera ir galvenie favorīti. Finālā iekļuvis vēl viens igaunis Aleksandrs Tammerts.

Latvijas galvenās cerības Staņislavs Olijars un šķēpa metēju trejlapītis ir drīza starta gaidās. Tāpat kā Viktors Ščerbatihs.

Vakar vakarā CNN ēterā uzstājās ievērojamais amerikāņu politiķis Zbigņevs Bžežinskis, apšaubot Krievijas spējas Sočos rīkot ziemas olimpiskās spēles.

Komentāri (55)CopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu