Ar kartingu var braukt jebkurā vecumā (6)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Kartinga sacensībās dalībnieki startē piecās klasēs – "Mini", "Raket-85", "Junior Hobby", "Formula Hobby", "ICC Hobby" un četrās vecuma grupās, sākot no trim gadiem līdz pensijas vecumam, ja vien atļauj veselība.

"Mini" klasē dzinēja tilpums ir 85 kub.cm ar dzinēja jaudas ierobežotāju. Šajā klasē brauc bērni līdz deviņu gadu vecumam ieskaitot, un pat ar jaudas ierobežotāju var sasniegt ātrumu līdz 100 km/h.

"Raket" – tilpums 85 kub.cm, bez ierobežotājiem. Braucēju vecums – no 9 līdz 14 gadiem. Kartingisti un lielāki, un lielāks arī ātrums. Taisnā posmā šis kartings var sasniegt 140 km ātrumu stundā.

"Junior Hobby" dzinēja tilpums ir līdz 125 kub.cm. Šeit var būt dažādas modifikācijas, jo šādus dzinējus ražo daudzi, taču galvenokārt tiek izmantoti Zviedrijā un Itālijā ražotie dzinēji. Vidējais ātrums – 80 km/h, maksimālais – 190 km/h. Sportistu vecums – no 12 līdz 16 gadiem.

"Formula Hobby" dzinēja tilpums ir tāds pats. Sportistu vecums – sākot no 16 gadiem bez ierobežojuma. Dzinēji ir nedaudz jaudīgāki. Kartingam nav pārnesumkārbas, taču ir bremzes un sajūgs. Maksimālais ātrums – līdz 260 km/h.

"ICC Hobby" – 125 kub.cm. Sešpakāpju ātrumkārba, ūdens dzesēšana, – tas ir jaudīgākais un prestižākais kartings. Šajā klasē var startēt no 16 gadu vecuma tik ilgi, kamēr ļauj veselība.

Kartinga sacensībās ir trīs braucieni: kvalifikācija starta vietas noteikšanai, kā arī divi pamatbraucieni, kuri tiek ieskaitīti. Pēc tam punktus saskaita, nosaka uzvarētāju un godalgoto vietu ieguvējus. Par pirmo vietu ieskaita 15 punktus, par otro – 12, trešo – 10, ceturto – 9, piekto – 8, sesto – septiņus utt. Kartingistiem vienā braucienā jāveic aptuveni 30 km, jo kartodromos ir dažāds apļa garums, tāpēc apļu skaits var būt dažāds.

Īsumā lasītājiem pastāstījām par kartingu, bet tagad atgriezīsimies kartodromā "Blāzma", kur 28. jūlijā risinājās Latvijas kausa trešais posms "Latgales kauss 2007". Šoreiz pārsteigumu nebija, līderi savas pozīcijas saglabāja. Turnīrā piedalījās arī Krievijas un Lietuvas kartingisti. Priecē tas, ka Daugavpilī pieaug šī sporta veida cienītāji skaits.

Pirmās sacentās "Mini" un "Raket" klases. Šajā grupā pārliecinošu uzvaru izcīnīja Vadims Dzjubenko, kas vēl nav zaudējis nevienā posmā un ar maksimālu punktu skaitu (90) atrodas līderpozīcijā kopsummā. Otrais šajā posmā bija Andrejs Fjodorovs (Novgoroda), bet trešais – Niklāvs Geidāns (Rēzekne).

"Raket" klasē pārliecinoši uzvarēja rīdzinieki Ņikita Zubkovs (pirmā vieta) un Artis Lebedis. Aleksejs Bogomolovs no Pleskavas izcīnīja trešo vietu.

"Junior Hobby" klasē daugavpilietis Jevgeņijs Hrapāns sīvi cīnījās ar diviem lietuviešiem – Matu Kizni un Andrju Portačenko. Jevgeņijs ieguva pirmo vietu, Mats – otro, bet Andrjus – trešo.

"Formula Hobby" mūsu Aleksandrs Lazučonoks ar pūlēm izcīnīja trešo vietu, otrais bija rīdzinieks Kristiāns Rukuts, bet uzvarēja lietuvietis Ruts Bartusevins.

"ICC Hobby" klasē pilnībā dominēja un par godalgotām vietām cīnījās Daugavpils kartingisti, neatstājot viesiem no Lietuvas un Krievijas nekādu cerību. Uzvarēja Vitālijs Šakalovs, jau trešajā posmā pēc kārtas otrais bija Dmitrijs Rodionovs, bet trešais – Dmitrijs Koževņikovs.

18. augustā Rīgā notiks ceturtais posms. Vēlam mūsu kartingistiem veiksmīgu startu.

Komentāri (6)CopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu